Hermien buis kouwe kleren
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Hermien Buis uit Leiden

“Tevreden zijn met wat ik heb en me richten op wat er echt toe doet in het leven

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen. In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een duurzaam leven!

Onze gast deze week heten we van harte welkom,

Hermien buis kouwe kleren

            Fotografie: Iris Zaagman

Hallo ik ben Hermien Buis en ben 29 jaar en woon in Leiden. Ik werk in online communicatie bij een fair trade winkelketen

Mijn hobby’s zijn: Naar het theater of musea gaan, door nieuwe steden struinen, wandelen, koken en natuurlijk bloggen op KouweKleren, waar ik schrijf over duurzaam leven in het algemeen en duurzame en eerlijke kleding in het bijzonder.

Ik ben te vinden op: Instagram, Facebook, Pinterest

Hoe ziet je ideale droomplek eruit, en heb je die al gevonden? 

Om te wonen? In tegenstelling tot veel ‘groene zielen’ streef ik niet naar een zelfvoorzienend huisje in de natuur. Ik houd van de stad. Een bescheiden huisje in een middelgrote stad, met een klein tuintje en voorzieningen om de hoek. Lekker alles lopend of op de fiets en anders met het OV.

Een ouder huis verduurzamen lijkt me een geweldig project. Ik woon nu trouwens in een nieuwbouw huurappartement waar we nauwelijks hoeven te stoken, dat is ook enorm fijn. 

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Ik zou me wel heel direct bezig willen houden met het verduurzamen van de kledingketen. In de vorm van het runnen een kledinguitleen o.i.d. Iets wat bijdraagt aan de deeleconomie of de circulaire economie in elk geval.

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?

Mijn groene pad begon met het verduurzamen van mijn kleding. Zo koop ik weinig en anders tweedehands of fair. Sowieso maak ik van tweedehands het liefst de eerste keus, ook buiten mijn kledingkast. Ik eet inmiddels vegetarisch en meer plantaardig, lokaal en van het seizoen. Ik wil niet meer zomaar vliegen en probeer mijn afval te minderen. 

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

Ik zou true pricing willen invoeren: dat in de kosten van een product alles zit meegerekend, van een eerlijk salaris tot de kosten van vervuiling. Dat zou bedrijven stimuleren anders te produceren en ook burgers tot andere keuzes aanzetten.  


hermien-buis-van-kouwe-kleren 

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?

Dingen níet aanschaffen is in mijn ogen het duurzaamst wat je kunt doen. Wat dat betreft is het eigenlijk de boor die we gisteren van mijn schoonmoeder leenden. Ik probeer altijd eerst te lenen, dan tweedehands te kopen en daarna te gaan voor de beste kwaliteit.

Zo heb ik laatst om een echt goede keukenschaar gevraagd. Die gaat hopelijk gewoon de rest van ons leven mee. 

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven? 

Wat is genoeg? Mijn ecologische voetafdruk is nog meer dan één aarde, dus dat is niet voldoende. Het betekent dat ik meer van de aarde neem dan me toekomt. Er valt zeker nog genoeg te winnen en ook te leren.

Ik wil bijvoorbeeld nog meer plantaardig eten en ook mijn afvalproductie verder minderen. 

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij? 

Ik weet niet precies wie je met ‘we’ bedoelt, maar als maatschappij hebben we behoefte aan écht circulaire oplossingen, als individu zou een beetje minder ‘willen’ een hoop schelen voor de planeet.

Dat probeer ik zelf ook na te streven: tevreden zijn met wat ik heb en me richten op wat er echt toe doet in het leven. Dat zijn de mensen om me heen, niet mijn spullen.  

Op mijn blog geef ik ook graag praktische tips om die tevredenheid te oefenen. Zo raad ik mensen bijvoorbeeld aan om hun kleding eens te tellen. Maak maar eens een lijst, dan ontdek je hoeveel je eigenlijk bezit. Nog mooier: tel eens een poosje hoe vaak je jouw kledingstukken draagt.

Dat doe ik zelf al een paar jaar, want het geeft zoveel inzicht: in wat je echt mooi vindt, in je kledingstijl, in je miskopen. Dat helpt me om beter te kiezen en zo uiteindelijk minder nodig te hebben. 

Merken slaan ons graag om de oren met dat we moeten ‘investeren’ in bepaalde kledingstukken. En het liefst elk seizoen in iets anders. Ik investeer liever mijn tijd, zo leer ik mezelf beter kennen. Ik ben tevredener en haal letterlijk alles uit mijn kast wat erin zit. 

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu? 

Het wordt mensen lastig gemaakt om echt duurzame keuzes te maken, door greenwashing of gewoon door hoe het systeem in elkaar zit. Je kunt er een dagtaak van maken om uit te zoeken hoe het echt zit en dat kun je niet van iedereen verwachten.

Gelukkig komen er steeds meer organisaties die dat werk voor je doen. Voor fair fashion vind ik Project Cece bijvoorbeeld dé aanrader, Milieu Centraal is een fijne hulp voor duurzamer eten. 

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden? 

Ik heb geen kinderen, maar ik zou willen meegeven dat de wereld er is om door te geven, liefst een beetje mooier dan je haar gekregen hebt. Je kunt niet alles aanpakken en dat hoeft ook niet, maar dat is geen reden om niets te doen. Begin met dat waar je hart ligt. 

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto? 

“Always walk on the sunny side of the street”


 Ik probeer altijd het positieve pad te kiezen. Lukt heus niet altijd, maar ik houd het in mijn achterhoofd. 


Reacties