picknicken in Nederland
Duurzaam leven
Ien
Duurzaam leven

Picknicken op het strand, in het bos of aan het water

Wat is er leuker dan met een gevulde picknickmand de natuur of het park in trekken en daar te genieten van de voorbijgaande mensen en het zonnige weer.  Of nog lekkerder picknicken aan het water.

Lekker picknicken op het strand of in het bos. Want ja het zonnetje moet er natuurlijk wel bij zijn om met een picknickmand naar het strand te gaan. Zonder zon geen picknick. 

Wat is er nog leuker dan een picknick voor 2? Natuurlijk een grote picknick met familie en/of vrienden. En dat zijn leuke dingen voor het voorjaar, zomer en op mooie najaarsdagen. Maar wat neem jij mee in je picknickmand of picknicktas?

picknicken op het strand

Wat is picknicken?

De vraag wat is picknicken is makkelijk en snel te beantwoorden. Als je gaat picknicken dan ga je op pad met heerlijke hapjes en een drankje om in de natuur te genieten of het nu een picknick met een grote groep is of lekker met z'n tweetjes.

Vaak heb je een dekentje bij dat aan de onderkant waterdicht is zodat als het gras wat vochtig is je toch droog zit. Op die manier kun je optimaal genieten van je picknick.

Duurzame picknick 

Wat is er gezelliger dan samen zijn met de mensen die je liefhebt een heerlijke koffie of thee te drinken met allerlei lekkere hapjes, buiten in de natuur. Lekker picknicken aan het water of op het strand of je neemt je vrienden mee om te picknicken in het bos.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een heerlijke borrel picknick.

Houd je niet van alcohol, geen probleem het kan net zo gezellig zijn met een heerlijke verse smoothie. Zelfgemaakt natuurlijk dan weet je precies wat erin zit, hoewel de smoothies van de Juicebrothers ook een aanrader zijn:)!

picknicken in Nederland

Wat neem je mee als je gaat picknicken? 

Wat je mee neemt op de is voor iedereen verschillend, de één vind het leuk om hapjes mee te nemen naar het strand en de ander maakt een quiche of verschillende soorten sandwiches. Maar ook stokbrood met verschillende salades is heerlijk.

Eigenlijk is het halve werk de picknick voorbereiden! Of je nu voor een ontbijt picknick gaat of voor een voor onderweg, als je onze checklist gebruikt heb je altijd alles bij je!

Bij het voorbereiden van je picknick is het natuurlijk belangrijk dat je weet met hoeveel personen je bent. 

Een picknick voor een grote groep is anders dan wanneer je met een paar vrienden of met z'n tweetjes gaat.

Ga je met de hele familie dan heb je misschien een picknick rugzak voor 6 personen gevuld of een picknick mand voor 4 personen. Een romantische picknick voor twee op het strand in het vroege voorjaar is weer een ander verhaal. 

Ieder picknick uitje is weer anders. Ik adviseer dan ook als je met de hele familie op picknick tour gaat laat iedereen zijn eigen picknick voorbereiden en op locatie zet je alles bij elkaar en je krijgt een fantastische hapjes picknick.

Het voordeel hiervan is dat er altijd iets bijzit dat jij lekker vind!

picknck voor onderweg

Picknick voor onderweg

Wij reizen regelmatig grote afstanden hier in Zweden en wat je hier mist is dat je regelmatig een gezellig etablissement onderweg tegenkomt waar je aan kunt leggen. De afstanden zijn hier simpelweg veel te groot en er wonen te weinig mensen.

Dus als je kunt spreken over een nadeel over het wonen in Zweden is dit er wel één! (Zeggen wij als verwende Nederlanders)

Maar goed na zoveel jaar zijn we daar allang aan gewend en nemen we alles altijd zelf mee, dus ook de picknick voor onderweg. Hoeft niet zo moeilijk te zijn, een thermosflesje met koffie en koude picknick gerechten kan al genoeg zijn voor een lekkere stop.

Er zijn hier heel veel picknickplekken waar je heerlijk kunt zitten, vaak op de mooiste locaties. En daar vind je dan een duurzame picknickset die gemaakt is van het hout uit de omgeving. 

Ook zit er altijd wel een stookplaats(je) bij. De Zweed is echt gewend om onderweg een korvje te barbecuen. Ofwel een broodje worst! Zelfs midden in de winter zie je hele families en vrienden bij elkaar met een gevulde picknicktafel.

Goed aangekleed met winterjassen en outdoor laarzen staan ze rond een vuurtje. Altijd leuk om te zien.

picknck voor onderweg

Picknick tips 

Een aantal picknick tips die ik hier geef zijn handig voor als je op picknick gaat. Waarschijnlijk ken je er wel een paar maar misschien verras ik je nog.

 • Tip 1
  Zorg dat je een deken/kleed bij je hebt waar je op kunt zitten en je heerlijke picknick op uit kunt stallen. Of je nou voor een picknick op het strand, picknicken in het bos of picknicken aan het water houd rekening met eventueel optrekkend vocht! Voor een strand picknick moet je rekening houden met het zand niks zo vervelend als er op je sandwich zand komt:)!
 • Tip 2
  Zorg dat je koude picknick gerechten tegen een stootje kunnen als het om hogere temperaturen gaat. Neem eventueel koelelementen mee.
 • Tip 3
  Zorg voor de geschikte kleding, als je aan het water bent is zwemkleding wel makkelijk en als je in de bossen bent en het wordt wat later op de dag is het fijn als je een vestje aan kunt trekken
 • Tip 4
  Check zeker het weerbericht even, soms kan het later op de dag even net iets anders zijn dan wanneer je vertrekt
 • Tip 5
  Zorg dat je niemand tot last bent zowel met geluid als met bijvoorbeeld de rook van de barbecue
 • Tip 6
  Neem een extra vuilniszak mee zodat je je eigen afval mee kunt nemen
 • Tip 7
  Neem iets mee tegen de insecten. Klein potje met iets zoets en zet dit wat verder weg zodat de vliegen of bijen je niet vervelen met hun gezoem.
 • Tip 8
  Genoeg bestek, servies, servetjes, glaswerk om de picknick gezellig door te komen. Of je nu gaat picknicken in het bos of op het strand is dit zeker handig 😉!
 • Tip 9 
  Smeer je in voor je weggaat zodat je goed beschermd bent tegen de zon
 • Tip 10 
  Zorg voor een paraplu of parasol zodat je de picknick kunt beschermen tegen zon of regen. Ook handig voor als je zelf uit de zon wil blijven!picknck voor onderweg

Picknick voor grote groep

Ben jij van plan om een picknick voor een grote groep te organiseren, wat een super leuk idee!

Picknick uitjes zijn altijd een schot in de roos. Zeker als het weer ook nog meewerkt en je met je nieuwe voorjaarsjurk heerlijk op een dekentje kunt zitten en dan samen lekker eten en drinken.

Mijn advies is zoals ik al eerder heb aangegeven laat iedereen zijn eigen picknick meenemen dan heeft niemand er super veel werk aan. En zo staat er voor iedereen iets op de picknicktafel wat hij/zij lekker vind en heb je een heerlijke hapjes picknick.

Zo zal het een heerlijk uitje zijn.

Je kunt kiezen uit verschillende picknick plaatsen in Nederland waar je heerlijk relaxed kunt picknicken. Probeer hiervoor zo duurzaam mogelijk te reizen.

Denk bijvoorbeeld aan carpoolen, bij voorkeur door elektrisch autorijden. Neem de trein, of ga op de fiets of met de bolderkar naar het park. Genoeg mogelijkheden om je picknickplaats te bereiken, waar dan ook in Nederland.

Servies voor je picknick uitje

Ik begrijp ook wel dat je na je picknick geen zin hebt om de ‘lege rommel’ weer mee naar huis te nemen. Maar als we een duurzaam leven willen leiden dan is het wel van belang dat we dit ook toepassen als we leuke dingen doen.

Kies vooral niet voor wegwerp servies, zelfs als het van speciaal bio plastic gemaakt is. Het is in deze tijd te belachelijk voor woorden dat dit zelfs nog maar te koop is. En dit ‘moet’ je ook niet willen.

Denk even aan alle volgende generaties die ook weer willen picknicken op het strand!

Dus als je dit soort picknick uitjes vaker wilt doen kies dan voor een herbruikbare picknick set. Je hebt hier zoveel keus in! Nog mooier is het als je even kijkt of ze tweedehands te koop zijn.

Ik weet zeker dat die niet vaak gebruikt zijn dus zien ze er nog als nieuw uit en dat is zo mogelijk nog toffer om mee op pad te kunnen gaan.

Wil je geen speciale picknickset aanschaffen dan snap ik dat ook, het is natuurlijk voor de picknick-vreugde niet persé nodig. Je kunt ook je eigen servies van thuis meenemen.

Is dit iets wat je liever niet wilt dan zou je ook nog kunnen denken aan een tweedehands servies die je voor heel weinig geld kunt kopen in een tweedehands winkel of op marktplaats. Dit zal al je picknick uitjes op leuken! En het is weer lekker herbruikbaar dus duurzaam!

picknick servies

Picknick ‘troep’

Ach ja, toch nog even aanhalen als jij een heerlijke plek heb gevonden om te picknicken in het bos en het is voorbij neem dan alles weer mee. Laat je ‘troep’ niet achter zodat degene na jou niet eerst op moet ruimen voor ze kunnen beginnen met hun picknick.

Wij vragen ons altijd af waarom het zo moeilijk is voor mensen; Als je wel je gevulde zware picknickmand mee kunt nemen waarom is het dan zo moeilijk om de lege verpakkingen weer gewoon mee naar huis te nemen?

Er staan vaak genoeg prullenbakken in de buurt. Misschien moet je even iets verder lopen dan je lief is, maar doe het gewoon. Kleine moeite groot plezier. Dit geld ook voor het barbecuen tijdens je picknick uitjes; hartstikke leuk en lekker maar zorg ervoor dat je ‘buurman/vrouw  geen last heeft van de rook.

Dit geld natuurlijk ook voor activiteiten die je gaat doen als je met z’n allen bij elkaar bent

Zorg dat je geen overlast bezorgt aan anderen.

Natuurlijk mag je plezier maken maar dat kan ook zonder een ander tot last te zijn. Weet je dat je met een glaasje op wat luidruchtiger bent, zoek dan een picknick plek waar niet zoveel andere mensen zijn!

Waar picknickplekken in Nederland?

picknicken in Nederland

✅ Kobbeduinen, Schiermonnikoog
Op de Kobbeduinen heb je een prachtig uitzicht over de Waddenzee en de Noordzee.De plek is zo mooi en groot dat je er makkelijk kunt verdwalen want buiten het broed seizoen mag je hier overal wandelen.

✅ Kardinge, Picknickenplaatsen in Groningen
Het Plukbos Kardinge mag niet ontbreken op dit lijstje van de mooiste picknick plaatsen in Groningen. Het plukbos staat bekend als de plek waar je mee mag helpen om je eigen vruchten en noten te plukken.

✅ Dwingelderveld, Drenthe
In dit nationaal park dat het grootste natte heidegebied van West Europa is kom je altijd wel een mooi plekje tegen voor een gezellige picknick. 

✅ Voorsterbos, vlakbij Zwolle
In het Voorsterbos  kun je genieten van de Zwolse Vaart en nog meer andere wandelroutes.

✅ Landgoed Nijenburg, vlakbij Alkmaar
Dit gebied beschikt over mooie parktuinen en aan de rand van het landgoed kun je genieten van de landerijen die het geheel omsluiten. Picknickplekken in Noord Holland zijn heerlijk.

✅ Naardermeer, Naarden
Als je klaar bent met de picknick (of ervoor) kun je ervoor kiezen om een vaartocht met de boswachter te gaan maken met de fluisterboot. Op die manier ervaar je nog meer van de ‘rijke’  natuur.

✅ Landgoed Velhorst, picknickplaatsen Achterhoek
Met de verschillende boerderijen, akkers en heideveldjes vind je verschillende picknickplaatsen in de Achterhoek. 

✅ Buursermeertje, Haaksbergen
Dit gebied is ingericht voor de picknicker met uitzicht over het water is het hier dubbel genieten van de rust, ruimte en natuur.

✅ Kaapse bossen, Doorn (picknicken in Utrecht)
Midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug liggen de Kaapse Bossen. De uitkijk toren De Kaap maakt je picknick compleet met een fantastisch uitzicht.

✅ Lusthof de Heack, Nieuwkoop (Zuid Holland)
Dit natuurgebied is sprookjesachtig mooi met de verschillende bruggetjes en bochtige paadjes.  Als je goed zoekt vind je hier de mooiste paddestoelen. Lekker picknicken in het bos. Maar er zijn zeker nog meer picknickplekken in Zuid Holland te vinden.

✅ Ackerdijkse plassen, Berkel en Rodenrijs (Picknickplekken in Zuid Holland)
Op de uitkijktoren ervaar je nog steeds Rotterdam maar dan in de rust. In deze rust kun je genieten van alle geluiden die de natuur maakt. De vogels en de kikker geluiden zorgen ervoor dat je volop kunt genieten van je picknick.

✅ Sint Jansberg, provincie Limburg
Met al zijn hoogte verschillen waan je je hier in het buitenland. Picknickplekken in Limburg zijn niet moeilijk te vinden. Dit natuurgebied heeft een afwisselend landschap met weilanden, beekjes en kronkelpaden. Natuurlijk kun je ook op veel plekken picknicken aan de Maas in Limburg.

✅ Markdal, Noord Brabant
Picknicken in Breda aan de Mark. De mark is een beek die kronkelend door dit gebied gaat. Er zijn op deze route verschillende plekken waar je neer kunt strijken om te genieten van het water en het landschap.

✅ Verdronken land van Zuid Beveland, Picknick op het strand  in Zeeland
Dit bijzondere natuurgebied is sinds 1530 terug geven aan de vogels. Een uniek gebied in Nederland waar je kunt genieten van de vogels en de wind! Lekker picknicken aan het water.

✅ Loonse en Drunense duinen, Udenhout (Picknicken aan het water in Brabant, Noord Brabant)
De stuifzandvlakte vormt iedere keer weer een ‘nieuw’ landschap. Ook hier zijn verschillende schitterende plekken om je picknick tot een succes te maken.

✅ Brunsummerheide, Heerlen (picknicken in Limburg)
Met verschillende waterplassen en veel heide en andere bijzondere planten waan je je hier in het buitenland. Alle loof- en naaldbomen geven dit gebied een steeds wisselende indruk. Dat is ook één van de redenen dat er zo veel verschillende soorten dieren leven.

Picknicken in Nederland 

Zoals je hierboven kunt zien zijn er genoeg picknickplekken in Nederland te vinden. Of je nu wilt picknicken op het strand, in het bos of langs het water er zijn zoveel mooie plekken te vinden in Nederland.

Ik vind dit de mooiste plekken maar er zijn er natuurlijk nog heel veel meer te vinden. En soms hoef je niet eens zo heel ver weg van huis om een mooie plek te vinden.

Veel plezier tijdens je picknick-uitje, geniet van de natuur en respecteer het landschap en de mensen en dieren om je heen!


Reacties