@ninamaakt
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Nina Sprong uit Assen

Ecologisch leven gast-blog!  Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen.

In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een duurzaam leven.


En ik merk dat er dan ruimte ontstaat. Ruimte voor die volgende vraag: dit is jouw leven, wat wil je ermee doen?


Onze gast deze week heten we van harte welkom

@ninamaakt

Ik ben Nina Sprong-Minnaar, 29 jaar en woon in Assen samen met mijn man Floris😀

Werk: ik maak illustraties en ontwerpen, onder de naam ninamaakt. Naast werk in opdracht, maak ik met name kaarten, die ik verkoop via een aantal winkels en in mijn eigen webshop, www.ninamaakt.nl. 

Je kunt me vinden op: instagram en facebook

Mijn hobby’s zijn: koffie drinken, zingen, en buiten zijn, wandelen, zwemmen en picknicken.

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?
Ik heb niet één ideale droomplek. Maar ik kan wel heel gelukkig worden van het bos, zeker als er een meertje is om in te zwemmen. 

De zon erbij, fluitende vogels, een kopje koffie uit de thermoskan… daar kan ik echt van genieten

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Ha, dat is een heel rijtje. Ik zie mezelf ook best door het leven gaan als schrijver, coach, zangeres of dominee. Heel verschillende dingen, maar ik denk dat ze allemaal voortkomen uit een verlangen om mensen op een dieper laagje te raken. 

Ik wil zo graag iets van troost, warmte of schoonheid doorgeven, mensen laten weten dat ze genoeg zijn. 

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen? 

Een jaar of acht geleden werd ik me steeds meer bewust van het verhaal achter kleding. Zoveel misstanden in die industrie. Mijn koopgedrag veranderde en nu koop ik voornamelijk nog tweedehands kleding en kleding van merken die daadwerkelijk een verschil willen maken.

 Langzamerhand groeide dat bewustzijn uit en ben ik me bij veel van wat ik koop, doe en eet af gaan vragen wat voor impact het heeft, en of ik daar achter sta. 

Je stemt met je portemonnee, zeggen ze wel eens, toch? Daar kan ik het alleen maar me eens zijn. Ik stopte met vlees eten, ben meer biologisch en lokaal gaan kopen en stap voor stap zijn we ons huis aan het verduurzamen. 

Tegelijk besef ik heel goed dat je het nooit perfect kunt doen. Het blijft een kwestie van stapjes zetten, onderweg durven zijn. Veel mensen zijn heel veel verder op die weg dan ik, maar dat geeft denk ik niet. 

Zo lang we elkaar blijven inspireren, komen we met z’n allen steeds een beetje verder, of je nu voor- of achterin de stoet loopt.

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in? 

Geen idee.

@ninamaakt

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?*

Ik probeer mijn aankopen juist een beetje te beperken, maar ik was al een poos op zoek naar fijne, praktische slippers, die – als ik ze dan toch nodig heb – een positievere bijdrage aan de wereld leveren dan wanneer ik ze bijvoorbeeld bij de Hema koop. Ik vond ze, van het merk Waves. 

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven?

Ik denk dat zoiets als ‘genoeg’ eigenlijk niet bestaat als het gaat om duurzaam leven. Maar zelfs als het wel zou bestaan, dan zou ik daar zeker niet aan voldoen. 

Er is nog zoveel te leren en te verbeteren. In de supermarkt koop ik nog steeds redelijk veel producten in plastic, dat zou echt minder kunnen.

Als het gaat om ‘groener leven’, hoe kunnen we dat meer creëren vind jij? 

Voor mijzelf is het voor een groot deel voortgekomen uit hoe onlosmakelijk alles met elkaar verbonden en verweven is. Mensen, dieren, aarde: je kunt ze los van elkaar zien, maar ten diepste is het één groot geheel. 

De aarde als één gigantisch organisme, dat continu in beweging is. En dat betekent ook dat mijn handelen niet losstaat van wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt, en andersom. 

Dat besef mag denk ik nog veel verder tot ons doordringen. Volgens mij veranderen onze keuzes dan ‘vanzelf’ mee.

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu? 

Ik kan me best wel ergeren aan winkels als de Action en Primark, die spullen verkopen alsof het wegwerpproducten zijn. Het kost bijna niks en de kwaliteit is slecht, en omdat het zo goedkoop is voelt het ook nog ‘logisch’ dat het snel stuk gaat. 

Dat vind ik op veel manieren schadelijk, zowel direct voor de aarde als voor onze mindset als het gaat om aankopen doen.

Ninamaakt

 Wat is jouw boodschap, quote of levensmotto?
Ik maakte laatst een kaart met de tekst ‘Welkom in je leven’. Voor mij is dat een belangrijke zin. Ik geloof dat we ten diepste welkom zijn, dat ieder mens ertoe doet, dat het goed is dat je er bent. 

En ik denk dat het ontiegelijk belangrijk is om elkaar daaraan te herinneren. Want voor je het weet probeer je (bewust of onbewust) je waarde elders te vinden: door te hard te werken, door ervoor te willen zorgen dat iedereen je aardig vindt, door perfect te willen leven. 

Alsof je je bestaansrecht nog moet verdienen. Ik geloof dat dat niet zo is. Er valt niks te verdienen. Je bent er, een kwetsbaar imperfect prachtig mens, en dat is genoeg ☺. 

En ik merk dat er dan ruimte ontstaat. Ruimte voor die volgende vraag: dit is jouw leven, wat wil je ermee doen?


 
 


 

Reacties