brenda serree
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Brenda Serrée uit Amsterdam

Ecologisch leven gast-blog!  Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen.

In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een duurzaam leven

Doorgaan met verbeteringen treffen en alle kleine stapjes bij elkaar zien als een grote stap voorwaarts.

 Onze gast deze week heten we van harte welkom    


    brenda serree


Ik ben Brenda Serrée uit Amsterdam van 47 jaar oud en ik ben Ikigai spreker & coach en ontwerper  
Je kunt me vinden op:  Linkedin, Youtube, Insta, Facebook

Mijn hobby's zijn;  Ikigai, lezen, yogarun, vloggen, ontwerpen, social media, hotspots ontdekken in Amsterdam en Parijs, olieverf schilderen.                       

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

Ik woon in de Cremerbuurt, vlakbij het Vondelpark. Ik voel me gezegend met deze plek zo vlakbij het centrum en het park. Daar heb ik veel vrienden en kennissen via de buurt en de basisschool van onze kinderen. Het is een gezellige wijk met veel creatievelingen en heel divers.

We wonen op 3 en 4 hoog in een pand uit 1910. Bijzonder groen is ons dakterras, onze onbetaalbare oase van rust!

Op termijn lijkt het me ook leuk om in een benedenhuis te wonen met lichte serre en openslaande deuren naar de zonnige tuin. Het lijkt me leuk om dan met planten en bomen bezig te zijn.

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Ik zou dan iets willen doen waar ik me helemaal in kan verliezen, zoals schilderijen restaureren en zelf schilderen. Heel leuk leek mij altijd kunstgeschiedenis, maar al leer ik snel, ik vergeet jaartallen en details ook snel weer. Da’s echt jammer.

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?


Als Ikigai spreker en coach verweef ik de Ikigai geheimen voor een lang en gezond leven uit Japan in mijn eigen leven. En stimuleer ik mijn deelnemers natuurlijk om dat ook te doen :-)

Natuur is in Ikigai een belangrijk element en ik doe mijn best daar ook goed voor te zorgen. We hebben veel groen in en om onze woning. In onze straat heb ik 18 jaar geleden bomen aangevraagd en er staan nu 4 prachtige, grote esdoorns in de straat.

Ik ben er best trots op dat ik toen heb doorgezet en me niet liet ontmoedigen door de gemeente.

Ook heb ik drie jaar geleden bijna alle toilet-, was- en schoonmaakartikelen vervangen door organic varianten. Ook koop ik groot in, dus verpakkingen van 5 liter waaruit ik steeds bijvul. Zo gooien we minder plastic weg.

Ik ben fan van bio enzymen schoonmaakmiddel, daar doe ik bijna alles mee. We fietsen en wandelen waar mogelijk in plaats van de auto, tram of trein te gebruiken. We denken ook steeds beter na voordat we iets online kopen.


brenda serree

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?

We hebben net een nieuwe koelkast gekocht, want de oude ging stuk. Deze heeft een A++ energielabel, daarop heb ik gelet. Ook heb ik een obligatie gekocht in een duurzame wooncoöperatie in Amsterdam. Dat vind ik zo’n tof project en helemaal circulair gebouwd. Daar leen ik met liefde voor 7 jaar een geldbedrag aan uit.

Hun woonconcept gaat er ook vanuit dat je veel met elkaar kunt delen, zoals elektrische auto’s, gereedschappen, keuken en wasmachines. Waarom zou je dat allemaal zelf hebben als je het niet elke dag gebruikt en goed kunt delen? Ook koop en verkoop ik regelmatig iets op Vinted, zodat kleding een tweede leven krijgt.                       

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven?

We doen wat we kunnen met onze middelen en in ons tempo.
Door het gratis energiebesparingsadvies van de Energiecoach die via !WOON bij ons thuis kwam kregen we veel tips om beter om te gaan met ons energieverbruik. Sindsdien hebben we radiatorfolie zodat meer warmte in huis blijft, hebben we gloeilampen Led lampen en douchen we korter.

Ook waren we één van de 20 gezinnen die meededen aan de pilot van de Energy challenge van de gemeente Amsterdam. Daarin leerden we veel over zuiniger omgaan met (douche)water, cv-temperatuur, slimme meter, etc.

Als je je bewust bent van wat je zelf kunt doen, is de stap naar het vervolgens doen kleiner. Sindsdien besparen we op ons energieverbruik en dat vind ik een fijne bijdrage aan een beter milieu.
Ook let ik bij het vervangen van oude huishoudelijke apparaten op of ze wel A+ label hebben.

Wat ik graag nog wil verbeteren, is meer biologische groente en fruit kopen. Met ons huidige consumptie van met name fruit (dat is niet aan te slepen met 3 opgroeiende kinderen :-) is dat me helaas te duur.

Ook heb ik plannen voor een groen dak met zonnepanelen. Maar daarvoor moet ik eerst flink sparen en een traject met de andere leden van de VvE opstarten.

Ach, er is zoveel meer dat ik zou kunnen en willen doen. Dan denk ik maar aan een Japans Ikigai geheim: doorgaan met verbeteringen treffen en alle kleine stapjes bij elkaar zien als een grote stap voorwaarts.                     

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?

Mijn droom is Amsterdam als één groot Green Park waar je je met de fiets verplaatst. Elektrische auto's ondergronds, overal urban green. Veel meer dan nu groene daken, groene muren, meer bomen en planten.

We gebruiken geen plastic verpakkingen meer en zijn over op organic en afbreekbare producten voor douche, was en schoonmaak. Pesticiden zoveel mogelijk beperken en biologisch eten goedkoper maken dan ‘standaard' eten.

Vliegtuigen hebben een eco doorbraak gemaakt. Iedereen is zich klimaat bewust en levert een bijdrage. Mensen zijn geduldig en vriendelijk voor elkaar. Je geeft elkaar de ruimte, ook in het verkeer.

Van mij mag Amsterdam als stad voorop lopen in groene muren en daken: maak het groen en stimuleer mensen dit ook te doen.

Goed zorgen voor flora en fauna, bijenpopulatie en vlinders. Daar zijn nu al goede voorbeelden van zoals in het Vondelpark. Stimuleer de deeleconomie en het hergebruik van bouw- en verpakkingsmaterialen.

Ook graag meer kleine winkels waar je met je eigen potten verpakkingsvrij eten kunt kopen, zoals de Little Plant Pantry.     

             

brenda serree   

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?

Oldtimers, vrachtauto's en motors in de stad die stinken en lawaai maken. Al ben ik gek op oldtimers om te zien, zij belasten het milieu onevenredig.

Een andere ergernis is zwerfafval. Wat vind ik het jammer als mensen troep achterlaten. Ik heb zelf een eigenaardigheid of talent 😃 van mijn vader geërfd en dat is dat ik regelmatig de straat veeg en plastic en troep van de straat opraap.

Ik ben ook ‘adoptant’ van de papiercontainer: dat betekent dat je de sleutel ervan krijgt om papier en kartonnen troep op straat via de zijkant erin te doen. Dat zouden van mij veel meer mensen mogen doen. Het lijkt in onze wijk wel of er enorm veel karton gebruikt wordt en zonder schroom naast de papiercontainer wordt gezet. Dan waait het alle kanten op en dat kan niet de bedoeling zijn.                 

Wat is jouw boodschap, quote of levensmotto?

Mijn levensmotto is;

'Kleur je leven en draag bij aan een mooiere en gezondere wereld. Alles doet ertoe, dus maak bewust keuzes over auto rijden, vliegreizen maken of een scooter aanschaffen.


Maar ook kleine dingen doen ertoe, zoals koop je weggooi wattenschijfjes of schaf je herbruikbare/wasbare aan? En daarbij, iedereen aan de bio afbreekbare shampoo’s, douche-, was- en schoonmaakmiddelen. Het is echt niet meer van deze tijd om daar niet mee te starten. 

Verminder indien mogelijk je vleesconsumptie. Daarbij, omring je in en om huis met veel groen en kleur, dat is goed voor de mens, flora en fauna. En oriënteer je op bankieren bij een duurzame bank als ASN of Triodos. Alle beetjes helpen.

                       


Reacties