ik-wil-ook-zonnepanelen
Allerlei groene Tips
Ien
Allerlei groene Tips

Ik wil ook zonnepanelen

Ik wil ook zonnepanelen! Wil jij ook zelf energie opwekken en weet je niet waar je moet beginnen dan krijg je in dit artikel de beste tip. Met de checklist van StroomVanDeZon  weet je precies waar je moet beginnen.

Vorig najaar hebben we zonnepanelen laten installeren op onze garage/carport. Ik wil jullie hier graag laten weten wat mijn ervaringen zijn met zonnepanelen en hoe ik er toe gekomen ben om deze investering aan te gaan. Lees verder als je ook meer wilt weten over zonnepanelen bij jou thuis!


ik-wil-ook-zonnepanelen

Terugdringen CO2 uitstoot

Een bijdrage leven aan een duurzamer leven en het terugdringen van de uitstoot van CO2 gas waren voor ons de belangrijkste redenen om ons te gaan verdiepen in zonnepanelen. Tevens wilden we bekijken of we kunnen besparen op energiekosten door zonnepanelen te plaatsen.

Het beschermen van het klimaat en de aarde zou voor iedereen de absolute prioriteit moeten hebben; het is 1 minuut voor 12 wat dat aan gaat!

Om een grote stap te maken naar een duurzamere manier van energiewinning is de aanleg van een zonnecel-installatie een hele belangrijke beslissing.

Als jouw installatie groot genoeg is kun je je hele huis van voldoende groene energie voorzien. Misschien kun je er in de nabije toekomst zelfs je laadpaal voor de elektrische auto mee voeden?

Zonne-energie ipv aardgas

In Nederland zijn we allemaal al jaren gewend aan het feit dat we gas tot onze beschikking hebben voor het verwarmen van ons huis en het water. In verband met de grote problemen die de gaswinning oplevert voor de mensen in bijvoorbeeld Groningen moeten we hier andere manieren voor zien te vinden.

Ook is het zo dat de gasvoorraad niet onbeperkt is en het winnen ervan vaak grote gevolgen heeft voor het milieu ter plaatse. Energie gewonnen met zonnepanelen vergelijken met de uitstoot van CO2 via aardgas levert een aanzienlijke winst op. Energie opgewekt door de zon kan dus een heel goed alternatief zijn!

Ik wil ook zonnepanelen; doe een zonnepanelen check!

Het is immers al heel lang mogelijk om water elektrisch te verwarmen in een boiler. Het verwarmen van het huis kan gedaan worden door een zogenaamde elektrische warmtepomp.

Van buiten aangezogen lucht wordt middels een element elektrisch verwarmd en het huis ingeblazen. Een efficiënte en milieuvriendelijke manier van verwarming. Zeker als de benodigde energie opgewekt word door de zonnepanelen op jouw dak!

Met al deze argumenten in het achterhoofd zijn wij ons gaan informeren of een zonne-installatie ook voor ons een oplossing zou kunnen bieden. Op internet vonden we een aantal modules waarmee zonnepanelen berekenen een stuk makkelijker gaat.

We kwamen zelfs een bedrijf tegen wat een complete zonnepanelen check aanbood die je helpt bij het beslissen. Al gauw kwam daaruit naar voren dat ons perceel genoeg mogelijkheden bood voor het installeren van zonnepanelen.

En ja, we zoeken met dit soort dingen toch eerst even op Nederlandse informatie omdat we dan zeker weten dat we het ook goed snappen:)!


Ik wil ook zonnepanelen

Dakhelling op het zuiden

Er is voldoende dakoppervlak aanwezig en het dak is qua richting goed gesitueerd. Je kunt vaak het beste zonnepanelen op het zuiden installeren. Maar ook de oost- en westkant zijn goede alternatieven.

Heb je bijvoorbeeld een puntdak wat west- en oost-gericht is dan kan dat ook prima! Dat laatste geld ook voor onze situatie, het dak van het huis bood niet voldoende vierkante meters maar de gecombineerde garage/carport wel!

In eerste instantie zijn we voor het aanbrengen van de installatie en de zonnepanelen berekenen naar een aantal grote partijen gegaan.

We schrokken ons alleen een hoedje toen we de verschillende prijzen voorbij zagen komen. Bedragen van 13 tot wel 16 duizend euro waren het resultaat, ietsjes boven ons beschikbare budget.

Ik wil ook zonnepanelen op mijn dak

Toen zijn we maar eens gaan informeren bij de elektra-installateur die al eens eerder voor ons had gewerkt. Misschien kende hij wel iemand in de regio die het werk kon uitvoeren?

Toevallig bleek dat dit bedrijf zelf bezig was om zich meer te gaan richten op het installeren van zonne-energie centrales.

Ze hadden in het verleden al enkele projecten meegelopen met een gerenommeerd bedrijf op dit gebied. Met name de aansluiting van de omvormers op de bestaande elektra-installatie hadden ze voor dit bedrijf verzorgd.

Hierdoor hadden ze al de nodige ervaring opgedaan. Voor het berekenen van het aantal benodigde panelen en de juiste hellingsgraad konden ze teruggrijpen op de zonne-energie specialist.

Dit alles samen, en onze eerdere ervaring met de installateur, gaf ons voldoende vertrouwen om hen het werk te gunnen. Een klein voordeel wat we hier bij hadden was de prijs van het werk.

Omdat wij als een soort pilot-project fungeerden kregen we het voor een zeer aantrekkelijk bedrag aangeboden.


direct beginnen

Check de checklist van Stroom van de Zon >>>>

Zonnepanelen en milieu

Dan kun je als je besluit tot een dergelijk grote investering natuurlijk gaan rekenen wanneer je de kosten ‘er op de lange termijn uit haalt’. Iets wat ons Nederlanders op het lijf geschreven is natuurlijk. Nou is besparen op energiekosten zeker ook wel van belang maar het effect op het milieu is voor ons zeker zo belangrijk.

Daar komt dan nog bij dat geld op de bank op dit moment niet echt iets oplevert en je het dus maar beter kunt steken in iets wat meer waarde oplevert.

Bijvoorbeeld de waarde van je onroerend goed of de besparing op je energienota! Onze installatie is berekend op een opbrengst van een kleine 6000 kWh per jaar, voldoende voor ons volledige stroomverbruik per jaar.

Besparing zonnepanelen per maand

Misschien zul je zeggen dat is wel een heel hoog elektriciteitsverbruik maar daar moet je dan wel in meenemen dat wij hier in Zweden geen gas hebben.

We verwarmen ons water dus altijd al elektrisch en ook voor het koken wordt gebruik gemaakt van elektriciteit. Met de berekende opbrengst aan kWh’s per jaar betekent dit dat we ongeveer 90 euro gemiddeld per maand besparen op energiekosten.

Geschikte hoofdkabel

Een gelukje wat wij hadden toen de installateur ons informeerde over de benodigde werkzaamheden was het gegeven dat we in de garage al een geschikte hoofdkabel hadden liggen.

Zo’n kabel bestaande uit 5 keer 1,5 mm dikke koperdraad is noodzakelijk voor aansluiting van de omvormer op de bestaande elektrische installatie.

Omdat er eerder een krachtstroom-groep in de garage was aangelegd was dit geen probleem.

Dat scheelde dus aanzienlijk veel kosten voor bijvoorbeeld graafwerkzaamheden en de dure kabel zelf. Je moet me niet vragen naar de verdere specifieke technische details, ik ben tenslotte geen installateur.

Stroommeter zonnepanelen

Voorafgaand aan de aanleg van de installatie hebben we ook onze energieleverancier geïnformeerd. De meeste leveranciers van elektriciteit kennen speciale regelingen voor particulieren die zelf stroom willen gaan opwekken.

Zo moet bijvoorbeeld de meter worden aangepast om enerzijds stroom af te nemen en anderzijds stroom terug te leveren. We gaan namelijk de teveel opgewekte energie in de zomer terug leveren aan het net.

Dat betekent dat een en ander verrekend wordt met de periode dat je zelf niet veel energie opwekt. Op deze manier moet het uiteindelijke resultaat op jaarbasis ons een nulrekening opleveren.

Zonnepanelen accu set

Er bestaan echter ook zonne-energie centrales die gekoppeld worden aan een accu-pakket voor opslag van de stroom. Deze installaties vergen echter wel een aanzienlijk hogere investering vanwege de dure batterijen.

Omdat de batterijen ook nog eens een beperkte levensduur kennen is dat voor ons niet interessant.

We hopen dat Northvolt zich ook op deze markt gaat begeven als het gaat om groene batterijen voor zonnepanelen. Wie weet?


Mocht je nou bijvoorbeeld ‘in the middle of nowhere’ wonen dan kan zo’n installatie met batterijen wel een uitkomst zijn. Op plekken waar geen aansluiting is op het electriciteitsnetwerk ben je tenslotte op jezelf aangewezen.

Als je dan de in de zomer opgewekte energie kunt opslaan voor gebruik in de winter is dat ideaal.


Ik wil ook zonnepanelen

Energieneutraal wonen

Inmiddels is de installatie helemaal klaar en volledig in gebruik genomen. Elke dag kijken we met grote belangstelling op de display van de omvormer hoeveel energie er geproduceerd is.

Je kunt mooi zien op welke dagen de zon flink heeft geschenen en welke dagen het bewolkt was.

Overigens wek je ook elektriciteit op als de zon zich niet laat zien maar natuurlijk aanzienlijk minder dan op een heldere stralende dag. Het totaal van de opbrengst staat nu op ruim 1700 kWh en de zomer moet nog beginnen.

We hebben er het volste vertrouwen in dat we de 6000 kWh gaan halen! Moet je je voorstellen dat we energieneutraal wonen, helemaal te gek toch?! Ik zou je adviseren ook de zonnepanelen check te doen!


Ik wil ook zonnepanelen


Reacties