zelf jam maken
Duurzame Recepten
Ien
Duurzame Recepten

Gezonde jam maken!

Zelf jam maken

Je kunt bramen-, aardbeien-, mango-, pruimen-, ananas-, of kersenjam maken en natuurlijk nog veel meer soorten. Je kunt ook allerlei jam combinaties maken dan kun je precies degene maken die jij lekker vind.

Mijn favoriet is rozenbottel jam dat vind ik de lekkerste jam. Ik denk als ik met diepvriesfruit jam zou maken dan zou ik kiezen voor rozenbottel fruit maar die ben ik nog nooit tegen gekomen.

Overigens kun je heel goed met diepvriesfruit jam maken. Je kunt gewoon dezelfde (speciale van Gilse) geleisuiker verhouding nemen als bij vers fruit dit maakt niet uit. Minder suiker is natuurlijk altijd beter en dan proef je het fruit ook meer.

Je kunt dan bij het maken van jam in plaats van geleisuiker ook gelatine gebruiken of agar agar is ook een mogelijkheid. 

hallonsylt

Wilde Frambozenjam ’20

Ieder jaar worden er allerlei vruchten en paddestoelen geplukt door ons. Om jam te maken en heerlijke paddestoelen risotto bijvoorbeeld maar je kunt met paddestoelen natuurlijk nog veel meer doen. Lees het hier als je meer wilt weten over cantharellen zoeken.

Dat begint met de aardbeien, alleen hebben we dit jaar niet zo’n goede opbrengst helaas! Daarentegen is de frambozen opbrengst wel heel groot. Groter dan andere jaren het is ieder jaar weer anders en dat is ook het leuke eraan.

Het plukken is natuurlijk het meeste ‘werk’. Maar als je graag buiten in de natuur bent dan is dat geen straf. We hebben alles bij elkaar anderhalf uur geplukt in de avondzon.

En bij thuiskomst hebben we ze schoon gespoeld en nagekeken op eventuele kroontjes die er toch tussen zijn gevallen. En misschien nog wat insecten maar dit valt altijd mee als je bij het plukken al secuur te werk gaat.

Dan met z’n allen in de pan met gelei suiker en opkoken. Wij gebruiken altijd minder dan de helft aan suiker want we willen graag het vruchtje ook nog proeven. Dan voegen wij wat extra gelatine toe.

Als je niet weet of je er genoeg aan toegevoegd hebt kun je een schoteltje nemen en hier een lepel(tje) jam op doen. Dit zet je een aantal minuten in de koelkast en dan kun je precies zien of hij voldoende stolt. Loopt het nog weg op het bordje dan voeg je nog wat gelatine toe.

Als je de jam in de schone potjes hebt gedaan dan is het verstandig om de pot na het sluiten (anders word het een bende:)) op zijn kop te zetten. De zuurstof gaat dan naar de bodem en door de hitte worden de eventuele bacteriën die nog in de zuurstof aanwezig zijn gedood.

Als je liever jam wilt maken zonder suiker dan kan dat ook alleen moet je er wel rekening mee houden dat deze jam minder lang houdbaar is.

De rode bessen jam is de volgende die gemaakt gaat worden want er hangen al heel wat trossen aan de struiken. Dit was één grote struik toen we hier kwamen wonen en die hebben we opgesplitst en nu hebben we een soort van ‘bessen straatje

Het houten paadje moet weer een beetje opgeknapt worden. Dit is gemaakt van hout dat uit de verpakkingen industrie komt. Lekker duurzaam?! Maar zoals je kunt zien hangen er genoeg besjes aan.

Bramen in augustus

De bramen kunnen we eind juli begin augustus plukken maar dan moet er nog wel wat meer zon komen anders zal de oogst ook maar minimaal zijn.
Twee jaar geleden hebben we 15 potten bramen jam kunnen maken dat was wel een enorm goed bramen jaar.

Vorig jaar was dat de helft omdat het zo ontzettend droog en heet is geweest. Dus we houden onze vingers gekruist voor een mooie opbrengst dit jaar.We laten het nog wel weten tot gauw weer!





Reacties