Deze week is Ief te gast:) in het ecologisch leven blog!
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Deze week is Ief te gast:) in het ecologisch leven blog!


Mijn ideale droomplek heb ik gevonden, een beetje ‘remote’ maar toch dicht bij een stadje waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt.
Ief

Vandaag in ons Ecologisch leven gast-blog!
Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en dat met ons ‘allemaal’ willen delen.

In dit ecologisch leven blog leren we van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een duurzaam leven!

Vandaag te ‘gast’ in ons Ecologisch Leven Blog;

Ief met koeien

Ief is mijn naam, ik ben 56 jaar jong, woonachtig te Ignaberga, Skåne in Zweden en ik werk als gastheer in het ‘mooiste’ restaurant van Zuid-Zweden; Grand hotel in Lund.

Mijn hobby’s zijn;
Hout hakken, wandelen met mijn honden, lezen, goed glas wijn. Gezelligheid, als dat een hobby mag heten!?

Ik ga ook graag op pad om bramen en frambozen te plukken, en ook het plukken van paddestoelen vind ik erg leuk. En dan thuis komen met mijn ‘buit’ en deze verwerken tot jam zodat je heel de winter de zomer blijft proeven.

Je kunt mij vinden op;
Whatsapp, voor familie en vrienden.

Boodschap die ik mee wil geven;
Als we allemaal een klein beetje een positieve bijdrage leveren wordt het al een heel stuk beter! Dat hoeft echt niet heel veel moeite te kosten!

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden? 

Mijn ideale droomplek heb ik gevonden, een beetje ‘remote’ maar toch dicht bij een stadje waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt.

Ik loop in minder dan 5 minuten de bossen in waar ik eindeloos lange wandelingen kan maken met mijn twee reusachtig grote vrienden Storm en Scoopy, onze twee chihuahua’s 🙂 en Ien natuurlijk!!

 Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Dan zou ik kiezen voor een beroep waarmee je met minder lichamelijke inspanningen ook een leuke boterham kunt verdienen. Makelaar in landelijk onroerend goed had me wel gepast denk ik.

Het heeft me ook altijd mooi geleken om houthakker in Canada te zijn, een naïeve jeugddroom waarschijnlijk. Al kijk ik wel vaak youtube filmpjes over dit onderwerp.

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?

Natuurlijk afvalscheiding zoals iedereen (hoop ik!?), hier in Zweden zijn ze daar heel streng op en dat vind ik een goede zaak. In onze gemeente zijn er voor elk huishouden twee containers die ieder onderverdeeld zijn in 4 vakken voor de afzonderlijke afvalgroepen.

Daarnaast hangen er ook nog per container twee losse bakjes aan voor bijvoorbeeld lampen en batterijen. In Zweden hebben ze een heel groot hergebruik systeem, zo wordt er al jaren statiegeld geheven op plastic flessen en blikjes wat in het straatbeeld duidelijk verschil maakt!

Als we vlees eten is dit altijd afkomstig van een dier dat een goed leven heeft gehad. De keren dat we vlees eten zijn minimaal te noemen.
(max. 1x in de week)

We hebben zonnepanelen geplaatst in het begin van de zomer. En we hebben overal LED lampen inzitten. Ook brand het licht alleen daar waar we ook echt zijn.

Ook hebben we onze eigen waterbron en rioleringssysteem dus gebruiken we alleen ‘groene’ schoonmaakmiddelen. Dit doen we overigens al jaren!

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben; welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

Stop met plastic kopen: plastic producten, verpakkingen, speelgoed en wat al niet meer.

Kun je voorbeelden noemen van duurzame (huishoud/keuken) producten die je onlangs hebt aangeschaft?

We kopen steeds meer producten waarvan we zeker weten dat deze op een goede groene manier tot stand zijn gekomen. We kopen bijvoorbeeld ook altijd wijn die op ecologische wijze is gemaakt. Eco-zuivel is ook zo’n voorbeeld en natuurlijk de zonnecelcentrale die we dit jaar hebben geïnstalleerd!

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam/ ecologisch leven?

Ik ben er zo bewust mogelijk mee bezig maar het kan altijd beter natuurlijk. Zoals we dat ook met ecofoodprint.com uit willen dragen is het vooral bewustwording waar je mee bezig bent. Door je iedere keer opnieuw af te vragen of het verantwoord is wat je koopt en doet.

Hoe kunnen we een groener leven creëren vind jij?

Door ons voortdurend af te vragen of wat we dagelijks doen en kopen wel verantwoord is en eventueel ‘groener’ kan! Bij al je keuzes het milieu voorrang te geven kan een enorm verschil gaan maken.

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?

De enorme hoeveelheid afval die we als westerse mensen produceren, dat is in heel veel gevallen absoluut niet nodig. Als het gaat om echt ergeren dan is dat aan de in strak plastic verpakte komkommer! Ik verwonder me verder over de ecologische bananen die vaak in een plastic zak zitten….

Zou mooi zijn als het NoWaste principe in ons dagelijks leven meer toegepast kon worden….
Waarom niet gewoon je eigen boodschappentas en andere duurzame verpakkingen meenemen als je boodschappen gaat doen?

Ik verbaas me er hier dan ook over dat heel veel Zweedse mensen iedere keer weer opnieuw van die tasjes bij de kassa meenemen.
Zo tegenstrijdig met de afval scheiding die ze toepassen. Gelukkig mogen supermarkten ook hier geen gratis plastic tasjes meer gratis verstrekken

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto? 

Vermijd stress en probeer een beetje relaxed te leven met respect voor anderen en de natuur om je heen!
Reacties