Vogels bijvoeren in de winter, 10 tips
Allerlei groene Tips
Ien
Allerlei groene Tips

Vogels bijvoeren in de winter, 10 tips

Nu we weer langzaamaan in winterse sferen beginnen te geraken is het ook tijd dat we stil staan bij het bijvoeren van onze vogels in de winter in de tuin. Wat geeft het toch altijd weer een plezier om mezen, mussen, vinken en roodborstjes te zien genieten van de voederplaats of de opgehangen vetbollen.

Er gaan wel eens stemmen op dat het helemaal niet nodig is om de vogels te voederen in de tuin en zelfs slecht zou zijn. Er zijn zelfs stemmen die beweren dat de vogels op deze manier afleren om hun voedsel zelf te vinden.

Nou dat is allemaal niet waar! Met de almaar toenemende verstedelijking nemen de ‘natuurlijke’ leefgebieden voor dieren in het wild alleen maar af. En dus verdwijnen er bijvoorbeeld ook mogelijkheden om te kunnen foerageren voor de vogels. Ook het vinden van geschikte plaatsen om te nestelen neemt hierdoor af. Dus vogels voeren in de tuin is goed!

vogels bijvoeren in de winter

De onderhoudsvriendelijke tuin=vogelONvriendelijk

Daarnaast zijn wij mensen ook nog eens bezig om onze tuinen meer en meer vol te leggen met allerhande vormen van bestrating. Want we willen de tuin liefst zo onderhoudsvriendelijk mogelijk maken. Zodat we er de tijd voor hebben om alleen maar te kunnen zitten in de tuin. Daarmee verdwijnt er vaak ook veel beplanting waaruit de vogels met name hun voedsel halen.

Vroeger hadden we vaak een beuken- of ligusterhaag, of misschien wel coniferen als afscheiding met de buren. Ook deze hagen boden de vogels de mogelijkheid om te nestelen en voedsel te vinden.

Vogels eten met name veel insecten en deze hebben weer vegetatie nodig om te leven. Ook zul je uit een geplaveide tuin nooit een vogel een worm uit de grond zien trekken! Kortom, steeds minder kans op voedsel voor de vogels in uw tuin. Dus vogels bijvoeren in de winter!

Waar je ook niet bang voor hoeft te zijn is dat de vogels verleren zelf hun voedsel te vinden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat als we zouden stoppen met vogels voeren in de tuin ze gewoon de draad weer oppikken. En ook hoef je niet bang te zijn dat een vogel zich overeet, ze proppen zich niet vol als hun honger gestild is.

Dat biedt jou en mij dus voldoende de mogelijkheid om weer lekker de vogels te voederen in de tuin! Hieronder volgen enkele tips voor vogels voeren in de tuin die ik je graag wil meegeven. Als je deze volgt en naar eigen mogelijkheden en inzicht toepast krijg je gegarandeerd veel vogeltjes in je tuin. Vogels voeren is juist heel leuk op die manier voel je je steeds meer verbonden met de vogels in je tuin!

vogels bijvoeren in de winter

10 Tips; vogels bijvoeren in je tuin

# Tip 1

Indien er sprake is van een vorstperiode zet dan dagelijks een schaaltje met water klaar. De vogels kunnen vaak zelf geen water vinden bij vorst. Wellicht nemen ze ook een bad in jouw waterschaaltje, een leuk schouwspel. En je hoeft niet bang te zijn dat ze bevriezen, het vet op de veren voorkomt dit.

# Tip 2

Wanneer je vogels gaat bijvoeren in de tuin zorg dat dit niet bereikbaar is voor de kat! Je wilt niet meemaken dat de door jou gelokte vogels ten prooi vallen aan de poes van de buren!

# Tip 3

Hoe vogels voeren? Gebruik geen dakje boven het aangeboden voer. Zo kunnen de vogels moeilijk weg komen bij eventueel gevaar. Een vlakke plank op een paal volstaat eigenlijk al. Zorg wel voor een opstaand randje zodat het voer niet weg waait. Zorg er ook voor dat eventueel regenwater weg kan. Dit is de manier hoe je vogels kunt voeren.

vogels bijvoeren in de winter

# Tip 4

Indien je bijvoorbeeld pinda’s gaat voeren, gebruik dan speciaal hiervoor aangeboden pinda’s en voer niet de pinda’s die je bij de borrel eet. Deze zijn namelijk gezouten en dat is slecht voor de vogels. Je kunt ook de vogels voeren met pindakaas, pindakaas aan je vogels voeren is een aanvulling in de winter. Lees er meer over op vogelbescherming.nl.

# Tip 5

De laatste jaren is het heel populair om een pot pindakaas op te hangen voor de vogels. Indien je dit wilt doen koop dan pindakaas zonder toegevoegd suiker of zout. Liefst koop je speciale pindakaas voor vogels bij het tuincentrum of de dierenspeciaalzaak.

# Tip 6

In het algemeen geldt dat voedselresten van de mens niet geschikt zijn om de vogels te voeren in de tuin. Te veel zout, kruiden, kunstmatige smaak- en kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Als je vogels gaat voederen in de winter doe dit met het juiste voer.

# Tip 7 vogels bijvoeren

Vogels bijvoeren in de winter is goed om te doen. In de winter hebben de vogels extra energie nodig. Ze moeten namelijk om de lange koude nachten te kunnen overleven telkens hun vetreserves aanspreken.

Zorg dus voor het aanbieden van vogelvoer met een extra hoge energiewaarde zoals zonnebloempitten, pinda’s en vet. Wanneer vogels voeren in de winter? Zorg ervoor dat er heel de dag voer voor de vogels te vinden is in je tuin.

# Tip 8

Water voor de vogels wat bevroren is kun je eventueel breken met een hamertje. De ijsschilfers worden door de vogels gewoon opgegeten, ze smelten in hun maagjes!

# Tip 9

Creatief vogels voeren. Zorg ervoor dat de voerplaats zo is gesitueerd dat de vogels niet voortdurend opschrikken van menselijke bewegingen. De ideale plaats biedt goed zicht op de omgeving en is bij voorkeur in de buurt van een struik of boom zodat de vogels daarin kunnen wegvluchten. Dus zorg voor goede voeder plaatsen in je tuin zodat je creatief je vogels kunt voeren:)!

# Tip 10

Hang ook nestkastjes in je tuin. Door het verdwijnen van voor vogels veel (natuurlijke) plaatsen om te nestelen zien we een achteruitgang in het bestand van vogels in stad en dorp. Door enkele nestkastjes op te hangen voorkom je dit en heb je gelijk elk jaar weer nieuwe bewoners. Er zijn speciale kasten voor nagenoeg alle soorten vogels.

vogels bijvoeren in de winter

Vogels bijvoeren met zelfgemaakt vogelvoer

Vogels bijvoeren in de winter met zelfgemaakt voer is ook heel leuk. Je kunt eventueel zelf vetbollen maken om de grote en kleine vogels te voeren in de tuin. Gebruik hiervoor ongezouten frituurvet zonder palmolie of gebruik kokosvet.

Dit mag geen vloeibaar vet zijn anders stolt het niet wat nodig is om het aan te kunnen bieden aan de vogeltjes. Je laat dit vet zachtjes smelten en vermengt er speciaal strooigoed voor tuinvogels doorheen. Dit strooigoed is bij het tuincentrum of de dierenspeciaalzaak te verkrijgen.

Giet deze brei in een vorm (melkpak, halve kokosnoot, blikje) en leg hierin een stevige katoenen draad die lang genoeg uitsteekt. Als de brei hard is geworden probeer je ze uit de vorm te halen door aan het koord te trekken.

Een melkpak kun je rondom wegsnijden, een blikje moet je misschien even in warm water dopen zodat de vetklomp los komt. Je kunt het vet- en zadenmengsel nu aan de draad in de tuin ophangen.

Je kunt er ook voor kiezen om het vet en voermengsel in een bloempot (zonder gat in bodem) te gieten en deze dwars op te hangen. De vogels zullen er lekker helemaal in kruipen om de lekkernij eruit te halen.

Reacties