Waarom vliegen kauwen in grote groepen?
Ien

Waarom vliegen kauwen in grote groepen?

Een geweldig schouwspel op video opgenomen. Een grote zwerm kauwen die boven de stad vliegen. KIJK HIER EVEN HOE BIJZONDER…….Ik heb ze niet geteld maar het waren er duizenden!

Begin deze week kwam ik in de eerste schemer van de namiddag zo rond 17.00 uur met de trein thuis in Hässleholm. Nadat ik via de voetgangersbrug aan de noordzijde het station uitkwam viel me een grote zwerm vogels op die enorm veel lawaai produceerden.

Eenmaal bij de auto bleken de vogels nog steeds boven het parkeerterrein te vliegen en raakte ik meer geïnteresseerd.

grote zwerm kauwen

Zwerm zwarte vogels

Ik keek eens wat langer en zag dat de vogels een soort van massale dans aan het uitvoeren waren waarop ik de camera van de telefoon inschakelde. Wat hiervan het resultaat is kunt u in de bijgevoegde link terug zien, ik was in ieder geval zeer onder de indruk.

Ik had wel eens eerder naar dit soort filmpjes gekeken maar nu zag ik het live boven mijn hoofd gebeuren en dat is dan toch wel ff wat anders!

Wat me naast de vliegbewegingen ook erg opviel was het voortdurende kabaal wat de vogels produceerde, via de snavels maar ook het geluid van de vleugelslagen was enorm.

Ik kan slechts schatten om hoeveel vogels het ging maar wellicht waren het er wel enkele duizenden, zo niet tienduizend!? En ja, als al die beesten gaan fladderen dan maakt dat natuurlijk wel geluid.

Ook het geschreeuw uit de kelen van de vogels met zoveel tegelijk groeide uit tot boven proportionele geluidsoverlast. Met mij waren er inmiddels meer mensen aan het filmen en verbaasde men zich over dit natuur fenomeen.

Ik kwam er achter dat het hier om kauwen ging en niet om de meer voor de hand liggende spreeuwen. Het is een vreemde gewaarwording dat iets dergelijks gewoon midden in de stad plaats vind in plaats van ergens in de natuur.

Het moet van de vogels ook wel speciale vaardigheden vergen om zo’n massale dans in een woongebied te kunnen uitvoeren met al zijn obstakels.

Na genoten te hebben van de verschillende vormen die de zwerm gedurende de dans aannam heb ik me er over verbaasd dat van het ene op het andere moment alle vogels in de nabije bomen neerstreek.

Alsof er iemand een seintje had gegeven of zo, binnen seconden zagen alle bomen zwart van de vogels. Een scene uit de bekende Alfred Hitchcock film The Birds, verbleekte er gewoon bij.

Eenmaal thuisgekomen liet ik Ien, die net naar de radio aan het luisteren is, het filmpje ook zien en ook zij was zeer onder de indruk, waarna ik het opstuurde naar familie en vrienden. Iedereen was het erover eens dat het een bijzondere waarneming was.

En bij mij ontstond de wens om wat meer te weten over het hoe en waarom over dit soort vogeldansen.

Grote zwerm kauwen

En ja dan ben ik maar eens mijn licht gaan opsteken op internet in de hoop om antwoord te krijgen. Overigens heeft de wetenschap nog niet alle vragen over het bekende zwermvliegen weten te beantwoorden en dus kan ook ik niet volledig zijn.

Het waarom dat vogels zich o.a. verenigen in grote groepen is dat ze daardoor minder kwetsbaar zijn voor roofvogels. Ook bied het vliegen van grotere afstanden in een groep het voordeel dat ze minder energie aan het vliegen kwijtraken, ze profiteren als het ware van elkaars slipstream.

Dit voordeel doet zich voor bij zowel de echte vogeltrek alsmede als de vogels op zoek gaan naar voedsel. Om te voorkomen dat de vogels tegen elkaar aan vliegen passen ze hun snelheid aan elkaar aan.

grote zwerm kauwen

Ook vliegen de vogels vaak in een groepje van 6 of 8 stuks binnen de grote zwerm, die elkaar in de gaten houden. Doordat alle vogels in de zwerm dit doen hoeft elk individu niet de hele groep in de gaten te houden en gaat het dus goed.

Dit vogelspektakel kun je vaak in de maanden januari en februari bewonderen en dat zou dan weer te maken hebben met de jonge vogels die het jaar ervoor zijn geboren nu in hun puberteit zitten.

Denk maar eens terug aan je eigen puberteit die wellicht ook met veel kabaal en beweging gepaard is gegaan?! Ook beginnen die pubers langzaamaan aan de liefde wat het machogedrag ook zou kunnen verklaren, ze willen indruk op elkaar maken met het stunten.

Allemaal mogelijke verklaringen van dit natuurgebeuren, maar voor het zekere antwoord moeten we nog even wachten tot de wetenschappers het hebben uitgevogeld :)!

Reacties