Statiegeld op petflessen in Nederland!
Duurzaam leven
Ien
Duurzaam leven

Statiegeld op petflessen in Nederland!


Hoera voor het milieu; statiegeld op petflessen is een feit!


‘Vanaf 1 juli 2021 wordt statiegeld ingevoerd op kleine plastic flesjes’ zo lezen we op de website van de Rijksoverheid. Eindelijk is het dan zover dat er statiegeld op petflessen gezet word! En dat is een geweldig goed besluit om het zwerfafval in ons land terug te dringen.

Enigszins jammer is het wel dat het 20(!) jaar oeverloos gediscussieer heeft gekost eer dat deze maatregel wordt ingevoerd. En dan snap ik best dat een dergelijke landelijke maatregel goed bestudeerd en uitgewerkt dient te worden eer deze kan worden ingevoerd, maar 20 jaar ?!

Natuurlijk moet de industrie zich hierop aanpassen en moet er een hele infrastructuur opgericht worden om e.e.a. mogelijk te maken, maar er bestaat toch al tientallen jaren een statiegeldsysteem in Nederland?

Statiegeld op petflessen in Nederland




Statiegeld op blik Yes we can!



Ik zou dus willen zeggen lieve mensen, onderteken de online brief die Greenpeace naar de staatssecretaris wil sturen om ook de invoering van statiegeld op blikjes er snel doorheen te krijgen. Het scheelt meer dan een b’tje!



Statiegeld op petflessen in Nederland



Maar laat ik me blij richten op de positieve kant van de zaak en dat is dat er eindelijk statiegeld op de petflessen in Nederland maatregelen worden getroffen. Om dat ergerlijke zwerfafval terug te dringen is dit een positieve maatregel.

Want daar kan ik me nog steeds erg aan storen als ik me in de natuur begeef of onderweg ben; rommel in de berm, rommel in de bosjes, troep in de sloot en zooi door mensen achter gelaten na een dagje ‘buiten’ zijn!

Want dat is natuurlijk nog steeds de oorzaak, wij die met elkaar voor al dat zwerfafval zorgen. Je kunt de industrie de schuld geven of de overheid verwijten maken maar wij zijn het zelf die onze zooi in de natuur achter laten.



Afval verminderen? Begin bij je zelf!



Ik heb me daar altijd erg over verwonderd dat mensen daar zo enorm laks mee omgaan!? Hoe moeilijk is het om je afval in de daarvoor bestemde afvalbakken te gooien, of gewoon mee terug naar huis te nemen en daar in de vuilnisbak te gooien?

Als je wel de moeite kunt nemen om een gevuld frisdrank petflesje van ca. 50 gram minstens mee te nemen, waarom dan een leeg flesje met nauwelijks gewicht niet mee terug kunnen nemen? En dat geld wat mij betreft voor elke soort afval!

Dat heb ik ook altijd geleerd van mijn ouders; snoepje afpellen, papiertje in de broekzak en niet in de natuur! Een kind kan daadwerkelijk de was doen.We hebben in onze blogs al herhaaldelijk geschreven over afvalvermindering en ook tips gegeven hieromtrent.

En dus vinden we het ook belangrijk om je op de hoogte te brengen van de invoering van de statiegeld regeling voor pet flesjes. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft zich persoonlijk hard gemaakt voor deze invoering en daar ben ik haar dankbaar voor.

Ook heeft van Veldhoven aangekondigd dat er zeer serieus gekeken word naar de enorme berg aan blikjes die als zwerfafval overal zichtbaar zijn. Samen met het bedrijfsleven en de Vereniging Nederlandse Gemeenten kijkt ze naar het verminderen van blikjes als zwerfafval.

In het najaar van ‘21 moet dit met 70 tot 90 % omlaag en als dat niet gehaald wordt liggen voorbereidingen voor de invoering van statiegeld op blikjes al klaar. Ik zou zeggen niet wachten maar ook door voeren, maar dat is natuurlijk gemakkelijk gezegd vanachter de schrijftafel:)!

Statiegeld op petflessen in Nederland



Statiegeld op petflessen en blikjes in Nederland



Voor ons in Zweden is het heffen van statiegeld op pet flesjes en blikjes al de gewoonste zaak van de wereld. Al sinds we hier zijn komen wonen in 2012 leveren wij onze flesjes en blikjes netjes in en krijgen het statiegeld terug uitgekeerd.

Al sinds 1984(!) wordt er in Zweden statiegeld geheven op drankenblikjes en sinds 1994 ook op grote en kleine petflessen. Het Scandinavische land loopt hiermee voorop op de rest van de wereld.

Alle ingeleverde flessen en blikjes worden weer verwerkt tot voor levensmiddelen geschikte verpakkingen. Daarmee is sinds de invoering ervan al een milieuwinst geboekt van meer dan 3 miljoen ton(!) kooldioxide uitstoot!



Dat is een besparing die ruim twee keer zo hoog is als wanneer de flesjes en blikjes ‘gewoon’ bij
het plastic- dan wel metaalafval waren beland.



Dan hebben we het hier dus vooral over de directe besparing op de uitstoot van kooldioxide. En dat is natuurlijk een heel belangrijke, maar laten we niet vergeten dat hiermee ook gelijk het zwerfafval enorm word terug gedrongen.Dat zien wij hier dagelijks in het straat- en landelijke beeld terug, schone bermen en bijna geen afval onnodig in de natuur gedumpt! En als je er als consument eenmaal aan gewend bent levert het ook geen enkel probleem op om de e.e.a. te verzamelen thuis en zo om de zoveel weken of dagen mee terug te nemen naar de supermarkt waar je je boodschappen doet!Daar lever je je pet fles in voor statiegeld en hopsakee weer wat centjes terug in de pocket!


Reacties