Suppen in Alkmaar,We are on a mission!
Duurzaam leven
Ien
Duurzaam leven

Suppen in Alkmaar,We are on a mission!

Suppen in Alkmaar, Nanda van den Ham en de naam El Kombi Sup kom ik steeds meer tegen in de media. Wie is Nanda van den Ham dan en wat doet ze met haar bedrijf El Kombi Sup?

We suppen, rapen zwerfvuil, sorteren, recyclen, initiëren, motiveren, inspireren, reduceren en … we love it!
Nanda van den Ham van El kombi

El Kombi suppen in Alkmaar met van den Ham

Nanda is Noord-Hollandse van origine en woonachtig in Alkmaar. Na jaren in de toeristische sector werkzaam te zijn geweest besluit Nanda voor een periode naar Costa Rica te vertrekken.

Daar komt ze terecht op een van de mooiste stranden die ze ooit heeft gezien. Parelwit zand, palmbomen, diepblauwe zee en nauwelijks toerisme! Dagelijks ontwaakt ze met de natuur en geniet met heel haar hart.

Maar waar ze al gauw verdrietig van wordt is het plastic zwerfafval wat dagelijks door de golven op het strand wordt achtergelaten. Natuurlijk ruimt ze het elke dag op en zo ontstaat het idee om met dit gegeven iets te doen.

Nanda gaat verder suppen in Alkmaar ofwel stand-up-paddelen. Sup up, dit is een tak van watersport afkomstig uit Hawaï. Eigenlijk is het een combinatie van kanoën en surfen. Staand op een speciaal sup-board paddle je met een speciale ‘roeispaan’ om jezelf voort te bewegen over het water.

Oorspronkelijk werd deze techniek gebruikt door  strandwachters om de surfers goed in de gaten te kunnen houden. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijde sensatie! Sup up is dan dus ook een mooie bezigheid!

Al tijdens het suppen door Alkmaar, voordat Nanda naar Costa Rica emigreerde, maakte ze er een gewoonte van om het op het water aanwezige zwerfafval op te rapen en mee te nemen. Sup it up gaat in één moeite door!

En op het moment dat ze op het witte strand in Zuid-Amerika zich over het aangespoelde afval verwonderde ontstond de basis voor El Kombi sup.

Inmiddels kan Nanda terug kijken op een meer dan geslaagde start van haar onderneming. Haar plan wordt door velen gedragen en er is dus ook al sprake van een echte Kombi community. Suppen in Alkmaar bij de gasfabriek kijkt niemand meer gek op!

Vele vrijwilligers die van den Ham bijstaan in de strijd tegen zwerfafval op het water en zwerfafval in het algemeen. Zelfs het ZeroWaste idee is omarmd en op kleine schaal al succesvol in het El Kombi concept opgenomen.

Wat is Sup?

Maar wat betekent dat nu voor mij als eco- of sup it up-enthousiasteling? Daar kom je achter als je de website elkombi.nl bezoekt! Waar het op neer komt is dat Nanda je gaat leren suppen in Alkmaar.

Met de sup-cursussen raak je meer bekend en vertrouwd met het rechtop peddelen op een board. Dan kun je straks makkelijk een sup huren in Alkmaar en zelf op pad om zwerf aval op te ruimen. Maar natuurlijk ook op andere plekken.

Is dit dan niet heel moeilijk?

Nee, met een paar zeer duidelijke aanwijzingen kun je eerste meters op het water al gaan maken. Alles valt(!) of staat natuurlijk met het vinden van de juiste balans op het board.

Maar daar wordt je door Nanda voortreffelijk vlot vertrouwd mee gemaakt. Je kunt een cursus in groepsverband volgen maar ook kun je voor een privé sup les gaan. Kombi is voor geen gat te vangen:)!

Ze verzorgt verschillende tours zoals een Beginners Clinic, Sunset Tour, Full Moon Sups en  zelfs een Tour du Jour. Vervolgens kun je je individueel of als groep aanmelden om met El Kombi een zogenaamde Sup It Up tocht op het water te gaan maken. Samen een sup huren en door Alkmaar leren suppen!

Je gaat op pad met een mand of korf op je board waarin je het op het water drijvende afval kunt verzamelen. Weer terug thuis wordt er ruim de tijd besteed aan het categoriseren en recyclen van het afval.

Wat hoort waarbij en van welk afval kunnen weer nieuwe grondstoffen en producten worden gemaakt!?

En dit kun je natuurlijk in de directe omgeving van Alkmaar doen maar de mogelijkheid bestaat ook om Nanda bij jouw op locatie een dergelijke ochtend of middag te laten verzorgen. Dus je hoeft niet alleen te suppen in Alkmaar je kunt het overal in Nederland toepassen.

Een goed idee voor een bedrijfsuitje 2.0 of een mooie gelegenheid om met de plaatselijke milieupartij een bijeenkomst te beleggen!? Je kunt bij Kombi gebruik maken van de mogelijkheid om een of meerdere boards te huren evenals wetsuits, de website geeft je alle benodigde informatie.

De vraag wat is sup? is nu beantwoord en hoef je dus niet meer raar op te kijken als je langs het water loopt of fietst en mensen ziet suppen.

Nanda van Ham Elkombi


Schone beweging, Trash-Walks

Naast het verzamelen van op het water aanwezig zwerfvuil is er ook aandacht voor vuil op het land. In de vorm van zogenaamde Trash-Walks worden er wandeltochten in stad, park of de vrije natuur verzorgd. Gewapend met een bamboe-knijper ga je erop uit om het aanwezige zwerfafval te verzamelen.

En dat moet je niet zien als het opruimen van andermans afval maar als het een beetje mooier maken van de wereld om ons heen, voor jezelf en voor iedereen!

En hierbij bereik je ook nog eens dat je heerlijk buiten, op een gezonde relaxte manier toch ook in beweging bent.

Ik ben zelf nog niet in de gelegenheid geweest om me op een sup board te wagen, maar ik vind het een fantastisch mooi initiatief en een zeer bijzonder inspirerend relaas. Het enthousiasme wat Nanda van den Ham legt in haar bedrijf El kombi en de verschillende projecten is erg aanstekelijk.

En ik kan me dan ook voorstellen dat ze hierin zeer succesvol is en zie dergelijke initiatieven zeker over het hele land met vertrouwen tegemoet!

Lees ook onze #50 + tips voor een plasticvrij leven!Reacties