Nanda van Ham Elkombi
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Nanda van den Ham uit Alkmaar


Nu ik het opschrijf denk ik “ik maak het een project voor 2021!”. Waar dit blog al niet goed voor is!
Nanda van den HamEcologisch leven gast-blog!

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen.

In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven.
Op naar een groener leven!

Onze gast deze week heten we van harte welkom,

Nanda van Ham Elkombi


Ik ben Nanda van den Ham woonachtig in Alkmaar en ben 45 jaar jong.

Mijn werk….?! Meestal voelt het niet als werk want ik heb er zo veel plezier in maar ik heb mijn eigen bedrijf: El Kombi. We kombineren stand up paddle, sup it ups(clean ups vanaf onze sups) en zero waste activiteiten.

Mijn grootste hobby is natuurlijk suppen (ja ook in mijn vrije tijd) maar in het algemeen ben ik gewoon erg graag buiten. Op het water dus maar zeker ook op het strand en in het bos.

Ik kan heel goed op mezelf zijn maar hou er zeker van om lekker met familie en vrienden te zijn en leuke dingen te ondernemen.  Die gezelligheid en die van de kroeg wordt in deze tijden best gemist 🙂

Je kunt mij vinden op;

facebook, nanda van den ham, el kombi sup, el kombi zero waste
instagram, nandanaomi, elkombisup, elkombizerowaste
linkedin: nanda van dNanda van Hen ham

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

Sinds een kleine 10 jaar woon ik op een heerlijk plekje in Alkmaar. Dit zou ik zeker niet op willen geven maar ik zie mezelf zeker nog wel eens naar warmere oorden verhuizen. Ik heb 10 jaar in Mexico gewoond, dat was heel fijn.

Als ik nu zou kiezen voor een andere locatie dan zijn vrijheid, een duurzaam thuis op of bij een strand en in de natuur kernwoorden. Het buitenleven in combinatie met reuring om de hoek. En uiteraard met familie & vrienden om me heen.

Grappig he dat laatste is natuurlijk eigenlijk het belangrijkste. Save the best for last?

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Oei, sowieso werken met mensen en/of dieren. Helpen, steunen, doen. Nuttige dingen. Ik kan er geen naam aan geven en het mag heel hard werken zijn, want het zal iets zijn waar die mensen en/of dieren beter van worden.

Nanda van Ham Elkombi


Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen? 

In mijn dagelijkse leven zeker; zo ben ik jaren geleden gestopt met het kopen van nieuwe kleding en spullen. Ik ging deze challenge voor 1 jaar met mezelf aan, maar ik houd het (op een aantal essentiële  basics na) moeiteloos al jaren vol.

Al mijn aankopen doe ik zo verpakkingsvrij en natuurlijk mogelijk. Palmolie is een no go. Groenten en fruit koop ik meer en meer lokaal en seizoensgebonden. Sinds enkele jaren vegetariër en goed op weg naar helemaal plantaardig.

Mijn huis stamt uit 1900, dit heb ik onlangs laten isoleren en een nieuw ketel aangeschaft, flinke kostenposten maar geluk! yeah! Dit zou ik graag verder verduurzamen maar dat wordt eerst sparen en een handigerd vinden die kan helpen ?

Voor mijn werk heb ik een oude dieselbus. Niet duurzaam, wel noodzakelijk en gelukkig gaat het om korte ritjes. Als ik geen boards mee hoef dan doe ik zoveel mogelijk op de fiets .

Mijn grootste impact maak ik met vliegen…. Ik mag namelijk graag in de winter voor langere tijd naar een warmer oord gaan. De wereld in.

Ik denk dat juist dit, het ontdekken van andere plekken, dieren, culturen etc ervoor heeft gezorgd dat ik bewust met de aarde om ga.
Het is zo’n beauty. Daar wil je toch met liefde mee omgaan.

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in? 

Stop met het eten vlees & vis. Zowel voor het welzijn van de dieren als de impact op de aarde.

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft? 

The usuals zoals zeep, shampoo en conditioner in zeepvorm, natuursponzen om schoon te maken, plantaardige gezichtsverzorging, lokale bio groenten op de markt, een tweedehands regenjas etc.

Iets grotere aankopen; de duurzamere verwarmingsketel die deze maand is geïnstalleerd (joepie!). Verder koop ik qua “spullen” niet zo veel. Zeker nadat ik een aantal jaar terug het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn heb gelezen.

Spullen staat bovenaan de lijst als het gaat om (verborgen) impact. Een must read en eye-opener.

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven? 

Nou ik wil veel meer, beter. Zo zou ik op het gebied van huisvesting graag drastisch verduurzamen. Regenwater gebruiken om het toilet door te spoelen bijvoorbeeld. Nu ik het opschrijf denk ik “ik maak het een project voor 2021!”. Waar dit blog al niet goed voor is!

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij? 

Houden van de mens, dier en natuur. Klinkt dat zweverig? Prima. Maar als je dat (dat houden van die natuur) doet dan zal dat van grote invloed zijn op je wensen, beslissingen en handelingen. Denk voor je iets doet, wegdoet, koopt of beslist logisch en goed na welke impact het op de aarde heeft.

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu? 

De consumptiemaatschappij.

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?

Buiten spelen met je voeten in de aarde. Letterlijk en figuurlijk. En je hele leven lang.

Wat is jouw boodschap, quote of levensmotto?

Choose to see the good stuff.

Leven is het meervoud van lef
Nanda van den Ham


(ja ik kan slecht kiezen, maar ze zijn dan ook zo verschillend! ?)

Volgende week is onze gast in het ecologisch leven blog Bart VosmerReacties