wilbert van de kamp
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Wilbert van de Kamp uit Groningen

Ecologisch leven gast-blog!  Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen.

In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een duurzaam leven.


Als je voedselonderwijs invoert pak je veel problemen bij de kern aan.

Onze gast deze week heten we van harte welkom

wilbert van de kamp

Ik ben Wilbert van de Kamp, 32 jaar en woon in Groningen. Ik ben Activistisch ondernemer.
Waar ik op dit moment aan werk: Juiststraks.nu | Awesome Groningen | Grokaalbox | Lokaal Kilo's Schuiven | Omapost | Innofest | Mooiedingenmakers

Verder is er nog meer onzin te zien op mijn website: wilpret.nl

Nog meer onzin op Twitter, Instagram en Facebook  

Ik lijk serieus op Linkedin

Mijn hobby's zijn; koken, lezen, gitaar spelen en wandelen

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

Mijn droomplek is een plek op het platteland met een mooie verbinding met de stad, waar wereldverbeterende ideeën een plek kunnen vinden en gekookt wordt met lokaal voedsel. Een beetje zoals Nieuw Wongema dus!  

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Minister-president, omdat ik geloof dat ik het toch een stuk beter zou doen dan Rutte. Volgens mij mist er visie op de lange termijn en een gevoel van solidariteit. Dat vind ik eeuwig zonde. 

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?

Ik vind het het allerbelangrijkste om hierbij te zeggen dat je niet alles goed hoeft te doen. Het bedrijfsleven legt vaak de schuld bij het individu of de burger, maar dat is niet terecht.

Lees maar eens het boek “Een beter milieu begint niet bij jezelf” van Jaap Tielbeke. Dat betekent natuurlijk niet dat je niets hoeft te doen, dus ik vlieg niet, heb geen auto (wel een lokaal deelauto-abonnement) en koop zo weinig mogelijk bij de supermarkt. Ook eet ik vrijwel geen vlees.

Een beter milieu begint niet bij jezelf van Jaap Tielbeke

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

Ja, geen maatregel richting de burger dus. Maar een maatregel die de burger in staat stelt de politiek te dwingen tot bepaalde keuzes. Een belangrijke zou zijn om voedselonderwijs op alle scholen in te voeren: echt ongelofelijk dat dat er nu niet is, terwijl het de basis van ons leven is.

Als je voedselonderwijs invoert pak je veel problemen bij de kern aan.


Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?

Geen product aanschaffen is natuurlijk beter dan een “duurzaam product” aanschaffen. Ik heb er wel voor gekozen om een RVS pan (dus zonder teflon) aan te schaffen. Kost een rib uit je lijf, maar houdt het wel een leven vol. Ook dat is duurzaam!

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven?

Ik vind vooral dat de overheid en het bedrijfsleven niet genoeg doen. Elke stap die we zetten als burger is nuttig als therapie of voor onszelf, maar zij kunnen echt het verschil maken.

Daarom ben ik ook best wel lief voor mezelf: als een duurzame keuze een keer niet lukt is het beter om tegen jezelf “volgende keer beter” te zeggen dan je schuldig te voelen.

wilbert van de kamp

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?

Door activisme. Stem op een partij zoals Bij1 of PvdD, die pleiten voor een systeemverandering. Het systeem moet om, zolang neoliberalisme hoogtij blijft vieren helpt de rest niet echt .

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?

Bedrijven die 364 dagen per jaar ons leven vergallen door onduurzame producten, zoals plastic flesjes zonder statiegeld, en dan één dag organiseren om plastic in de natuur op te ruimen. Come on, dat is toch een gemene leugen.

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?

Verdiep je in voedsel, leer koken, ga werken op een boerderij en stem niet op Mark Rutte als je het stemrecht krijgt.

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto?


Het leven is ku(ns)t


Reacties