fork ranger
Duurzaam leven
Mareike
Duurzaam leven

Hoe Fork Ranger je helpt duurzaam te eten

Ken je dat gevoel dat je in de supermarkt staat en ziet dat er aardbeien liggen in de winter, plastic om de komkommers zit, en je twijfelt tussen 2 of 3 sterren varkensvlees? Hoeveel maakt het nou precies uit? Duurzame keuzes maken is helemaal niet zo makkelijk.

Toen Frank erachter kwam dat de impact van ons eten voor één derde bijdraagt aan klimaatverandering, dook hij in de wetenschap om het tot in detail uit te zoeken. Het blijkt nog niet zo makkelijk.

En als je het weet, dan moet je het ook nog gaan doen. Daarom richtte hij Fork Ranger op om mensen hiermee te helpen. Lees zijn verhaal dat leidde tot een boek, app en hun nieuwste product: een seizoenskalender.



Seizoenskalender € 22,50   ➢➣


Ons eten als weg uit de klimaatcrisis

Het voelt al snel alsof je in de supermarkt in een jungle bent beland, waar je geen perfecte keuzes kan maken. Daarom is het belangrijk om te focussen op de dingen die het meeste impact maken.



Minder voedselverspilling, minder vlees en meer plantaardig staan bovenaan. En niet alleen als het gaat om duurzaam eten, maar met deze oplossingen kunnen we zelfs meer CO2 besparen dan met elektrische auto’s!

Ook als je kijkt naar 100 andere klimaatoplossingen (zoals berekend door Project Drawdown) staat duurzaam eten bovenaan.




Mensen helpen met een boek en app

Ook al weten we wat we kunnen doen, toch blijkt het knap lastig ons gedrag te veranderen. Stap voor stap neemt Frank je mee op zijn ontdekkingsreis. Dat heeft hij beschreven in het boek ‘Ons Eten als Weg uit de Klimaatcrisis’. De simpele recepten maken het makkelijker om ook echt anders te gaan koken.

Via Fork Ranger werkt hij samen met zijn compagnon Mareike om mensen te inspireren. Ze maken wetenschappelijke kennis over de impact van je eten op een leuke manier inzichtelijk. En daarna wordt het praktisch met tips en recepten. Na het boek ontwikkelden ze de Fork Ranger app om het meer interactief en persoonlijk te maken.




Leven met de seizoenen

In de zomer van 2022 kwamen er meerdere mensen bij hen met de vraag hoe ze seizoensgebonden konden eten.


Tijd dus voor een nieuwe oplossing: de Seizoenskalender.


Mareike en Frank kwamen erachter dat mensen simpelweg niet meer weten welke groente en fruit er in het seizoen is. Alles is namelijk het hele jaar door in de supermarkt te verkrijgen. Ook is het nog niet voldoende om te weten wat er in het seizoen is, want wat maak je er dan mee? Daarom maakten ze de koppeling naar lekkere en simpele recepten.




En hoeveel levert het dan voor het klimaat op?

Vanuit CO2 oogpunt is seizoensgebonden eten niet de meest belangrijke stap om te nemen. Vooral omdat groente en fruit qua CO2 uitstoot maar een klein deel van je voedingspatroon uitmaken.

Toch maakt het echt uit als je kijkt naar groente die anders wordt ingevlogen of in een verwarmde kas wordt geteeld. Zoals bijvoorbeeld voor sperziebonen. Ook heeft seizoensgroente eten tal van andere voordelen.

Op het blog van Fork Ranger kun je verder lezen hoe dat precies zit.


Fork Ranger Seizoenskalender bestellen >>



Reacties