duurzame chocolade
Food
Ief
Food

Wat is duurzame chocolade?

Voor welke duurzame chocolade kies jij? Ben jij net als ik verslaafd aan chocolade? Breek ook jij elke dag een reep pure chocolade aan stukjes om je portie ‘geluk’ binnen te krijgen.  

Maar welke chocolade is duurzaam?

Ontdek de wereld van duurzame chocolade voor een eerlijke prijs!

Wie is er niet groot geworden met chocolade?

Al vanaf mijn vroegste jeugd ben ik een groot liefhebber van chocolade. Waarschijnlijk is dit ingegeven door het veelvuldig eten van een boterham met chocolade hagelslagkorrels en de toen nog verkrijgbare echte chocopasta! Wie is er nou niet

Toen daar later nog de pindarotsjes gedoopt in pure chocolade bij de koffie bijkwamen was ik voor altijd verk(n)ocht.

Met mij zijn er nog een heel groot aantal mensen liefhebber van chocolade.

Wat maakt nou toch dat chocolade zo geliefd is bij velen? Waarom juist chocolade bonbons cadeau doen aan je geliefde? En past chocolade in een duurzaam leven?

Het antwoord op deze vragen zit hem in de verschillende in cacao aanwezige werkzame stoffen!

Inhoudsopgave

Chocolade maakt gelukkig

In chocolade (of eigenlijk de cacao) zitten een aantal stoffen die dit veroorzaken. Zoals bijvoorbeeld theobromine (broertje van cafeïne), anandamine en tryptofaam.

Met name deze laatste stof zou een positief effect hebben op ons humeur.

Ook het mondgevoel van chocolade speelt een belangrijke rol bij de geliefdheid ervan.

Omdat chocolade smelt iets onder de lichaamstemperatuur geeft dit een heel fijn gevoel in je mond en op je tong.

Het is niet voor niets waarschijnlijk dat mijn lieve schoonmoeder al vele tientallen jaren dagelijks een klein stukje donkere chocolade eet. Ze zegt dat ze hier inderdaad blij van word en dat het  haar een geluksgevoel geeft.

Wat ze er nooit bij vergeet te vermelden is dat je je moet beperken tot een klein stukje per dag; alles met mate en goed is goed!


Chocolade (met mate genuttigd) is gezond!


Aan de andere kant hoor en lees ik altijd dat chocolade niet past in een gezonde levenswijze.

Er zouden teveel calorieën en vetten inzitten en ook het aantal suikers is te hoog. En voor heel veel goedkopere soorten chocolade klopt dat ook.

Door je te beperken tot het (met mate) nuttigen van minimaal 70% pure chocolade beperk je deze eigenschappen.

Daarnaast kan het met mate eten van chocolade bijdragen aan een gezond hart. Het zou een cholesterol- en bloeddrukverlagende werking kunnen hebben.

Pfoe   , gelukkig maar koop ik eerst nog een heerlijk stukje duurzame chocolade voor ik verder ga met het schrijven van dit artikel.Fairtrade chocolade

Chocolade is in onze westerse wereld terecht gekomen door de reizen naar het zuiden van Amerika in de 16e eeuw. Met name in Mexico kwamen de ontdekkingsreizigers de vruchten van de cacaoboom tegen die al jaren door de oorspronkelijke bevolking genuttigd werden. Zij schreven vaak bijzondere werkingen toe aan het gebruik van cacao als drank.

Ook landen als Equador, Honduras, Peru en de Dominicaanse Republiek waren (en zijn) bekend om hun cacaoplantages. Tegenwoordig worden landen als Ivoorkust en Ghana gezien als de belangrijkste cacaoleveranciers in de wereld. Door de grote vraag naar cacao wereldwijd zijn er echter heel wat misstanden ontstaan in de teelt van de cacaobonen.

duurzame-chocolade

Wat is fairtrade chocolade?

Duurzame chocolade maatschappelijk verantwoord verkregen bestaat dat? Met name onbetaalde arbeid, kinderarbeid en bedroevend slechte werkomstandigheden zijn vaak gehoord.

Dit komt mede doordat de grote afnemers van cacao niet bereid zijn om eerlijke prijzen te betalen voor hun grondstoffen. En uiteindelijk ook door de consumenten die voor een kwartje op de eerste rij willen zitten. Maar gelukkig komt daar de laatste tijd verandering in!

Mede door initiatieven zoals het Fairtrade Max Havelaar-keurmerk, wat staat voor eerlijke handel in koffie, thee en cacao verandert er een en ander. Nog enkele keurmerken die een wezenlijke bijdrage leveren zijn;

Als je net als ik lekker wilt blijven genieten van chocolade maar dat wel duurzaam wilt doen zal ik je hieronder wat duurzame chocolade merken aanbevelen.

Kies voor een alliance keurmerk waar de boeren een eerlijke prijs krijgen, maak een duurzame keus ook als je chocoladerepen koopt 👍🏻!

Een duurzame keus in chocoladerepen

Tony Chocolonely

Wie heeft Tony Chocolonely bedacht waar ligt de oorsprong, Teun van de Keuken is de oprichter van dit merk, verontwaardigd als hij was omdat er nog steeds slavenarbeid is op de cacao plantages. Dus het is een Nederlands merk!

Hoe is Tony Chocolonely ontstaan? Natuurlijk ken je de Tony Chocolonely fabriek in Amsterdam. Dit in 2005 opgerichte Nederlands bedrijf heeft zich als doel gesteld om de kinderarbeid en slavernij in de cacao-teelt tot het verleden te laten behoren. Het betalen van een eerlijke prijs heeft de boer een leefbaar loon.

Met betrekking tot hun eigen chocolade is dat al gelukt, de andere producenten staan nog niet in de rij, helaas.

Door het grote doel, slavernij-vrije cacao, prominent op te nemen in de campagne heeft het bedrijf bij zijn klanten veel sympathie opgewekt. Hierdoor zijn de repen van Tony Chocolonely zeer populair bij liefhebbers van Fair-Trade chocolade want het is duurzame chocolade.

Om de ongelijkheid te benadrukken zijn de chocoladerepen ook ongelijk verdeeld. Hiermee willen ze de ongelijkheid in de handel van cacao benadrukken!

De kwaliteit van de chocoladerepen is bijzonder goed. Ook kun je de repen in een grote variëteit aan smaken verkrijgen. Van de standaardsmaken zoals melk. Puur en met hazelnoot tot aan meer spannende smaken zoals melk/shortbread/karamel en puur/pecan/kokos!

Wil je meer informatie over de visie en het verhaal achter dit Nederlandse bedrijf bekijk ook zeker de Tony Chocolonely documentaire  >>>

Johnny Doodle

Is Johnny Doodle Fairtrade? Dit eveneens Nederlandse bedrijf uit Heinenoord mengt chocolade met fudge waardoor een heerlijk zachte smaak ontstaat.

Het Rotterdamse bedrijf zegt zijn cacao rechtstreeks van de boeren in te kopen via het Direct-Trade principe. Hierdoor neemt het een schakel uit de handel weg wat ervoor zorgt dat de plantagehouders een eerlijke prijs voor de cacao krijgen. Hierdoor hebben zij een leefbaar loon en jij duurzame chocolade .

Hiernaast heeft Johnny Doodle ook een eigen stichting opgericht. Een deel van de winst van het bedrijf wordt via deze stichting besteed aan het helpen van de cacaoboeren waarmee ze samenwerken.

Dit kan op verschillende gebieden zijn zoals opleiding en voorlichting, maar ook bijvoorbeeld het aanleggen van beregeningsinstallaties.

De chocoladerepen zijn in FSC papier verpakt in plaats van plastic. Met het keurmerk FSC weet je dat het papier word verkregen uit duurzaam beheerde bossen.

De chocolade is in veel supermarkten te vinden, mijn meest favoriete zijn wel de gezouten karamel fudge en de vanille fudge. Maar ook de Johnny Doodle witte chocolade speculaas vind ik lekker het is moeilijk kiezen.

duurzame chocolade

Chocolatemakers uit Amsterdam

In Amsterdam staat deze fabriek van chocoladerepen. De productie word voor een groot deel mogelijk gemaakt door de op het dak geïnstalleerde zonnepanelen. Verder ken je Chocolatemakers waarschijnlijk van de manier waarop de cacao naar Nederland wordt verscheept; namelijk met zeilboten!

Een duurzamere manier van transport over lange afstand is nauwelijks denkbaar.

De chocolade van Chocolatemakers wordt niet in aluminiumfolie verpakt wat veel duurzamer is. Hiermee geven ze aan over veel zaken bewust na te denken.

De cacao wordt rechtstreeks bij de boeren ingekocht en ze betalen eerlijke prijzen die 50% boven de FairTrade prijzen liggen. Hiermee geven ze de boeren en hun werknemers een grote kans op het verdienen van een leefbaar loon.


(H)Eerlijke chocolade voor een eerlijke prijs


Ook besteed Chocolatemakers veel aandacht aan het behoud van de natuur en streeft naar een 100% CO2 vrije productie van de chocola. Hiermee beloven ze een eerlijke en bijzonder lekkere chocolade voor de consumenten!

Chocolatemakers is wat mij betreft absolute top als het gaat om zijn pure 70% chocoladerepen!

duurzame chocolade

Hands Off My Chocolate!

Dit is een Belgische producent van duurzame chocolade. De naam is bedacht vanwege de vele chocolade liefhebbers die hun zoete waar voor anderen verstoppen. Ik maak me daar zelf ook wel eens schuldig aan als ik niet het risico wil lopen dat mijn lieve vrouwtje er mee vandoor gaat!

Hands Off My Chocolate werkt samen met de Cocoa Life Foundation die zich inzet voor verbeteringen in de cacao-industrie. Ook komt deze stichting op voor vrouwen in de cacaoproductie door ze eerlijke kansen te bieden op een leefbaar loon. Niet onbelangrijk is ook dat de stichting zich inzet voor het milieu en biologisch teelt van cacaobonen.

Jammer is dan weer wel dat de chocolade nog in plastic verpakt wordt, hopelijk veranderd dit snel.

Mijn favoriet als liefhebber van pure chocolade is de 85% Seriously Dark met als goede tweede de Crispy Cookie & Caramel Seasalt! Smullen geblazen.

Lovechock

Ook weer in Amsterdam gevestigd werkt Lovechock ook direct samen met de cacaoboeren in Zuid-Amerika. Niet alleen de teelt van de bonen wordt door hen verzorgd, ze maken er ook de ruwe chocolade van.
Deze ruwe massa wordt vervolgens in de fabriek in A’dam verwerkt tot het eindproduct. Hiermee bieden ze meer economische voordelen voor het land van origine.

duurzame-chocolade

Alle plantages werken op de biologische manier voor het behoud van het milieu. Via Direct Trade krijgen de boeren ook nog eens een eerlijke prijs voor hun producten.


De cacao die gebruikt word is zogenoemde ‘raw-cacao’. Dit wil zeggen dat de er bij verwerking van de cacao tot chocolade enkele stappen worden overgeslagen t.o.v. de ‘normale’ procedure.

Ook wordt de cacao slechts kort geroosterd waardoor de echte natuurlijke, bloemige smaak in de chocolade naar voren komt. Hiermee blijven ook de van nature in cacao aanwezige smaakstoffen bewaard.

Dit alles maakt Lovechock tot een geweldig lekkere duurzame chocolade. De producten van Lovechock zijn gluten-free, vrij van soja en 100% vegan!

Aanbevelenswaardige smaken zijn onder andere de 82% sterke Lovechock Cherry Chili repen met de smaak van zoete kersen en een pittige rode peper nasmaak! Voor de echte liefhebber van pure chocolade is er de maar liefst 94% sterke Lovechock Extra Pure, slechts gezoet met dadels!

Newtree Chocolade producten

Deze Belgische chocolade fabrikant maakt zijn heerlijke repen van Fairtrade Cacao en de verpakkingen worden gemaakt van FSC goedgekeurde materialen.

Daarnaast wordt bij het verpakken gebruik gemaakt van sociale werkplaatsen en initiatieven om ook minder validen te betrekken bij de maatschappij.

Newtree heeft een behoorlijk groot aantal spannende smaken in zijn assortiment. Zoals bijvoorbeeld de Pure Gianduia met knapperige hazelnoten of de reep Benoit’s Chocolate Adventure in Costa Rica; 72% pure chocolade met koffie, pecannoten en karamel!

Zeker niet de goedkoopste chocolade maar wel heel duurzaam en super lekker. Goed te weten is dat er ook veel vegan-repen te krijgen zijn!

Bij Newtree staat maatschappelijk ondernemen bijzonder hoog op de agenda. Niet alleen door het gebruik van biologische ingrediënten, FSC verpakking en het inzetten van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.

Het bedrijf is ook bijzonder betrokken bij allerhande lokale kleinschalige initiatieven die behoud van natuur en respect voor de mens als uitgangspunt hebben.

Chocolade broodbeleg onder de aandacht

Als jij net als ik naast gek op chocoladerepen ook houdt van chocolade broodbeleg  wil je dit zeker ook wel weten. Er zijn namelijk al een poosje een aantal duurzame soorten broodbeleg van chocolade.

En dat houd niet op bij Fair Trade chocolade hagelslag, nee dat gaat (gelukkig) verder!

Hieronder volgt een overzicht van duurzame chocolade broodbeleggers die ik graag in huis haal.

Allereerst beginnen we bij de meest voor demand liggende soort, namelijk de hagelslag. Veel kinderen zijn er net als ik mee opgegroeid en veel volwassenen zijn er nog steeds liefhebber van. Heerlijk lekkere krokante korreltjes chocolade op je boterham! Maar welke is nou duurzaam?

Bio Nature Hagelslag

Volledig biologisch en voorzien van het EKO label alsmede SKAL. Helaas is de hagelslag in plastic(!) verpakt!

Fairtrade Original Hagelslag

Is niet biologisch maar wel voorzien van het Fair Trade keurmerk. De hagelslag van Fairtrade Original wordt in FSC karton verpakt.

chocolade hagelslag

Hagelswag Original Pure

Zegt Fair Trade te zijn maar heeft geen keurmerk. De hagelslag is verpakt in een sociale werkplaats in Nederland. In bio-plastic wel te verstaan!

De Nieuwe Band Hagelslag Extra Puur

100% biologisch en tevens voorzien van het SKAL keurmerk, verpakt in karton.

De Rit Chocoreale Hagelslag

Met rietsuiker en cacaomassa van biologische herkomst. Verpakt in karton.

Céréal Hagelslag Puur

Gemaakt van UTZ cacao en met 90% minder suiker. Vrij van palmolie en conserveringsmiddelen.

De Ruijter Chocoladehagel

Alle producten met chocolade van deze bekende grootmacht worden geproduceerd uit Rainforrest Alliance verantwoorde cacao. Verpakt in karton.

Venz chocolade hagelslag

Nog zo’n grote en bekende producent van verschillende soorten zoet broodbeleg. Wie kent niet het reclameriedeltje; het hagelt, het hagelt grote korrels Venz. Zo gezond en lekker, Venz, Venz, Venz! Ook dit bedrijf werkt met UTZ gecertificeerde cacao en verpakt de hagelslag in karton.

O ja, nog even speciale aandacht voor het volgende

Chocoladepasta voor op brood! Ik kan me herinneren dat toen ik een jochie was er heerlijke echte chocoladepasta bestond voor op brood.
De laatste jaren zie je dat nauwelijks meer op de planken staan. Ja, wel allerhande notencrèmes maar dat kan niet tippen aan de smaak van chocolade. Door een bekende werd ik echter getipt op het volgende product:

Newtree natuurlijke chocoladepasta

Deze Belgische producent kwamen we eerder ook al tegen. En wat voor de repen en de andere chocolade producten geld is ook op de pasta van toepassing; duurzaam en maatschappelijk verantwoorde ingrediënten ook de chocoladepasta calorieën zijn minder.

De chocoladepasta bevat 60% minder olie en derhalve ook 40% minder calorieën.

Niet alleen beter voor jouw gezondheid maar ook beter voor het behoud van de regenwouden. De pasta is gecertificeerd 100% CO2 neutraal! Je kunt de Newtree smeerpasta kopen in de varianten puur met 56% cacao en melk in de reform voedingswinkels. Ook geschikt voor een glutenvrij dieet.

Als chocolade liefhebber liep het water me tijdens het schrijven van deze blog regelmatig in de mond. Ik heb de meeste van de producten zelf geproefd en beoordeeld. Uiteraard betreft het hier een persoonlijke smaak en keuze.

Zo nu weet je wat duurzame chocolade is. Kies voor chocoladerepen van een rainforest alliance keurmerk die een eerlijke prijs betaald zodat de boeren een leefbaar loon hebben.


Zo nu eerst een (h)eerlijk stukje duurzame chocolade kopen


Reacties