minimalisme kun je leren
Zelfbewustzijn
Ien
Zelfbewustzijn

Minimalistische levensstijl

Minimalistisch leven is niet alleen een trend, het is een levensstijl die steeds populairder wordt. Het is een manier om je te bevrijden van overbodige spullen en om meer ruimte en rust in je leven te creëren.

Maar hoe begin je met minimaliseren? En hoe zorg je ervoor dat je deze levensstijl kunt volhouden?

 In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van minimalisme en delen we enkele praktische tips om je op weg te helpen. We bespreken ook een online cursus minimaliseren die je kunt volgen om je te helpen bij het minimaliseren van je huis en je leven.

Of je nu net begint met minimalisme of al een tijdje bezig bent, deze cursus biedt handvatten en inspiratie om je minimalistische reis voort te zetten. Lees verder en ontdek hoe je kunt leren om minimalistisch te leven!



Minimalisme betekenis

Wat is precies de betekenis van minimalisme? Hier is niet een eenvoudig antwoord op te geven. Als iemand een minimalistische levensstijl heeft dan is het niet zo dat deze persoon in een huis leeft met bijvoorbeeld alleen een stoel en een bed.

Uiteindelijk gaat het erom dat jij gelukkig bent met die spullen die je daarvoor nodig hebt.


Inhoudsopgave

Wat is een minimalistische levensstijl?

Een minimalistische levensstijl is een levensstijl waarbij de spullen die jou geluk en plezier in het leven geeft aanwezig zijn. De spullen die je bezit als je minimalistisch leeft zijn spullen die je ook daadwerkelijk gebruikt en waar je gelukkig van word.

Een minimalist heeft op een bepaald moment de keuze gemaakt om minder materialistisch te leven. Dit kan om verschillende redenen zijn, iemand kan de consumptie maatschappij helemaal zat zijn bijvoorbeeld.

Wat je ook wel ziet is dat iemand die enorm succesvol is en alles heeft wat zijn hartje begeert er achter komt dat al het materialisme om hem heen hem niet per definitie gelukkig maakt.

Op een bepaald moment kiest hij ervoor gemaakt om te ontspullen zoals dat tegenwoordig zo populair heet. Er zijn verschillende vormen van  een minimalistische levensstijl. Je kunt een minimalistische levensstijl hebben als je zoveel mogelijk afvalrij leeft.

Of je maakt er een ‘sport’ van om zo duurzaam mogelijk te leven. En je kunt er ook voor kiezen om met een minimaal aantal spullen te leven die je nodig hebt.

Minimalistisch wonen

Weer andere mensen kiezen ervoor om zo klein mogelijk te gaan leven vandaar is het wonen in een Tiny house ook zo populair. Dit is ook wel begrijpelijk als je bedenkt dat het wonen de afgelopen jaren enorm duur is geworden.

Hier bedoel ik mee dat het voor de jonge generatie die op het punt staat om op zichzelf te gaan wonen bijna onmogelijk is om een eigen plek te creëren.

De huizenmarkt is al jaren een overspannen markt en worden op die manier ook duurder en duurder.

Daarbij komt dan ook nog dat de jongeren van tegenwoordig niet meer bereid zijn om een hypotheek van 30 jaar aan te gaan. Ze willen de wereld rond trekken, geld overhouden om dingen te ondernemen waar ze bijzondere herinneringen aan overhouden.

Ook is in de afgelopen jaren de werk mentaliteit verandert. Onze generatie (lees 50+) die volgden een opleiding en gingen daarna aan het werk. Er werd een huis gekocht en gewerkt.

Natuurlijk ging er wel in iedere familie een neef of nicht ‘zomaar’ een jaar of wat reizen en dat was dan toch altijd al een beetje een ‘vreemde’ binnen de familie.

Grote onzin natuurlijk waarom niet doen als dat is wat je gelukkig maakt! In plaats van een grotere televisie of auto voor de deur. Want die heeft de buurman ook!! 

Wie is er nu een beetje vreemd? Ik denk dat daarom ook het minimalisme de laatste jaren een spurt heeft genomen.

Wat is minimalisme?

Als je vraagt aan mensen in je omgeving wat minimalisme is dan moeten ze hier altijd even over nadenken. En daarna komt er vaak een antwoord als van: Dan woon je in een leeg huis en loop je op blote voeten!

Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Minimalisme gaat vaak gepaard met een bewustere levensstijl en zoals ik al eerder zei kan dit op verschillende manieren.

Wat minimalisme echt is is het ontdoen van al die spullen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Op die manier creëer  je meer gevoel van vrijheid. Ook zal dit meer rust in je hoofd geven een fijn opgeruimd huis daar word iedereen rustig van.

Ik zal even een voorbeeld geven;

Bedenk dat je een vitrinekast met allerlei mooie dingetjes hebt, prima maar dit moet wel om de zoveel tijd uit de kast gehaald worden om opgepoetst te worden. Want het moet er wel netjes uitzien.

Een ander voorbeeld,

je hebt 2 auto’s je gebruikt die niet heel vaak maar het is wel handig. Deze auto kost veel geld en tijd. De auto moet om de zoveel tijd een grote beurt en nieuwe banden hebben. De verzekering en wegenbelasting moet maandelijks betaald worden.

Daar moet je wel aan denken dus dat geeft onrust!
Stel dat je die auto eruit doet dan dient dit veel verschillende doelen. Je hebt minder kosten, minder onrust in je hoofd en je levert een groene bijdrage!

Laatste voorbeeld, 

je bent misschien iemand die graag het nieuwste van het nieuwste wilt hebben en dus ook ‘weer’ de nieuwste iPhone die op de markt is gekomen. Waarom wil je de nieuwste iPhone? Kun je niet net zo goed kiezen voor een refurbished smartphone?

Natuurlijk zitten er weer meer mogelijkheden op deze smartphone maar ga je ze ook structureel gebruiken heb je het echt nodig? Waarschijnlijk niet!
Hoeveel rust zal het brengen als je alleen nog maar de helft van je tijd besteed aan je sociale media?

Niet op je telefoon maar rond je heen kijken. Het maakt mij in ieder geval wel gelukkiger! Dit zijn simpele voorbeelden over een vorm van minimalisme maar het is geen hogere wiskunde om te bedenken dat als je deze drie voorbeelden toepast op je eigen leven je hier niet per definitie ongelukkiger van wordt.

Misschien wel gelukkiger want uiteindelijk maken de spullen om je heen niet het geluk dat doe jezelf.

Nadelen minimalistische levensstijl

Allemaal heel leuk en aardig maar aan ieder voordeel zit een nadeel is dit ook met een minimalistische levensstijl?  Ze zeggen dat het verslavend werkt. En dan gaat het met name over het opruimen. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Alleen is verslavend misschien een beetje een groot woord.

Het is wel zo dat je ongetwijfeld het gevoel van een opgeruimd huis wel herkent. Als je na een dag  poetsen je hele huis weer aan kant is dan kun je met een voldaan gevoel het weekend ingaan.

Het is dus wel zo als jij minder spullen in huis hebt heb je vanzelfsprekend ook minder te poetsen. Je bent en sneller klaar en misschien kun je je huishoudelijke hulp dan ook ‘ontslaan!’

Weer twee vliegen in één klap! Ik kan me dus wel voorstellen als je hiermee serieus aan de gang gaat dat het een lichte verslaving kan worden. Als jij de keuze maakt om minimalistisch te gaan leven dan zul je begrijpen dat dit veel tijd gaat kosten.

Om je te ontdoen van alle onnodige spullen heb je veel tijd nodig. Als je dit leest dan schiet de (volgepakte) zolder misschien al door je hoofd en denk je waar moet ik beginnen. Verderop in deze blog kun je de minimalisme tips vinden:)! En ook nog een online cursus minimaliseren en een paar boeken tips!

Om je te ontdoen van alle onnodige spullen heb je veel tijd nodig




Ontspullen van je huis

Een nadeel van het starten van een minimalistische levensstijl is dus ook het ontspullen van je huis. Alles moet door je handen gaan en bij al die spullen ga je je de vraag stellen ja of nee!

Heb ik dit nodig om me gelukkig(er) te voelen! Er zullen heel wat spullen door je handen gaan waarbij je geconfronteerd word met jezelf. Wil je dit wel weg doen?

Waarom heb ik dit ooit gekocht? Hoezo heb ik dit bewaard? Er gaat veel ‘geld’ door je handen waarvan je nu denkt had ik het hier maar niet aan uitgegeven. Je zult begrijpen dat dit je niet echt een fijn gevoel geeft. Naast dit alles sta je ook nog voor de keus bewaren of loslaten? SLIK!

Goede raad

Op het moment dat jij kenbaar gaat maken aan anderen dat je minimalistischer wilt gaan leven krijg je ongetwijfeld heel veel reactie’s hierop. Omdat mensen niet weten wat het precies inhoud kunnen ze gekke dingen zeggen.

Dit kan een nadeel zijn maar als jij de keus al hebt gemaakt en je bent al verder in het proces zal je rug breed genoeg zijn voor alle goed bedoelde adviezen en opmerkingen!!

Ik vind het juist mooi als mensen keuzes maken die niet iedereen maakt. Mijn advies schreeuw het niet van de daken doe het gewoon ga ervoor en de mensen in je omgeving zien het wel gebeuren

Minimalistisch leven en de economie

Een ander nadeel als ‘iedereen’ gaat ontspullen en ook veel bewustere keuzes gaat maken om nieuwe spullen aan te schaffen gaat dit op onze economie een enorme invloed hebben.

Wij worden al honderd jaar ‘lekker’ gemaakt door middel van reclame en televisie wat we zeker nodig hebben. We leven in zo’n grote consumptiemaatschappij dat het goed zou zijn als er meer mensen kiezen voor een minimalistische levensstijl.

Maar uiteindelijk beslist iedereen zelf hoe hij of zij zijn leven invult met of zonder veel spullen!

Voordelen van een minimalistische levensstijl

Hier heb ik er natuurlijk in het voorgaande al een aantal gegeven. Je gaat meer tijd overhouden omdat je sneller klaar bent met het onderhouden van je huis. In je hoofd zal er op dit vlak meer rust zijn zeker als je klaar bent met het minimaliseren van je spullen.

Één van de belangrijkste voordelen voor veel mensen is dat je minder geld gaat uitgeven. Je hebt ook geen behoefte aan spullen je bent blij dat je ervan af bent:)! Dat koste al moeite genoeg!

En als je toch iets gaat aanschaffen heb je jezelf de vraag al meerdere malen gesteld heb ik het echt nodig? Kan ik het misschien samen met iemand aanschaffen zodat we er beide plezier en gemak van hebben:

De kans is groot dat je kiest voor duurzame spullen misschien eerst eens kijken of het er tweedehands is. Dus ben je ook duurzaam bezig daarom liggen een minimalistische levenswijze en een duurzaam leven dicht bij elkaar!

Geen ruis meer in je hoofd

Je leeft (weer) je eigen leven wat een ander doet of denkt vind je minder belangrijk. Niet dat je niet om een ander geeft maar omdat jij je gelukkiger voelt op de manier waarop jij leeft ben je niet meer bezig met wat de ander van jouw vind!

Met een minimalistische levensstijl produceer je minder afval. Je koopt minder dus is er ook minder verpakkingsmateriaal om weg te gooien. En je gaat creatiever denken want die ruimte is er weer in je hoofd.

Je bent rustiger en hebt meer tijd over om bijvoorbeeld spullen te delen. Dit kan zijn door samen een grasmaaier te delen, een auto vakantie spullen zoals een tent.

Ook hier spaar je dan weer geld mee uit die je kunt sparen of je hypotheek extra me e af te lossen. Hoeveel rust geeft dat denk je kun je misschien wel eerder stoppen met werken!

Minimaliseren kun je leren

Als je al tot zover bent gekomen in dit artikel over minimalisme ben je in je hoofd al bezig om hier iets mee te gaan doen. Het in de praktijk brengen van minimalisme lijkt ver weg. Waar moet je beginnen om minimalistisch te wonen?

Hoe pas je minimalisme toe in je keuken of woonkamer? Minimalisme in je interieur is dat wel gezellig? Allemaal vragen over minimalistisch wonen die eigenlijk niet belangrijk zijn. Als jij wilt leren om minimalistisch te wonen is er heel veel informatie te vinden in minimalisme boeken.

Er is een documentaire over minimalisme op Netflix erg populair deze heet Minimalism. Een aanrader om er ook eens naar te kijken. Wat is echt belangrijk in je leven!

Met minimalisme leef je een betekenisvol leven, alleen dat wat echt belangrijk is heb je dagelijks om je heen. En hier krijg je veel rust en vrijheid door. Ook de online Minimalisme cursus kan je helpen om te leren minimaliseren.

ecofoodprint.com duurzaam leven blogWil jij ook meer vrijheid voelen in je leven dan is deze online cursus zeker iets dat je even moet bekijken>>


Minimalisme in het gezin

Natuurlijk is het eenvoudiger als je alleen of met zijn tweeën bent om de beslissing te maken om een minimalistische levensstijl aan te nemen. Maar hoe doe je dit als je ook kinderen hebt. Hoe pak je minimalisme in het gezin dan aan?

Kun je een minimalistische levensstijl dan tot een succes maken? Of gaat dit op één groot drama uit lopen? Minimalisme in het gezin moet je wel iets anders aan pakken dan wanneer jij maar in je ‘uppie’ woont!

De moeilijkheid zit hem in dit geval erin dat je kinderen ook wel wat te zeggen willen hebben. Je kunt niet zomaar zonder rekening te houden met je kinderen voor een minimalistische levensstijl gaan. Maar je zult in kleine stappen  je kind(eren) hierin mee moeten nemen.

Gewoon net zoals je dit met andere belangrijke gebeurtenissen in hun leven doet. Als ze voor het eerst naar het kinderdag verblijf of naar school gaan doe je dit ook in fases eerst een halve ochtend en dan de hele ochtend en van lieverlee meer en meer.

En na verloop van tijd weten ze niet beter en zitten ze heel de week op school. Minimalisme in het gezin moet je op dezelfde manier benaderen. Leer ze van jongs af aan opruimen van hun speelgoed. Vaak niet de sterkste kant van kinderen toch!

Teveel speelgoed

Het speelgoed, waarvan je weet dat ze er niet meer mee spelen, geef dit weg of verkoop het via Marktplaats. Kun je weer andere leuke dingen voor doen.

Als er een gelegenheid is voor cadeautjes, zoals verjaardag, kerst etc. Zorg dat je samen hebt bepaald dat je voor iets aan het sparen bent. Dus geen prularia maar…..:)!

Als jij dit duidelijk communiceert aan je omgeving dan houden die daar ook rekening mee. En als je wel speelgoed of iets dergelijks in huis wilt halen kijk dan ook naar tweedehands speelgoed.

Als het om de kleding van kinderen gaat koop geen kleding ver vooruit en kijk eerst of er niet iemand in je omgeving is die ook kinderen heeft maar net iets ouder of jonger. Ruil de kleren met elkaar. Hoeveel kleine kinderen verslijten de kleding?

Er zijn dus genoeg manieren om minimalisme in het gezin toe te passen. Als jij zorgt dat je huis opgeruimd en ordelijk is zullen je kinderen dit overnemen. Ze zeggen niet voor niks goed voorbeeld doet goed volgen.

Scandinavisch minimalisme

Dit hoofdstukje mag natuurlijk niet ontbreken in deze blog Scandinavisch minimalisme. Wat wij hier in Zweden zien is dat veel mensen hun huis minimalistisch hebben ingericht en vandaar dat de naam Scandinavisch minimalisme vaak terug komt als men het over een minimalist design heeft.

Dit komt voort uit het feit dat de traditionele Scandinavische huizen opgaat in zijn omgeving. Het is minimalistisch ingericht met strakke lijnen en zachte kleuren. Het ‘moet’ vooral functioneel zijn maar wel comfortabel.

Bij het Scandinavisch minimalisme gaat het vooral om eenvoud en rust en dat is wat wij vaak terugzien bij de Zweedse buren!

Minimalistische levensstijl tips

Tip 1:

Het is nooit het juiste moment dus start nu, begin klein en werk kamer voor kamer in je huis af op die manier blijft het overzichtelijk.

Tip 2:

Als jij gelooft in een minimalistische levensstijl ga er dan voor. Bedenk dat het jou keus is en probeer hier andere mensen niet in mee te nemen. Laat ze zien door jou minimalistische levensstijl hoe het is om zo te leven.

Als het ze aanspreekt gaan ze het ook wel doen en kun je ze met jou ervaringen helpen in het leren minimaliseren

Tip 3:

Er zullen moeilijke beslissingen genomen moeten worden over spullen los laten of niet loslaten. Als je vastloopt hierin leg het opzij ga verder met het volgende. Op die manier hou je het proces gaande en komt er een moment dat je over dit twijfel geval de juiste beslissing kunt nemen.

Tip 4:

Visualiseren helpt, als het even niet meer lukt neem dan wat tijd voor jezelf en sluit je ogen om de ruimte in gedachten te visualiseren hoe deze eruit ziet als hij klaar is. Op die manier blijf je gemotiveerd in het proces van het ontspullen

Tip 5:

Wat je zeker kan helpen is om met mensen contact te hebben die met hetzelfde bezig zijn. Of misschien al verder in het ontspullen. Jullie kunnen elkaar helpen als het even lastig is. Zij begrijpen beter waar je mee zit en op die manier kun je elkaar steunen.

Tip 6:

Neem de tijd, al de spullen om je heen zijn ook niet in één dag, maand of jaar binnen gekomen.
Het vergt veel energie en toewijding voor je de echte positieve effecten gaat merken.

Tip 7:

Weet dat alleen jijzelf kunt bepalen welke minimalistische levensstijl bij je past. Hier is geen pas klaar antwoord op. Behoud de spullen waarvan jij gelukkig en tevreden wordt.

Tip 8:

Voordat je iets echt weggooit bedenk of je er iemand anders nog blij mee kan maken.

Tip 9:

Als je vloer bedekt is met spullen die uit je kast zijn gekomen en je ziet het even niet meer zitten bedenk dan als je hier klaar mee bent je weer een stukje meer bij je doel bent uitgekomen. Heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen.

Tip 10:

Hier heb ik naast de documentaire op Netflix Minimalism die je zeker moet bekijken nog een aantal boeken tips en een online cursus Minimalisme kan je helpen om te leren minimaliseren.






Reacties