lekkerste erwtensoep
Duurzame Recepten
Ief
Duurzame Recepten

De 20+ lekkerste erwtensoep recepten

Nu de herfst echt is aangebroken wordt het weer tijd voor de lekkerste erwtensoep. Maar veel mensen vragen zich af hoe maak ik erwtensoep? Ook krijgen we regelmatig de vraag wat is het beste erwtensoep recept? Bestaat er ook een recept voor vegetarische erwtensoep en hoe maak ik veganistische erwtensoep?

Met de intrede van het najaar neemt ook de wens naar stevige gerechten toe. We krijgen weer zin in stamppotten en stevige maaltijdsoepen. De Hollandse erwtensoep of snert mag dan zeker niet op het menu ontbreken. Wij zijn eens op zoek gegaan naar de 25 lekkerste erwtensoep recepten.

Ouderwetse erwtensoep maken

Veel erwtensoep recepten worden van generatie op generatie overgedragen. Ouderwetse erwtensoep maken blijft op deze manier lang in de familie. Maar wat als erwtensoep zelf maken nou eens niet zo vaak thuis gedaan werd? Zelf erwtensoep maken is lang niet zo moeilijk als je denkt. Als je de beste erwtensoep ingrediënten met elkaar opzet doet de tijd de rest.

Om jou te helpen met de vraag hoe je de lekkerste erwtensoep zelf kunt maken verwijzen we je graag door naar de genoemde websites. Veel van deze kook-sites of recepten websites gaan uit van de traditionele erwtensoep. Maar er zijn er ook een aantal bij die je originele erwtensoep recepten aan de hand doen. Al eens gehoord van een Marokkaanse erwtensoep?

Mijn voorkeur blijft toch de lekkerste ouderwetse erwtensoep maken 🤭!

Erwtensoep en pannenkoeken

Hier in Zweden is het traditie om op donderdag ärtsoppa med pankakor te eten. Vooral in de maanden januari en februari kun je dit gerecht op de menukaart zien staan van de traditionele Zweedse restaurants. 

De pannenkoekjes worden als nagerecht gegeten met frambozenjam en luchtig geslagen ongezoete slagroom. Als dat geen stevige kost is weet ik het niet meer!

De aangegeven websites staan in willekeurige volgorde vermeld, we hebben ze alleen geselecteerd op basis van het feit dat ze leuke erwtensoep recepten vermelden. Het is natuurlijk aan jou om uit het aanbod het beste erwtensoep recept te ontdekken!

Wij wensen je alvast smakelijk eten en een gezellige herfst toe!


brendakookt.nl


Een heerlijk frisse website voor iedereen die houd van rechttoe-rechtaan koken, eventueel met een twist. Dat is wat de website van Brenda uit Grootebroek jou te bieden heeft. Naast de online activiteiten heeft Brenda ook al 2 keer de Makkelijke Maaltijden Scheurkalender uitgebracht en is er het Kookboek Snelle Klassiekers met een twist.

Het recept erwtensoep zonder vlees vertelt je precies hoe je een lekkere vegetarische erwtensoep kunt maken.


deveganistischekeuken.nl 

deveganistischekeuken.nlDe veganistische keuken is een initiatief van Trientje en Peter Blenkers. Hiermee willen ze jou op weg helpen ook vaker te kiezen voor whole food plant based eten. Trientje heeft een opleiding tot orthomoleculair voedingskundige afgerond en Peter is al jaren in de horeca werkzaam als chef-kok.

En natuurlijk hebben ze een heerlijk recept voor een veganistische erwtensoep op de website staan. Wil jij ook je ecologische voetafdruk verkleinen dan kan dat door voor dit recept voor veganistische erwtensoep te kiezen!


leukerecepten.nl 

Een bijzonder leuke 😃 website is die van Sandra Waterschoot Koopmans en haar man Eric. Ze hebben allebei een passie voor koken en delen die graag met jou. De website is al sinds 2012 in de lucht en mag rekenen op een grote schare trouwe bezoekers.

Vele van hen hebben inmiddels al 1 van de kookboeken aangeschaft die leukerecepten.nl heeft samengesteld. Op de website vind je verschillende erwtensoep recepten waaronder een erwtensoep met kip en een vegetarische erwtensoep. Natuurlijk ontbreekt ook de traditionele Hollandse erwtensoep niet


24kitchen.nl

Wie heeft er nog nooit gehoord van deze kookwebsite? Het is 1 van de grootste en meest bekende kookwebsites van Nederland. En dat niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van TV-kok en meester patissier Rudolph van Veen. Jarenlang was Rudolph kok voor het programma Life&Cooking van RTL en nu alweer een lange tijd te zien op het TV kanaal van 24Kitchen.

Naast de vele honderden recepten, kookworkshops en video’s vind je bij 24kitchen natuurlijk ook ruim aandacht voor de traditionele Hollandse erwtensoep. Je vind maar liefst 14 erwtensoep recepten op de website van 24kitchen terug. Genoeg aanbod dus om ook voor jou het beste erwtensoep recept te kiezen!

Die mij natuurlijk heel erg aanspreekt is de traditionele erwtensoep van Estée Strooker.

uitpaulineskeuken.nl

paulineskeuken.nlDe website van de zussen Annika en Pauline is sinds 2010 in de lucht. Wat in eerste instantie begon als een hobby website van Annika is inmiddels uitgegroeid tot een echt bedrijf. Er werken naast de 2 zussen een aantal mensen achter de schermen mee om de website draaiende te houden. 

De ondernemende dames hebben al 3 kookboeken gepubliceerd en sinds hun 10 jarig bestaan is er ook een heus tijdschrift verschenen; Feest! Maar natuurlijk gaan ze ook graag terug naar de basis met de beste erwtensoep recepten. Opvallend; een recept voor een snelle erwtensoep in 15 minuten!

smaakmenutie.nl

smaakmenutie.nlOp deze website vind je een heerlijk recept voor klassieke Hollandse erwtensoep terug. De recepten op de website zijn voorzien van prachtige foto’s en vaak ook video’s. De website is opgericht in 2017 en wordt dagelijks goed gevonden. De initiatiefnemers zijn Tim en Erik die niet alleen een receptenwebsite runnen maar eigenlijk een heel food-imperium hebben opgezet. 

Door de Indonesische roots van Erik vind je erg veel over deze smakelijke keuken terug op de website smaakmenutie.nl. Naast het goede erwtensoep recept is dat dus nog een reden om de website te bezoeken.

smulweb.nl

Die ‘andere’ grote website op het gebied van koken en recepten in Nederland is die van Smulweb. Altijd in de top 3 te vinden als je op zoek bent naar een goed recept. Er bestaat ook al enige jaren Smulweb TV, een digitaal kanaal over alles wat met koken, voeding en recepten te maken heeft.

Je vind bij Smulweb meerdere recepten voor erwtensoep terug alsmede een recept voor erwtensoep uit de slow-cooker. Dit populaire apparaat maakt het mogelijk om geheel temperatuur gecontroleerd de lekkerste erwtensoep te maken. 

simoneskitchen.nl

simoneskitchen.nl

Dit is de website van food fotograaf en foodblogger Simone. En dat zie je terug aan de hand van de prachtige fotografie op haar website. Maar naast de mooie foto’s enorm veel goede recepten en blogs over voeding en ingrediënten. 

Naast de vele recepten is er ook informatie over dieet & voeding, lichaam en geest en reizen op de website terug te vinden. simoneskitchen.nl geeft een recept voor oud Hollandse erwtensoep die als echt comfort food wordt beschouwd.

lekkertafelen.nl

lekkertafelen.nlDeze website van voormalig groenteboer Tijmen Stomphorst is er vooral op gericht om consumenten meer informatie over ingrediënten te bezorgen. Een echte kookfanaticus is Tijmen dan ook niet. Voor de recepten en de bereidingswijze heeft hij een team van koks om zich heen gecreëerd. En dat heb je prima gedaan Tijmen.

Ik was in ieder geval erg tevreden over het recept voor erwtensoep uit eigen keuken. Duidelijk, eenvoudige omschrijving en voor iedereen uitvoerbaar. Zo zien we het graag. lekkertafelen.nl verdient zijn vermelding meer dan gemiddeld.

culinea.nl

culinea.nl

Op culinea.nl van Hanneke de Jonge tref je een bijzonder gevarieerd aanbod van allerhande recepten aan. Je kunt zoekfuncties instellen naar soort maaltijd, land van herkomst en bijvoorbeeld ook op ingrediënten zoeken. 

Hanneke is afkomstig uit een echte horecafamilie en vanuit die achtergrond is ook haar liefde voor koken en recepten ontstaan. Ze geeft je het recept voor het zelf maken van oud Hollandse erwtensoep.    


verseoogst.nl

Verse Oogst is een website van Nederlands grootste veiling voor groenten en fruit, the Greenery. Naast dat je op de website Verse Oogst veel informatie over de producten en de telers kunt vinden zijn er ook genoeg recepten te vinden. Want wat zijn ze trots die telers op hun producten.

Uiteraard gaan alle recepten uit van zoveel mogelijk in eigen lang gekweekte, liefst biologische, ingrediënten. Ook is er op de website veel aandacht voor duurzame teelt van groenten en fruit.

Ook hier vind je een snelle erwtensoep recept met een bereidingstijd van slechts 20 minuten. 

lekkerensimpel.com

lekkerensimpel.comLekker & Simpel is de website van Jorrit en Sofie. Al 8 jaar lang verzamelen zij recepten voor lekkere en simpele gerechten. Vanuit hun passie voor koken en lekker eten weten ze ook jou de keuken in te krijgen. En dat hoeft dus kennelijk niet ingewikkeld te zijn.

Naast de website zijn er ook al 8 kookboeken en een bak-boek verschenen, allemaal met Lekkere en Simpele recepten.  Op de website Simpel & Lekker een heerlijk recept voor een vegan erwtensoep met een rood pepertje voor dat extra beetje ‘bite’ in de smaak.


koksland.nl

Peter Eemsing en Christa Dreef zijn de initiatiefnemers van deze website voor de liefhebbers van koken en lekker eten. Op hun ruim bemeten perceel hebben ze een schare aan dieren en zelfs een kleine boomgaard. 

De producten die met name die laatste oplevert bereiden ze graag elke dag hun maaltijden met verse ingredienten. Ze streven ernaar om zoveel mogelijk met producten uit de eigen streek te koken en helpen jou hier ook graag bij.

Op de website het recept voor boeren erwtensoep ofwel snert. Je kunt tevens een recept vinden voor ‘drie in de pan’, kleine pannenkoekjes die heerlijk zijn als dessert na de erwtensoep.

keurslager.nl

Op de website van de Nederlandse Keurslagers vind je een paar verrassende erwtensoep recepten. Zo staat er een pikante erwtensoep met schouderkarbonade op de site maar ook meer eigentijdse soepen van bijvoorbeeld kikkererwten met chorizo of kikkererwtensoep met rookworst.

Heel begrijpelijk kom je geen recept tegen voor vegetarische erwtensoep op de site van het slagersgilde. Het zij ze vergeven, vanuit een mooi ambacht worden de verschillende soorten vlees gepromoot. Werkelijk prachtige kookvideo’s vind je bij de keurslager.nl die je alle technieken voor het bereiden van vlees leren.

ohmyfoodness.nl

ohmyfoodness.nl


Deze aantrekkelijke kookwebsite wordt beheerd en samengesteld door Sabine Koning. Het is werkelijk een genot om door de verschillende rubrieken te scrollen en alle gerechten voorbij te zien komen. Wat een creativiteit Sabine aan de dag legt qua koken en lekker eten!


Het recept voor erwtensoep is daarentegen vrij klassiek te noemen. Geen gekke uitspattingen hier maar gewoon rechttoe rechtaan zelf Hollandse erwtensoep maken!buitenleven.nl

Als liefhebbers van tuinieren en buitenleven zijn wij groot fan van dit tijdschrift. Zowel in gedrukte vorm als in digitale vorm is dit een inspiratiebron voor alle fans van de tuin en het outdoor leven.

Op de site veel recepten waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van de oogst van je eigen moestuin. Handige tips ook die je vertellen hoe je je oogst kunt verwerken en bewaren om er later veel gemak van te hebben.

Het erwtensoep recept  op buitenleven.nl gaat deze keer uit van rundvlees ipv varkensvlees. Kennelijk net zo lekker en minder vet natuurlijk. 

savorysweets.nl

savorysweets.nl

De drijvende kracht achter Savory Sweets is Lynn Schmaal, lerares en liefhebber van lekker eten en wijn. Ze probeert jou net zo enthousiast te maken voor lekker koken als zij zelf is. 

Regelmatig in najaar en winter heeft Lynn last van een ‘erwtensoepaanval’ waarop ze aan de slag gaat met spliterwten, prei, wortel en schouderkarbonade. Het resultaat is een heerlijk lekker dampende pan met klassieke Hollandse erwtensoep!uitdekeukenvanfatima.nl

uitdekeukenvanfatima.nlAls je eens een verrassende ander erwtensoep recept wilt bereiden dan moet je zeker deze vegetarische variant eens proberen. Het is van origine een Marokkaanse erwtensoep die in het land Bissara-Tamarakt genoemd wordt. Het is een heerlijk kruidige soep met onder andere komijn, knoflook, kurkuma, gemberkoeken en harissa kruiden.

Fatima El Irari geeft je op haar website een grote keur aan verschillende recepten met herkomst uit vele internationale keukens. Ze heeft ook twee kookboeken uitgegeven onder dezelfde naam als de website. Verkrijgbaar via bol.com.

ah.nl

Het eigen weekblad Allerhande van lands grootste kruidenier telt maar liefst 58(!) erwtensoep recepten en allerhande variaties op dit thema. Van de traditionele erwtensoep tot aan lente erwtensoep met dille en munt. 

Uiteraard kun je alle ingrediënten voor de erwtensoep in de eigen winkels terugvinden. Boeren erwtensoep, rustiek erwtensoep, groenterijke erwtensoep en snelle erwtensoep, ze komen allemaal voorbij op de mooie overzichtelijke website.  

fajalobi.nl

fajalobi.nl

Onder de naam Faja Lobi brengt de familie van Jay en Sandhia Laisingh een heel groot assortiment producten uit met roots in de Surinaamse, de Indiase, de Chinese en de Indonesische keuken. Met in het achterhoofd een filosofie die geschoeid is op Duurzaamheid, Verantwoord Ondernemen, Vreedzaamheid en Verbroedering. 

Het erwtensoep recept is echter verrassend genoeg voor een oer Hollandse erwtensoep! De familie weet kennelijk ook gerechten uit de Nederlandse keuken te waarderen. 


Weliswaar gebruikt Sandhia geen varkensvlees voor de erwtensoep maar masterbeef. 

Masterbeef is eigenlijk Surinaams zoutvlees van voornamelijk stieren. Het is vacuum verpakt verkrijgbaar in de eigen toko, verschillende supermarkten en in de online webshop. 

Sowieso de moeite waard om eens lekker tussen de recepten van Faja Lobi te gaan snuffelen!

keukenliefde.nl

keukenliefde.nl

Annemiek en Johan uit Dreumel in het land van Maas en Waal zijn de bedenkers van deze grote website. Annemiek is de grote culinaire inspirator en Johan meer de technische en administratieve stille kracht op de achtergrond.

Ook dit stel heeft meerdere erwtensoep recepten waaronder een vegetarische erwtensoep en een erwtensoep uit de slowcooker. Mooi weergegeven recepten die je het water in de mond doen lopen.


voedingscentrum.nl

De website van het Nederlandse voorlichtingsinstituut het Voedingscentrum geeft voornamelijk een keur aan gezonde recepten. En waarom zou daar niet ook een erwtensoep recept tussen passen?

Een leuke variant op de traditionele erwtensoep is een erwtensoep met makreel in plaats van vlees. De gestoomde makreel wordt net voor het nuttigen in kleine blokjes gesneden op de erwtensoep geserveerd.

francescakookt.nl


Francesco van Berk is oorspronkelijk uit de reclamewereld afkomstig en is voor de ‘lol’ vele jaren terug gaan bloggen. Het onderwerp was niet zo moeilijk, Francesca is een echte smulpaap met een grote voorliefde voor lekker eten.

Inmiddels runt ze de website met een echt team van medewerkers en is deze uitgegroeid tot een serieus bedrijf. Op francescakookt.nl vind je een verrassend recept voor budget vegetarische erwtensoep en een romige kikkererwtensoep met knoflook en rozemarijn. 

blueband.com

Op de website van Nederlands bekendste producent van bak- en braadproducten vind je ook enkele erwtensoep recepten terug. Niet alleen de traditionele Hollandse erwtensoep maar ook enkele varianten van doperwtensoep komen voorbij.

Wat eet je bij erwtensoep?

Wat je bij erwtensoep eet is vaak streek gebonden en zelfs afhankelijk van familietradities. Uiteraard valt over smaak niet te twisten en zijn er net zoveel varianten op het garnituur bij erwtensoep te verzinnen als dat er mensen zijn.

Roggebrood met spek

Traditioneel wordt bij erwtensoep veel roggebrood met spek gegeten. Het spek kan dan weer gerookt katenspek zijn maar ook gekookt buikspek wordt veel gebruikt. Ik heb ook al wel eens uitgebakken vetspek gekregen bij een Gelderse erwtensoep.

Een andere veelgebruikte vleessoort bij erwtensoep is de traditionele rookworst. De rookworst van Unox en die van de Hema zijn 2 van de bekendste in Nederland. Maar ik ga graag voor een door de keurslager zelf gemaakte rookworst. Net iets meer smaak en structuur in deze worsten. 

Erwtensoep met varkensvlees

Ook het vlees waar de bouillon van getrokken wordt kan van verschillende herkomst zijn. Varkensvlees is wel de meest gebruikte vleessoort voor erwtensoep maar ook erwtensoep van rundvlees wordt veel klaar gemaakt. 

Vaak kom je in erwtensoep recepten varkenspoot tegen als basis voor de bouillon. Ook hamschijf,  buikspek, krabbetjes of platte rib wordt veel gebruikt. Iets minder veel wordt er gebruik gemaakt van schouderkarbonade voor de erwtensoep. 

Wellicht heeft dit met de wat hogere prijs te maken. Voor de smaak maakt het niet heel veel uit welk deel je van het varken gebruikt. Het ene deel is wel wat vetter als het andere.

Conclusie

Zoals je uit alle verschillende erwtensoep recepten kunt opmaken bestaan er enkele ingrediënten die onmisbaar zijn voor het beste erwtensoep recept. Spliterwten, prei en knolselderij zijn eigenlijk onlosmakelijk verbonden met erwtensoep.

Verder kun je bijna eindeloos op het thema voortborduren. En ook kan de erwtensoep ingepast worden in de verschillende wereldkeukens. Kortom aan jou de keus om het voor jou beste erwtensoep recept te kiezen.

Eet smakelijk en als je nog een lekker ouderwets erwtensoep recept mist kun je reageren op dit bericht en vullen wij de lijst aan.


  

Reacties