Ikea tweedehands
Duurzaam leven
Ien
Duurzaam leven

Ikea tweedehands


Nu gaat IKEA ook voor tweedehands.
Het is al veel langer bekend dat het grootste meubelwarenhuis ter wereld IKEA duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

IKEA is al lange tijd bezig om duurzame keuzes te maken in de productie van hun producten. Tevens zijn ook de zonnepanelen op de winkels en de fabrieken zijn niet meer weg te denken. Wereldwijd liggen er 920.000 zonnepanelen op de vestigingen van Ikea, alleen in NL al 35.000! En er staan 534 windmolens over de wereld verspreid die energie aan Ikea leveren.Samen met Solarcentury worden er ook zonnepanelen aan de klant verkocht. Ook de verkoop van de LED lamp van IKEA draagt bij aan een enorme energie besparing.Ook het stimuleren van vegetarisch eten hebben ze inmiddels ingezet. Een goed voorbeeld hiervan zijn de plantaardige Zweedse gehaktballetjes en hotdogs. De ecologische voetafdruk van beide is slechts 4 % van de vleesvariant, terwijl de smaak niet onderdoet.Tweedehands met IKEADe duurzame keuzes die IKEA maakt met de materialen die ze gebruiken voor hun producten worden al enkele jaren toegepast. Sinds 2015 gebruiken ze alleen nog maar gecertificeerd katoen bijvoorbeeld. Ook worden bijvoorbeeld de reststoffen uit de bedlinnenproductie verwerkt in andere producten. Een goed voorbeeld hiervan is het Tanum vloerkleedEen samenwerking met het Wereld Natuur Fonds sinds 2002 heeft ertoe bij gedragen dat er ca. 35 miljoen hectare FSC-gecertificeerd bosgebied is bijgekomen.

Bij het ontwerpen van nieuwe producten is Ikea vooral bezig met het besparen van energie en water. Denk hierbij aan een inductie kookplaat die vele malen minder energie gebruikt dan het traditionele gasgestookte fornuis. Of de waterbesparende kraan.

Inmiddels zijn (bijna) alle wegwerpproducten in de restaurants en winkels vervangen door duurzame oplossingen. Denk hierbij aan rietjes gemaakt van roggestro, kartonnen bekertjes van gerecycled materiaal, en papieren vuilniszakken enz.

Met het registreren van het weggooide eten in de IKEA restaurants hebben ze de voedselverspilling in twaalf weken met 20 % terug kunnen brengen. Zelfs de Ikea-medewerkers zijn hierdoor thuis bewuster omgegaan met voedselverspilling!Milieu-beleid van IKEADe doelstelling is om in 2030 circulair te zijn. Dit betekent dat alle grondstoffen, producten en onderdelen die gebruikt worden binnen het concern zo min mogelijk schadelijke stoffen achter laten.

Zoveel mogelijk wordt gerecycled en nieuwe producten van Ikea worden op een natuurlijke basis geproduceerd. Op die manier is de Footprint zo klein mogelijk. Een voorbeeld hiervan is de Kungsbacka Ikea keuken die van gerecycled hout wordt geproduceerd. Als afwerking van deze Ikea keuken is gekozen voor een folie gemaakt van hergebruikte PET-flessen. Super goed idee wil je meer weten over een plasticvrij leven lees dan ook onze blog hierover.Ook is het concern zich meer en meer aan het verdiepen in de Ikea tweedehands goederenstroom. Dit in de vorm van terugkoop en verkoop van gebruikte Ikea meubels. Zo kun je in NL in 5 van de Ikea vestigingen tweedehands Ikea meubels inleveren. Deze tweedehands Ikea meubels worden dan in de Koopjeshoek weer aangeboden. En ook met het inspireren van de klanten om bijvoorbeeld hun ‘oude’ Ikea modellen een tweede leven te geven door ze bijvoorbeeld te schilderen.Tweedehands Ikea spullenBen je bijvoorbeeld je bank beu of is de bekleding vuil geworden? Dan kun je voor veel van de Ikea banken een nieuwe hoes kopen. Op die manier produceer je minder afval en heb je toch een ‘nieuwe’ bank. En waardeer je de tweede hands Ikea spullen op naar nieuw.Recycelen Zo kan de consument veel van zijn oude Ikea producten terug inleveren bij het bedrijf voor recycling. Dit doe je door de oude Ikea produkten bij thuislevering van het nieuwe aan de transporteur mee te geven. Of met kleinere (elektrische) producten ga je naar de klantenservice-balie van de Ikea-winkel in jouw omgeving.Ikea Second HandZo is er onlangs in Eskilstuna, nabij Stockholm, een tweedehands Ikea winkel geopend. Deze tweedehands Ikea winkelbevindt zich in de ReTuna shopping mall waar uitsluitend gerecyclede spullen worden verkocht. De Ikea Second Hand repareert en renoveert de producten van Ikea voor een tweede leven. De Ikea tweedehands zal zeer waarschijnlijk internationale navolging krijgen.Ikea Kringloopwinkel onlineIn Nederland is onlangs een web-site gelanceerd voor tweedehands Ikea spullen. Deze website staat overigens geheel los van het Ikea concern maar toont wel aan hoe populair de producten van Ikea zijn. Je vindt hier een enorme keuze aan tweedehands producten en meubilair van Ikea. Zo kun je terecht voor een tweedehands Ikea kast, een tweedehands Ikea tafel of een tweede hands Ikea slaapbank. Naast het tweedehands meubilair van Ikea kom je ook veel oude Ikea modellen woningaccesoires tegen.Wat wel bijzonder is dat ik via deze website leerde dat er ook vele boeken zijn verschenen met allerhande Ikea geïnspireerde onderwerpen. Zo kun je leren hoe je van een tweedehands Ikea kast weer een nieuwe maakt. Of je leert hoe je een tweedehands Ikea tafel een nieuw leven geeft en hoe je een tweedehands Ikea slaapbank omtovert tot loungebank.IKEA is al voor de vierde keer door de Nederlandse consument gekozen tot duurzaamste retailer.
Door de duurzame producten van IKEA en de duurzame keuzes die ze maken.Wil je hier meer over weten dan kun je dat vinden op www.sb-index.comTips


 


Reacties