wijn glazen poleren
Allerlei groene Tips
Ien
Allerlei groene Tips

Glazen poleren zonder glazenpoleermachine!

Glazen poleren is een ander woord voor glazen poetsen! Deze week in de rubriek BVDW Tips ga ik je graag helpen aan schone wijnglazen in je kast. Als je een lekker flesje wijn met zorg hebt uitgekozen is het ontkurken altijd een bijzonder moment.

Maar als je de wijn vervolgens in doffe, niet schone wijnglazen schenkt is de beleving een stuk minder. En dus ga ik je leren hoe je (wijn)glazen kunt poleren.

Glazen poetsen of het andere woord poleren waar komt die term vandaan? Dit is vrij simpel, het komt uit het latijn. Poleren stamt af van het woord ‘politura’ wat ‘het polijsten of de glans’ betekent.

Ook in het Frans is ‘polir’ het woord voor opwrijven of polijsten. De term is naar ons land gekomen vanwege het gebruik van vele Franse woorden in de gastronomie.


glazen polerenGlaswerk en de afwasmachine

Sinds de afwasmachine zijn intrede in onze keukens heeft gedaan is het pas echt fout gegaan met de wijnglazen. De meeste afwasmachines voor huishoudelijk gebruik zijn niet goed voor het behoud van je wijnglazen.

Er zitten in ons kraanwater veel te veel stoffen die na opdrogen in de machine als strepen op het glas achterblijven. Ook de in de ‘huis, tuin en keuken’ afwasmachines gebruikte reinigingsmiddelen voldoen in de meeste gevallen niet voor wijnglazen.

Vaak komen de glazen dof en met een blauwige waas uit de machine. Ook staan er veel strepen en druppels op de glazen en zie je vaak kalkaanslag terug. Heb je ook nog het probleem van water wat op de (holle) voetjes van de glazen achter blijft. Daar worden de glazen ook niet schoner van.

Ik ga je hier uitleggen hoe je je wijnglazen moet poetsen, fonkelend schoon en kristal helder. En dat simpelweg met heet water, een klein druppeltje afwasmiddel, een afwaskwast en een droge schone doek.

Moeilijker hoeft het glazen oppoetsen niet te zijn, en ik weet waar ik over praat. Ik heb jaren in de gastronomie gewerkt en wellicht meer dan tienduizenden wijnglazen kristalhelder gepoleerd.Poleren van glazen zit in mijn bloed:)!

Daarbij dien ik te vermelden dat ik wel erg blij was met de komst van de professionele glazenpoleermachine in de gastronomie.

Glazen poleren in de horeca is daarmee een stuk minder arbeidsintensief geworden. Dit zijn helaas machines die niet voor het gewone huishouden haalbaar zijn.

Ze vragen om een speciaal apparaat, het zogenaamde osmose-apparaat. Dit is een machine die alle stoffen, zoals metalen en mineralen uit het water filtert zodat deze niet op het glas achterblijven.

Overigens moet er voor zo’n machine ook nog een ontkalkingsapparaat geïnstalleerd worden. Kortom een kostbare investering, nog los van het feit dat deze glazenmachines niet geschikt zijn voor de ‘andere’ afwas! Glazen poleren in de horeca is niet te vergelijken met het glazen oppoetsen thuis.

Poleren glazen in stappen!


Zo, na dit gezegd te hebben zijn we nu toe aan het met de hand wassen en poleren van de glazen. En natuurlijk zou je dit ook voor je andere glaswerk moeten toepassen. Immers wil je ook je biertje lekker schuimend op tafel brengen.

En je wilt toch zeker ook een kristalhelder glas voor die mooie Single Malt Whiskey of die bijzondere Cognac na een heerlijk diner?! Ik denk het wel. En met de volgende werkwijze ga je die zeker ook krijgen!

Het ‘wassen’ en afspoelen van de glazen, glazen poetsen

Zorg ervoor dat je een schone aanrecht en een schone wasbak hebt. Als deze niet schoon zijn krijg je nooit een goed resultaat. Ook de afwaskwast die je gaat gebruiken dient schoon en vooral vetvrij te zijn.

Je vult je wasbak met heet water en voegt hier een klein druppeltje normaal afwasmiddel aan toe, liefst een eco-afwasmiddel! Zorg dat je water lekker schuimt maar niet overdadig.

Neem je glazen 1 voor 1 in de wasbak, vooral niet meer dan 1 tegelijk in verband met breuk gevaar. Was elk glas met de kwast voorzichtig rondom af. Dus de kelk van binnen en van buiten en vergeet ook vooral het voetje niet.

Let speciaal op ‘vette’ aanslag van de lippen en eventuele lippenstift. Spoel het glas af onder een lopende warme kraan zodat al het schuim verdwijnt. Plaats vervolgens het glas ondersteboven (mooi woord toch) op een schone droge doek. Doe dit ook met de andere glazen die je wilt gaan poleren.


glazen polerenWijnglazen poetsen

Laat je wijnglazen even afdruipen op de doek maar zeker niet te lang. Voor het beste effect is het beter als de glazen nog vochtig zijn als we de glazen poleren! Oké dan nu het poleren. De doek die je hiervoor gaat gebruiken mag een katoenen theedoek zijn of een linnen theedoek.

Allebei geven bij juiste toepassing een goed resultaat. Het moet vooral ook een niet te kleine doek zijn en wel hierom; je neemt een van de hoeken in je linkerhand en plaatst daar de voet van het glas in zodanig dat je de voet niet met je blote hand raakt.

De tegenoverliggende hoek van de theedoek ga je voorzichtig in de kelk van het glas drukken. Vervolgens neem je met de duim van je rechterhand in de kelk waarbij je erop let dat tussen het glas en je duim steeds doek zit.

De rest van je rechterhand gaat de buitenkant van de kelk opwrijven, ook weer zonder het glas met je blote hand te raken. En nu ga je met beide handen en de theedoek draaiende bewegingen maken waarbij het glas als het ware in je handen rond gaat waarbij de doek het droog wrijft.

Glas is breekbaar

Uiteraard is hierbij voorzichtigheid geboden, glas is immers breekbaar! Laat niet onverlet dat je gerust wat druk op het glas kunt uitoefenen. Ben wel voorzichtig met het ‘been’ van het glas, dat wil nog wel eens onder teveel druk bezwijken!

Je blijft het glas lekker door je doek en je handen afdrogen. Zorg er hierbij steeds voor dat je het glas niet met je blote handen aanraakt. Als je het gevoel krijgt dat het glas droog is begint het eigenlijke poleren. En dat is niet meer of minder dan opwrijven tot het glas kristalhelder schoon is.

Controleer of het glas het gewenste resultaat heeft bereikt door het tegen het licht te houden en te controleren. Is het nog niet helemaal naar je zin herhaal dan gewoon de laatste stappen totdat het wel fonkelend goed schoon is.

Voor die mensen die linkshandig zijn hoef ik niet uit te leggen dat waar ik linkerhand zeg jullie gewoon de rechterhand mogen nemen en andersom. Ik hoop dat ik je geholpen heb om voortaan kristalheldere glazen te krijgen die je mooie wijn of andere nobele dranken de eer geven die ze verdienen.

Het zit hem in het genieten van de kleine dingen, ik zou zeggen; Santé!

Reacties