glazen poleren
Allerlei groene Tips
Ief
Allerlei groene Tips

Glazen poleren met de bamboe droogdoek

Doffe glazen poleren met de bamboe droogdoek is de oplossing. Het komt nogal eens voor dat ik bij mensen op bezoek ben en dat zij zich verontschuldigen voor het glaswerk wat niet mooi stralend schoon is.

Veelal heeft het glaswerk een blauwige waas wat veroorzaakt wordt door de afwasmachine. Ook blijven er vaak sporen van druppels achter omdat de glazen niet goed drogen in de machine.

Sprankelend mooi gepoetste wijnglazen

Ik krijg dan ook regelmatig de vraag gesteld hoe ik mijn wijnglazen altijd zo sprankelend mooi gepoetst op tafel krijg. Het antwoord op die vraag zal ik je in deze BVDW-Tip gaan geven.

Een tipje van de sluier wil ik alvast oplichten; gebruik een bamboe droogdoek!

Omdat ik jarenlang werkzaam ben geweest in de betere gastronomie is het glazen poleren (zo noem je dat) mij wel toevertrouwd. Ik heb dit nooit een vervelend karweitje gevonden, nee integendeel. Ik heb er altijd veel eer in gelegd om de glazen sprankelend en fonkelend schoon op tafel te krijgen.

Restaurant beleving

Het is toch een van de eerste indrukken die je als gast opdoet als je naar je tafel wordt gebracht. Het bestek moet mooi blinken en recht ingedekt op tafel liggen en de glazen moeten stralend schoon gepoetst zijn.

Dat alles draagt bij aan de beleving van je restaurantbezoek. En ook als je thuis van een goed glas wilt genieten is dit belangrijk.

Dus ook thuis zorg ik er altijd voor dat de glazen in de beste staat op tafel komen. En kennelijk valt dat mijn bezoek ook op, vandaar dat ik die vraag vaak krijg.

Om alvast een voorschot op het antwoord te geven; bij mij gaan de glazen NOOIT in de afwasmachine! Waarom niet zul je je afvragen. Omdat de afwasmachines voor huishoudelijk gebruik niet geschikt zijn voor het betere glaswerk!

glazen poleren

Bamboe droogdoek

Je bent dus thuis gewoon aangewezen op de ouderwetse manier van glazen afwassen met de hand. Belangrijk hierbij is dat je goed warm water gebruikt met slechts een klein druppeltje afwasmiddel.

Daarnaast moet je zorgen voor een vetvrije afwaskwast en een vetvrije afdroogdoek. Voorheen gebruikte ik altijd een linnen doek hiervoor maar sinds kort heb ik die ingeruild voor een bamboe droogdoek.

Het grote voordeel van een bamboe droogdoek is dat deze geen enkel pluisje achterlaat, bijzonder sterk is en ook nog eens erg duurzaam. Bamboe heeft als grondstof een veel kleinere ecologische voetafdruk dan bijvoorbeeld katoen of linnen.

Het afwassen van de glazen doe je gewoon in een afwasteiltje of in je spoelbak. Laat de bak vollopen met heet water en voeg hier een klein druppeltje, liefst biologisch afbreekbaar. afwasmiddel aan toe.

Dompel het glas voorzichtig helemaal onder in het water en borstel voorzichtig alle kanten van het glas schoon.

Spoel het glas met heet water af zodat de zeepresten verdwijnen en zet het op zijn kop op een uitdruiprekje. Ga zo ook te werk met de rest van de af te wassen glazen. Glaswerk is breekbaar dus ben altijd voorzichtig!

Voor het afdrogen of poleren van je glazen neem je 1 van de 4 hoeken van de bamboe droogdoek in je linkerhand, neem hierin de voet van het wijnglas.

Zorg ervoor dat je de voet van het glas alleen aanraakt met de doek tussen je hand en het glas in! Vervolgens breng je de tegenoverliggende hoek van de bamboe droogdoek in de kelk van het glas.

Plaats nu je duim van de rechterhand in de doek in de kelk van het glas. Zorg er ook hier weer voor dat je het glas zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde steeds alleen met de bamboe droogdoek aanraakt.

Ga nu draaiende bewegingen maken met zowel je linker als rechterhand. Laat het glas als het ware in je handen rond draaien waarbij de bamboe droogdoek voor het drogen en poleren zorgt.

Uiteraard ben je hierbij voorzichtig want je wilt niet dat het glas breekt, let hierbij vooral op de steel van het glas. Door het glas aldus rond te draaien met de bamboe droogdoek steeds tussen je hand(en) en het glas ga je het eerst afdrogen. Naarmate het glas droog wordt begint het eigenlijke opwrijven of poleren.

Misschien moet je in deze fase de bamboe droogdoek herschikken zodat je een meer droog oppervlak gebruikt voor het poleren. Bekijk het glas regelmatig door het tegen het licht te houden.

Na een minuutje of 2 zal het glas mooi fonkelend gepoleerd zijn. Afhankelijk van het soort glas en vooral de dikte kun je het glas best wat steviger beet pakken. Het breekt echt niet zomaar! 

Professionele glazenpoleermachine

Als je over een professionele glazenpoleermachine zou willen beschikken dan moet je meerdere duizenden euro’s weg willen tellen. Bovendien zul je een waterontharder moeten plaatsen en een osmose-apparaat.

Dit laatste apparaat zorgt ervoor dat naast de kalk alle zouten, mineralen en metalen uit het water verwijderd worden. Dit is nodig om stralend schoon glaswerk uit de machine te krijgen.

Het glaswerk in zo’n professionele machine wordt ook slechts gedroogd door stoom over het glaswerk heen te blazen.

En dus moeten alle stoffen uit het water verwijderd worden zodat ze niet op je glazen achterblijven. Gezien de hoge investeringkosten denk ik dat je beter af bent met de aanschaf van enkele bamboe droogdoeken. 

Duurzaam glazen poleren met de bamboe droogdoek

Met de bamboe droogdoek poets je je glazen op een duurzaam verantwoorde manier. Zeker als je dit in combinatie doet met een ecologisch/biologisch afwasmiddel.

Bamboe droogdoeken koop je onder andere bij bol.com of in de betere huishoudartikelen winkel.

Ik hoop dat ik ervoor gezorgd heb dat ook jij thuis een restaurantbeleving gaat krijgen met fonkelend stralende wijnglazen gepoleerd met een bamboe droogdoek!


Reacties