sinaasappelschillen-drogen-
Duurzaam leven
Ief
Duurzaam leven

Hoe kun je sinaasappelschillen drogen en nog 16 tips

Hoe kun je sinaasappelschillen drogen en nog meer toepassingen voor je overgebleven sinaasappelschillen.

Wij van Ecofoodprint geven je graag allerhande tips die bijdragen aan een meer duurzaam leven. Deze week enkele tips voor de overgebleven sinaasappelschillen. 

In de schil van de sinaasappel zitten enorm veel hoogwaardige stoffen. Zo zitten er in de sinaasappelschillen 2 keer zoveel vitamines C als in het sap of het vruchtvlees van de sinaasappel. 

Om deze stoffen zomaar af te voeren met het gft-afval vinden wij eigenlijk een beetje zonde. Probeer eerst maar eens om de schillen te hergebruiken voordat je ze weggooit, is ons devies! 

Tip 1: Zorg dat de sinaasappel schoon is 😁

 Voor bijna alle toepassingen van sinaasappelschillen geld dat je de vrucht best eerst kun afwassen onder de koude kraan en daarna goed met een doek droog moet boenen. Dit om ervoor te zorgen dat de sinaasappelschillen goed schoon zijn. 

Wil je nog grondiger te werk gaan dan kun je de sinaasappelen eerst een half uur in zout water leggen. Hierdoor verdwijnen insecticiden, herbiciden, pesticiden, fungiciden, parasieten en eventuele op de schil aanwezige insecteneitjes.

Tip 2: Geraspte Sinaasappelschillen

Als je van bakken houd zou je zeker eens moeten proberen om te bakken met geraspte sinaasappelschillen. Er zit enorm veel smaak in de schil van de sinaasappel die in je cake of taart goed gebruikt kan worden. 

Het raspen van de schil is het gemakkelijkst als je dit doet voordat je de vrucht perst of voor het pellen van de sinaasappel. Je hebt hier niet meer voor nodig dan een eenvoudige keukenkast en een kommetje om de geraspte sinaasappelschil in op te vangen.


Makkelijke sinaasappel schiller



Tip 3: Poeder van Sinaasappelschillen

Door de schillen te drogen kun je uitstekend sinaasappelschillen poeder maken. Dit poeder kun je ook uitstekend toevoegen aan je cakebeslag of koekjesdeeg. Met name kletskoppen waaraan poeder van sinaasappelschillen is toegevoegd smaken verschrikkelijk lekker.

Werk hierbij zoveel mogelijk met de dunne oranje sinaasappelschil, dus zo min mogelijk wit! In het witte velletje zitten stoffen die een bittere smaak afgeven en dat willen we voorkomen. 

Droog de sinaasappelschillen langzaam bij de verwarming of wat sneller in een oven van 50 graden. Zorg dat ze helemaal droog zijn voordat je ze gaat vermalen tot poeder.

Het malen van de schillen doe je best in een keukenmachine. Als de schillen goed gemalen zijn giet je het door een zeef. 

De wat grovere deeltjes die in de zeef achterblijven kun je met een vijzel verder verwerken tot poeder. Doe het poeder in een potje wat je goed kunt afsluiten om het te kunnen bewaren.

sinaasappelschillen-poeder

Tip 4: Gekonfijte sinaasappelschillen

Ook weer een heerlijk ingrediënt voor je bakwerk zijn gekonfijte sinaasappelschillen. Je kunt ze ook als snoep gebruiken of eventueel door gesmolten pure chocolade halen als een soort sinaasappel-bonbonnetje. Ook hier weer zo min mogelijk wit aan de schillen laten zitten! 

Blancheer de schillen ongeveer 3 minuutjes in water net onder de kook. Hal ze uit het water en herhaal dit 2 keer. Laat de geblancheerde sinaasappelschillen uitlekken en snijd ze in dunne reepjes van ongeveer 4 millimeter. Weeg de reepjes sinaasappelschillen en voeg een zelfde gewicht suiker en hetzelfde gewicht aan water toe. 

Zet dit geheel op in een pannetje en laat de vloeistof zachtjes  inkoken tot deze stroperig wordt.

Giet de schilletjes af boven een zeef en verspreid ze over een bakplaat bedekt met keukenpapier of een siliconen bakmatje. Laat de gekonfijte sinaasappelschilletjes ongeveer een uur drogen en bestrooi ze daarna met fijne witte kristalsuiker. 

Laat ze nog eens 24 uur drogen en je gekonfijte sinaasappelschillen zijn klaar om op te snoepen of te verwerken in gebak en dergelijke.

Tip 5: Geurkaarsen van sinaasappelschillen

Van de halve sinaasappelschillen na het persen kun je eenvoudig geurkaarsen maken. Gebruik daarvoor zoals gezegd mooi gehalveerde, door het persen, uitgeholde sinaasappelschillen voor. 

Koop waxinelichtjes (liefst zonder aluminium cup!) neem daaruit de lont weg en smelt het waxinelichtje om. Plaats de lont van het waxine lichtje in de halve sinaasappelschil en giet hierin voorzichtig het gesmolten kaarsvet. Zorg ervoor dat de kaars liefst op een recht oppervlak staat voor het stollen. 

Waak ervoor dat de lont mooi in het midden en rechtop blijft staan tijdens het stollingsproces. Na enkele uren is je sinaasappel geurkaars klaar om de nodige uren gezelligheid en een heerlijke geur te verspreiden. 

Uiteraard ben je tijdens het branden van de kaars altijd zelf aanwezig voor de veiligheid! 

Tip 6: Koffie Valencia

Ben je en liefhebber van koffie en van sinaasappels dan moet je onderstaande zeker eens proberen. Het is een veel gedronken koffiefabrikant in de sinaasappel hoofdstad van Spanje, Valencia. Je hebt allen maar een koffie zetapparaat of bijvoorbeeld een Bialetti koffiepercolator nodig. 

Aan de gemalen koffie voeg je wat rasp van de sinaasappelschil toe en zet je koffie vervolgens op jouw favoriete manier. De zoet/bittere tonen van de sinaasappelschil met de bitters in de koffie zorgen voor een bijzondere smaaksensaties!

Tip 7: Maak zelf Orangecello ipv Limoncello van sinaasappelschillen!

Gebruik hiervoor de schillen (ca. 300 gram) van 10 tot 12 liefst biologische onbehandelde sinaasappelen. Zet de schillen op 1 liter wodka (of een nadere neutrale alcoholische drank) en 350 gram suiker. Laat de suiker oplossen in de wodka alvorens je de schillen toevoegt.

Zorg dat de schillen goed onder de vloeistof staan en keer de afgesloten pot meerdere malen gedurende 3 weken om. 

Hierdoor weet je zeker dat de schillen hun smaak goed afgeven aan de drank. Na 3 tot 4 weken giet je de vloeistof af boven een zeef in een nieuwe fles of pot. De schillen kun je nu weggooien of eventueel gebruiken in bakwerk. 

Je hebt op deze manier zelf je arancello of orangecello gemaakt. Drink de orangecello goed gekoeld, eventueel uit de diepvries. Je kunt de orangecello ook goed gebruiken bij het samenstellen van lekkere zomerse cocktails!

Tip 8: Gedroogde sinaasappelschil thee

Als je eenmaal over gedroogde sinaasappelschillen beschikt kun je hier eenvoudig thee van zetten. Door ongeveer 1,5 gram (voor 1 kop) of 7,5 gram (voor 1 theepot) gedroogde sinaasappelschil op te schenken met water net onder het kookpunt krijg je een heerlijk smakende en geurende thee van sinaasappelschillen.

sinaasappel-thee


Tip 9: Olie van sinaasappelschil poeder

Als je Tip 3 hebt toegepast beschik je over sinaasappelschil poeder. Met dit poeder kun je olie van sinaasappelschil maken.

Door aan het poeder een ruime hoeveelheid wodka van ca. 30 graden warm toe te voegen, dit mengsel goed te schudden en vervolgens 2 à 3 dagen te laten staan krijg je sinaasappelschil olie.

Zorg ervoor dat je het mengsel gedurende de weektijd enkele malen goed door elkaar schud of roert. Na drie dagen kun je de vloeistof scheiden van het poeder door dit door een koffiefilter of een zogenaamde kaasdoek te gieten. 

Vang het vocht op en laat dit afgedekt onder een doek enkele dagen staan totdat alle alcohol verdampt is. Je kunt nu gebruik maken van je eigen sinaasappelschillen olie.

Tip 10: Onaangename koelkast en magnetron geurtjes verdrijven met sinaasappelschillen

Heb jij ook wel eens last van onaangename koelkastgeuren of een magnetron die maar niet fris wil ruiken? Als je een schaaltje met (verse) sinaasappelschillen enkele dagen in je koelkast plaats verdwijnen die geurtjes als sneeuw voor de zon. Het resultaat is een heerlijk fris naar sinaasappel ruikende koelkast.

Door een schaaltje met water en de schil van 1 sinaasappel in je magnetron te plaatsen en deze ongeveer 1 minuut op laag wattage te laten draaien verdrijf je ook de onaangename geurtjes uit je magnetron. De etherische olie uit de sinaasappelschil zal je magnetron ook nog eens ontvetten.

Tip 11: Ongedierte in de tuin bestrijden met sinaasappelschillen

Mieren en slakken moeten niets hebben van de sterke geur van sinaasappels. Strooi daarom kleingesneden sinaasappelschillen op die plaatsen waar jij last hebt van deze vervelende gasten. Ook katten zullen jouw tuin gaan mijden als je links en rechts klein gesneden sinaasappelschillen rond strooit.

Tip 12: Sinaasappelschil tegen hard worden basterdsuiker

Heb jij ook altijd 1 grote harde klont basterdsuiker na opening van de verpakking? Door een gedroogde sinaasappelschil in een afgesloten pot bij de basterdsuiker te leggen zal deze zacht en korrelig blijven.

Tip 13: Gedroogde sinaasappelschillen als aanmaakblokjes voor de kachel

Wil jij ook af van die chemische aanmaakblokjes om je kachel aan te steken? Gebruik in plaats daarvan gedroogde sinaasappelschillen. De olie in de schil van de sinaasappel is namelijk brandbaar en zal je aanmaakhoutjes prima doen ontbranden! Kan ook gebruikt worden in de BBQ!

sinaasappelschillen drogen

Tip 14: Schimmelgeuren in de kliko bestrijden met sinaasappelschillen

Door onder in het gft gedeelte van je kliko een ruime hoeveelheid sinaasappelschillen te gooien voorkom je onaangename geuren in je kliko!

Tip 15: Olijfolie met smaak en geur van sinaasappelschillen

Door op verse niet gedroogde sinaasappelschillen een hoeveelheid olijfolie te gieten en deze enkele dagen te laten staan maak je je eigen sinaasappel-olijfolie. Heerlijk voor op salades en als sinaasappel-olie in de keuken te gebruiken.  

Tip 16:  Maak je eigen potpourri met gedroogde sinaasappelschillen.

Een potpourri zelf maken is helemaal niet zo moeilijk. In een gesloten pot doe je stukjes gedroogde sinaasappelschil, nootmuskaat, kruidnagel en grof zaagsel van dennenbomen bij elkaar. 

Laat dit op elkaar inwerken en je kunt het later op een schaaltje leggen op die plaatsen die wel een lekker geurtje kunnen gebruiken. 

Zo zie je maar weer eens dat je naast sinaasappelschillen drogen nog heel veel meer opties hebt voor je sinaasappelschillen. We hopen dat je door deze tips inziet hoeveel toepassingen er zijn met sinaasappelschillen. 

Voordat je ze bij het gft-afval gooit kun je ze nog voor vele doeleinden inzetten. En dat geld niet alleen voor sinaasappelschillen, dat geld voor heel veel meer zaken die we dagelijks in de kliko gooien!



Reacties