Sinaasappel badolie zelf maken
Allerlei groene Tips
Ief
Allerlei groene Tips

Zelf badolie maken van gedroogde sinaasappelschillen

Kun jij ook zo genieten van een heerlijk warm bad? Wil jij ook lekker even ontstressen van de zorgen van alle dag in een verkwikkend bad? Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke badolie? Dan moet je zeker gebruik maken van de BVDW-Tip van de deze week, zelf badolie maken van gedroogde sinaasappelschillen.

In een nog te verschijnen blog ga ik je nog meer toepassingen van sinaasappelschillen meegeven maar vandaag alvast deze tip wat nader uitgelicht; Hoe kun je zelf badolie maken met gedroogde sinaasappelschillen?

Zelf badolie maken van sinaasappelschillen is niet echt moeilijk maar best bewerkelijk. Je moet er ook echt even geduld voor hebben om zelf je badolie te maken. Reken gerust op ongeveer 10 dagen eer dat je kunt gaan genieten van een lekker warm bad met zelfgemaakte badolie. 

Het in de sinaasappellimonade aanwezige D-Limoneen heeft een ontvettende werking en geeft een sterke geur af aan je badwater. D-Limoneen wordt al vele jaren toegepast in de vervaardiging van allerhande al dan niet duurzame schoonmaakmiddelen.

Zelf badolie maken past heel goed in een duurzaam leven! En nu aan de slag 😁!

Wat heb je nodig?

  • De schillen van ongeveer 6 sinaasappelen
  • 3/4 liter wodka of jenever (liefst ecologisch!)

zelf badolie maken

Hoe maak je badolie van sinaasappelschillen?  

De sinaasappelschillen zullen eerst gedroogd moeten worden voordat je er olie uit kunt halen. Voordat je de sinaasappelschillen gaat drogen was je de sinaasappelen onder de kraan waarna je ze goed afdroogt. 

Het drogen van sinaasappelschillen doe je het best door ze ergens in huis op een warme plaats langzaam te drogen. Je kunt het ook in de oven doen maar dat kost dan weer energie en dat is minder duurzaam.

Afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis en de temperatuur zal het drogen ongeveer 3 tot 4 dagen duren. Als je de sinaasappelschillen eenmaal gedroogd hebt kun je ze gaan verwerken tot een poeder. 

Dit doe je door de gedroogde sinaasappelschillen in de keukenmachine te vermalen. Het alzo ontstane grove poeder ga je door een zeef gooien en scheiden van het fijner gemalen gedeelte.

Sinaasappelschillen poeder

De grovere stukken die in de zeef achterblijven kun je vervolgens met een vijzel tot een fijn poeder verwerken. 

Meng de beide poeders door elkaar en je hebt nu sinaasappelschillen poeder. We gaan er nu olie van maken maar er zijn nog meer toepassingen met sinaasappelschillen poeder, daarover later meer. 

Verwarm de wodka of jenever tot ongeveer 30 graden warmte. Je kunt dit doen door de fles in een bak of pan met heet water uit de kraan te plaatsen. 

Laat de fles ongeveer een half uurtje staan en hij zal ongeveer 30 graden warm zijn geworden.

Doe de poeder van sinaasappelschillen in een weckpot of een andere goed afsluitbare pot en schenk hier de warme wodka of jenever over heen. 

Sluit de pot af en schud het mengsel goed door elkaar. Plaats de pot vervolgens enkele dagen op een warme plaats in huis om de vloeistof te laten trekken met het poeder. 

Sinaasappelgeur

Schud het mengsel elke dag goed door elkaar zodat de in het poeder aanwezige olie goed opgenomen kan worden. Na ongeveer 4 dagen is het zover. 

Je kunt nu de vloeistof gaan zeven boven een nieuwe weckpot. Gebruik hiervoor een koffiefilter of een zogenaamde kaasdoek. Het residu in de doek of filter kun je nog gebruiken als geurmiddeltje in je huis. 

De vloeistof die je nu hebt opgevangen moet je afdekken met een doek en laten staan tot alle alcohol is verdampt. Dit proces neemt ongeveer 2 tot 3 dagen in beslag afhankelijk van de temperatuur in huis. 

Hetgeen hierna overblijft is de sinaasappelschil-olie die je kunt gebruiken als geurstof voor je ontspannende badsessie. 

Ontspannende badsessie

Vul je ligbad met water op de temperatuur die je het best bevalt. Voeg op het laatste moment enkele druppels van de sinaasappelschillen olie toe, zodanig dat je de typische sinaasappelgeur kunt ervaren. 

Je bent nu helemaal klaar voor een heerlijk relax moment voor jezelf. Dompel je zelf onder in het weldadige warme water en geniet! 

De geur en het effect op je huid is het gevolg van het feit dat je gekozen hebt om zelf badolie te maken. De olie in het water heeft bovendien een reinigende werking voor je huid. 

Door lekker lang in het water te liggen kan de olie dieper in je poriën doordringen. Geniet van je welverdiende rustgevende moment in je warme bad met sinaasappelschillen olie! Reacties