bessensap maken van rode bessen
Duurzame Recepten
Ief
Duurzame Recepten

Zelf aalbessen- of rode bessensap maken.

Hier geef ik je een super makkelijk recept om zelf aalbessen- of rode bessensap te maken.

Wil jij deze zomer ook genieten van heerlijk verfrissend rode bessensap? Gebruik dan het onderstaande recept om zelf rode bessensap te maken.

Het is super eenvoudig en door iedereen goed te doen. Zelf bessensap van rode bessen maken om heerlijk in de yoghurt te doen of om te gebruiken in andere recepten.

Heb je1 of meerdere aalbessenstruiken in je eigen tuin dan is dat natuurlijk super duurzaam. Anders kun je de bessen natuurlijk ook kopen op de reform markt.

Of je gaat op zoek naar duurzaam gekweekte rode bessen in de winkel. Aalbessen zijn niet duur en ze zijn nu volop te oogsten en verkrijgbaar. Veel succes bij het zelf maken van je rode bessensap!

rode bessensap maken

Benodigde gereedschappen en apparatuur;

  • Fornuis
  • Grote pan
  • Fijne zeef en eventueel een passe-vite
  • Passeerdoek of schone theedoek
  • Pollepel
  • Flessen (met dop of deksel) om het sap in te bewaren
  • Opvangbak (liefst 2)

Ingrediënten;

  • 1 kilogram rode bessen  (liefst mooi donkerrood gekleurd en dus rijp)
  • Naar eigen smaak ongeveer 250 gr suiker
  • 2 vanillestokjes

Bereidingstijd circa 45 minuten

Bereidingswijze;

Als je een aalbessenstruik in je tuin hebt staan oogst je de bessen best als ze mooi donker rood gekleurd zijn. De bessen blijven altijd enigszins zuur maar hebben rijp wel meer suikers opgeslagen.

Dit zorgt ervoor dat je minder suiker hoeft toe te voegen. Als je de rode bessen moet kopen kun je hier ook het best op letten.

Begin met de bessen af te spoelen onder zachtjes stromend koud water. Hierna ga je de rode bessen van de trosjes verwijderen. Je kunt hiervoor het best een gewone vork gebruiken.

Neem het trosje bessen in de ene hand en de vork in de andere hand. Haal het trosje bessen door de tanden van de vork en de besjes zullen loskomen van het trosje.

Doe dit boven een grote schaal of kom zodat de bessen hierin worden opgevangen. Het is echt nodig dat je de houtachtige delen van het trosje verwijderd, deze zouden ervoor kunnen zorgen dat je sap bitter wordt!

Zet vervolgens de bessen zonder toegevoegd water, de suiker en de merg van het vanillestokje op hoog vuur. Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 5 à 10 minuten lekker zachtjes doorkoken.

Proef wat van de massa om te bepalen of er eventueel suiker moet worden toegevoegd. Let op dat je het proefmonster even af laat koelen op een lepel!

Als de bessen goed gaar zijn gekookt en het sap naar jouw smaak goed is ga je de massa door de passe-vite draaien waarbij deze op een opvangbak geplaatst word.

Het opgevangen grove kooksel giet je vervolgens door een in een zeef gelegde passeer- of schone theedoek. Hierdoor verkrijg je een mooi, redelijk helder sap. Vergeet weer niet een opvangbak eronder te zetten!

Beschik je niet over een passe-vite dan kun je de gekookte bessen ook direct door een zeef gieten waarna je hem nog een keer door de passeerdoek of theedoek haalt.

Het aldus verkregen sap laat je goed afkoelen. Voordat je het sap in de flessen gaat overgieten kun je het best de flessen met gekookt water even steriliseren. Dit zorgt ervoor dat je sap langer in de koelkast houdbaar is.

In principe ben je nu klaar met het zelf rode bessensap maken. Het verkregen sap is helemaal naar jouw smaak bereid en je hebt nu een heerlijk fris zoet/zurige toevoeging aan je yoghurt.

Je kunt het sap ook als drank gebruiken door het  aan te lengen met koud water of water met belletjes.

Als je de suiker vervangt voor geleisuiker (met pectine!) kun je in plaats van sap ook een dikkere rode bessengelei maken. Deze kun je weer gebruiken als toevoeging bij verschillende gerechten.

En natuurlijk kun je zo ook eenvoudig rode bessenjam maken. Je hoeft de gekookte bessen dan niet door een zeef of passe-vite te halen.

Ben je op zoek naar een recept om zelf rabarber te maken >>>

Heel veel succes met bovenstaand recept!

Reacties