Wat kun je doen met uitgebloeide lavendel?
Allerlei groene Tips
Ien
Allerlei groene Tips

Wat kun je doen met uitgebloeide lavendel?

Vraag jij je af wat je kunt doen met uitgebloeide lavendel dan ben je hier goed want ik geef je verschillende tips over wat je allemaal kunt doen met uitgebloeide lavendel.

Je kent de heerlijk ruikende Franse lavendel vast wel dat is die met dat ‘kuifje’ zoals op de foto die ziet er zo vrolijk uit vind ik. Die heb ik alleen niet zoveel staan ik heb wel de echte lavendel.

Dat is de smalbladige lavendel soort. Wist je dat er ontzettend veel verschillende soorten lavendel zijn je hebt bijvoorbeeld de Spijklavendel, Lavandin en Lavendula dentata.

Als je een mooie plant wilt hebben dan moet je zorgen dat de grond voor de lavendel goed waterdoorlatend is en als je hem in een pot zet zorg dan voor wat stenen of hydrokorrels onderin de pot. Wij hebben potgrond vermengt met gewone grond en ze doen het hier prima op. Kijk maar…

Als je nog langer plezier van de lavendel geur in huis wilt hebben dan moet je deze op tijd oogsten. En kun je allerlei creatieve dingen hiermee doen.

Bijen inNederland

Als de bijen hun werk hebben gedaan kun je met de uitgebloeide lavendel aan de slag!

Ideeën met uitgebloeide lavendel

Gedroogde lavendel werkt goed tegen de motten

Wist je dat lavendel heel goed werkt tegen de motten in je kledingkast?
Motten zijn kleine nachtvlinders die je liever niet in je kledingkast wilt hebben. Nou dan bedoel ik dus de rupsen van de klerenmot.

Deze leven in Nederland vooral binnenshuis en houden heel erg van organische materialen. En de voorkeur gaat uit naar zijde, bont, leer, wol, veren, katoen en linnen.

Nou kun je als natuurlijke bestrijder een zakje met gedroogde lavendel bloementjes in je kast leggen want dit vinden ze niet zo fijn. Het andere voordeel is dan ook dat je een heerlijk geurende kledingkast hebt.

Lavendel limonade is heerlijk en super gemakkelijk

Niet zo bekend maar wel heel verfrissend voor in de zomer je kunt limonade maken. Als je de lavendel blaadjes en citroen met elkaar vermengt en daarna doe je er water en suiker (naar behoeve) bij dan heb je een heerlijk drankje.

Je hebt een paars ? kleurige limonade die je op een warme zomerse dag aan kunt bieden aan je gasten. Toch hartstikke origineel een drankje met een lavendel kleur!?

Uitgebloeide lavendel helpt tijdens het slapen

Wist je dat de geur van dit bloementje een rustgevende en kalmerende werking heeft. Als je moeilijk in slaap kunt vallen maak dan een thee van de blaadjes je kunt ook lavendel thee kopen maar is het niet veel leuker om deze zelf te maken als je toch in de tuin hebt staan.

En als je het niet in je tuin hebt staan koop je toch een lavendelplant(en)!

Ook kun je lavendel gebruiken door er een zakje gevuld met de gedroogde bloementjes dicht bij je hoofdkussen te hangen of nog beter in je hoofdkussen. Met de heerlijke geur waan je je in Zuid Frankrijk.

Lavendel shampoo voor je haar

Hier nog een recept met lavendel, als je het sap van twee citroenen mengt met de bloemblaadjes, water en twee eieren. En dit ‘goedje’ masseer je in je haar spoel het na 10 minuten uit en herhaal je dit nog een keer.

Hierna moet je je haar grondig uitspoelen en heb je heerlijk zacht fris geurend haar.

Lavendel olie maken van uitgebloeide lavendel

Heb je even genoeg van alles en behoefte rust? Neem dan een heerlijk bad met eigengemaakte olie.

Neem een glazen pot en vul deze met lavendel bloemen, geen steeltjes. Giet hier een plantaardige olie overheen tot de bloementjes helemaal onder staan. Sluit de pot af met een deksel.

Zet de pot op een warme plaats en open de deksel af en toe zodat je geen druk opbouwt in de pot.
Na 14 dagen open je de pot en ruikt de olie goed dan kun je de olie gaan zeven ben je niet tevreden dan laat je de bloementjes er gewoon nog wat langer inzitten.

Bij het zeven van de olie neem je een theedoek zodat de blaadjes hierop blijven liggen.
Doe de olie in een fles maak een leuk etiket en klaar is Kees!

Jij kunt heerlijk ontspannen in bad!

Oogsten van lavendel

✅ oogst altijd op een droge zonnige dag

✅ oogst altijd op een droge zonnige dag

✅ vroeg in de morgen of tegen de avond

✅ de bloemen moet niet te ver in bloei staan (uitgebloeid) want dan verliezen ze teveel geur

✅ zorg voor lange steeltjes en bind dit met dun touw bij elkaar

✅ hang ze op een goed lucht doorlatende plek zodat ze goed kunnen drogen

✅ als je alleen de blaadjes wilt gebruiken leg ze op een rekje zodat ze aan alle kanten kunnen drogen.Daarna kun je met je vingers de blaadjes eraf vegen.

✅ deze lavendel blaadjes zijn eetbaar en kun je bijvoorbeeld bij een ijs of chocolade dessert gebruiken. Met heerlijk vers geplukt fruit smullen maar!

Reacties