Traditioneel asperges koken
Duurzame Recepten
Ien
Duurzame Recepten

Hoe lang asperges koken


Met Pasen in aantocht krijgen jullie deze keer het recept voor Asperges op Brabantse wijze of
 zoals de Fransen zeggen; Asperges Brabançonne!

Asperges koken traditioneel daar houden wij van. Wil jij weten hoelang je asperges moet koken dan ben je hier goed! Ik leg het helemaal stapsgewijs uit.Elk jaar kijken we weer reikhalzend uit naar de komst van ‘het witte goud’. Op de zandgronden in Brabant, en vooral Limburg natuurlijk, worden al tientallen jaren asperges gekweekt.

Deze bijzondere groenten worden wel gezien als de bevestiging van het voorjaar. Immers de aspergeplant heeft warmte nodig om te kunnen groeien.Natuurlijk worden er al lang asperges gekweekt onder plastictunnels waardoor we er steeds eerder van kunnen genieten. De laatste jaren zijn er zelfs kwekers die hun aspergebedden voorzien van leidingen waardoorheen warm water stroomt.

Op deze manier lukt het zelfs om zeer kort na de laatste vorst al asperges te kunnen steken. Een volgende keer zullen we wat nader ingaan op de kweek van de asperge, voor nu volgt hier een heerlijk, eenvoudig door iedereen klaar te maken recept.Asperges op Brabantse Wijze met hard gekookt ei, gekookte beenham, gekookte aardappeltjes en gewelde boter. Het recept is gebaseerd op 2 personenBenodigde apparatuur en keukengereedschap  • Fornuis gas/elektrisch/inductie/infrarood
  • Grote pan voor de asperges
  • Twee kleinere pannen voor aardappels en gekookt ei
  • Dunschiller-koksmes-schuimspaan-raspIngrediënten voor 2 personen:  1. 500 gram asperges AA-kwaliteit (mooi recht ca. 2 cm dik, ongeveer 12 stuks)
  2. 100 gram (kriel)aardappeltjes
  3. 2 middelgrote eieren
  4. Zout/nootmuskaat/gehakte peterselie
  5. 50 gr roomboter
  6. 4 grote plakken gekookte beenhamBereidingstijd:Ongeveer 30 minuten incl. kooktijdHoe asperges schillen

Een belangrijk facet van het bereiden van asperges is het schillen. De schil van deze groenten kenmerkt zich door een draderige structuur.

Schil je de asperge niet goed dan kunnen deze draden tijdens het eten bijzonder vervelend te slikken zijn. Zorg dus dat je hier genoeg aandacht aan besteed!Hoe asperges schillen het beste gaat.Om de asperges goed te kunnen schillen gebruik je het best een (speciale) dunschiller die je in de meeste kookwinkels en winkels voor huishoudelijke artikelen kunt kopen. Misschien heeft je groenteboer ook wel dunschillers te koop?Als je gaat schillen werk je altijd van de kop van de asperge naar het uiteinde toe, dit om te voorkomen dat je de kop beschadigt. Deze kop is namelijk het meest delicate, zachte stukje van de asperge!

Neem de kop van de asperge tussen duim en wijsvinger en plaats ze schuin op je ondergrond. Zet je dunschiller, zonder al te veel druk uit te oefenen, tegen de asperge net onder de kop.

Beweeg richting het uiteinde waarbij je de asperge afpelt als het ware. Bij elke keer dat je van boven naar beneden schilt draai je de asperge tussen je duim en wijsvinger zodat je de asperge rondom afschilt.

Zorg ervoor dat je de asperge twee maal ontdoet van zijn schil dan weet je dat ze goed zijn voor bereiding. Voordat je de asperges gaat bereiden snijd je ongeveer 2 cm van de onderzijde af. Dit is een wat houterig gedeelte wat niet echt lekker eet.Hoe lang asperges kokenHet koken van de asperges doen we in een pan gevuld met water en een snufje zout. Hierbij is het van belang dat je pan groot genoeg is voor de ca. 20 cm lange asperges.

Er zijn ook wel speciale hoge asperge-pannen te koop maar ik zie dat niet direct als noodzakelijk. Je kunt asperges koken in een gewone pan. Dus wat mij betreft kun je gerust asperges koken zonder aspergespan.

Maar mocht jij dit liever wel doen heb ik hier een tip voor je! Breng het water aan de kook en leg de asperges voorzichtig in de pan. Wacht tot het water weer aan de kook komt, laat de witte asperges 1 minuutje doorkoken en zet dan het vuur onder de asperges af!

Dek de pan af met een deksel en laat de witte asperges nog 8 minuten nagaren. Heb je dikkere asperges gekocht dan kan dit eventueel wat langer zijn. Hierna zijn de asperges klaar om te worden geserveerd.

Dus als jij wilt weten hoe lang je asperges moet koken dan weet je dat dit snel en heel simpel is.Traditioneel asperges koken met ham en ei, gekookte aardappelAls je aan dit recept bent begonnen ga ik ervan uit dat ik je niet hoef uit te leggen hoe je aardappelen en een hard gekookt eitje klaar maakt?! Natuurlijk heb je scharreleitjes gekocht van vrijlopende buitenkippen en ecologische aardappeltjes.

En als je ham wilt eten bij de asperges kies dan voor biologisch vlees. Overigens kun je de ham prima weglaten als je de asperges liever niet met vlees combineert.De eieren moet je, na het koken!:), pellen en vervolgens kun je ervoor kiezen om ze in partjes te snijden en bij de asperges te leggen of je prakt ze met een vork tot kruim.

De boter kun je in een kommetje bij de aardappelen plaatsen tijdens het koken zodat deze smelt, scheelt weer energie! Dit geld eigenlijk ook voor de eitjes!Als de asperges mooi gaar geworden zijn neem je ze met een schuimspaan uit de pan en verdeelt ze over twee borden. Leg ze mooi in het midden en garneer met de aardappeltjes en het eitje en de gevouwen plakken ham.

Schenk hierover naar believen de gewelde boter en bestrooi met een snufje nootmuskaat en de gehakte peterselie. Wat betreft de nootmuskaat zou ik je willen aanraden om te kiezen voor de niet gemalen versie in het kruidenschap, maar voor de nootjes.

Zelf even over de rasp halen en je hebt de meest smaakvolle en geurige nootmuskaat! Zorgt bij mij altijd voor wat jeugdsentiment omdat mijn moeder het ook altijd zo deed.

Traditioneel asperges koken

AlternatievenAls je geen ham wilt gebruiken kun je deze of weglaten of je vervangt ze door plakken gerookte zalm bijvoorbeeld. In dat geval zou je de gewelde boter eigenlijk moeten vervangen door een mooi fris luchtige Hollandaise saus. Wil jij weten hoe je die kunt maken kijk dan hier even naar het recept Hollandaise saus zelf maken!Smakelijk eten en alvast gezellige paasdagen ?!
Met smakelijke groet Ief
Reacties