hollandaise-saus-maken
Duurzame Recepten
Ien
Duurzame Recepten

Hollandaise saus zelf maken


Deze keer krijg je van ons het recept voor een klassieke Sauce Hollandaise of wel Hollandaise saus. De Hollandaise saus is heel goed zelf te maken.

In de gastronomie een wereldwijd bekende en veel gebruikte saus, heerlijk bij visgerechten en ook bijvoorbeeld bij gekookte asperges met gerookte zalm.

Niet de meest makkelijke saus maar als je een beetje zorgvuldig het recept volgt uitstekend thuis klaar te maken. En je bereikt ermee dat je gelijk een restaurant-gevoel aan je gerecht geeft.

De hollandaise saus kan als basis dienen voor bijvoorbeeld een met tomatenpuree gemaakte Choron-saus. Ook is deze saus de basis voor een heerlijke Sauce Bearnaise!

Maar je kunt hem ook heerlijk combineren met asperges en Hollandaise saus!

Hollandaise saus zelf maken

Benodigde apparatuur en keukengereedschap

Fornuis gas/inductie/elektrisch/keramisch
Metalen bekken of steelpan
Pan met water (au-bain-Marie)
Extra steelpan
Garde
Maatbeker weegschaal
2 Schaaltjes of kommetjes (voor de eieren)

Ingrediënten voor ca 4 porties

3 eidooiers
2 eetlepels azijn
4 eetlepels witte wijn
250 gram boter
Zout en peper

Bereidingstijd

Ca. 20 minuten

Zo maak je het 

  1. Plaats de pan met water op het fornuis en verwarm het water tot ca. 80 graden, het water hoeft niet te koken!
  2. Laat de boter in een pannetje langzaam smelten, zeker niet bruin laten worden! Het beste is het als je de boter clarifieerd door het (melk)schuim er vanaf te scheppen.
  3. Scheid de eidooiers van de eiwitten en giet het eigeel in het bekken, voeg hieraan toe de azijn en de wijn. Plaats het bekken in de pan met warm water zodat de vloeistof tijdens het kloppen kan opwarmen.
  4. Start meteen met het kloppen van eigeel, azijn en wijn met de garde tot een luchtig en lobbig geheel ontstaat.
  5. Voeg vervolgens druppel voor druppel de gesmolten boter toe. Hierbij is het belangrijk dat boter en eimengsel ongeveer dezelfde temperatuur hebben om schiften tegen te gaan.
  6. Breng de aldus ontstane hollandaise saus op smaak met zout en peper.
  7. De hollandaise saus dient direct na bereiding gegeten te worden, je kunt ze niet ‘opwarmen’ omdat anders het eigeel stolt.
  8. De witte wijn in de saus zorgt voor een frisse toon, eventueel kun je een klein beetje citroensap toevoegen om dit nog wat te benadrukken.

Basissaus voor Bearnaise!

Zoals al geschreven kun je met een hollandaise saus eenvoudig een bearnaise saus maken. Hiervoor dien je de azijn te vervangen door dragon-azijn en aan de saus fijngesneden verse dragon toe te voegen. Zo krijg je een bijzonder smaakvolle saus met een heerlijk frisse dragontoets!


Tip!

De overgebleven eiwitten kun je uitstekend gebruiken voor het bakken van lekkere Belgische wafels!Reacties