Vegan mayo maken
Duurzame Recepten
Ien
Duurzame Recepten

Vegan mayo maken

Met vegan mayo maken begrijpen de veganisten onder ons wel wat ik bedoel. Dit is een veganistische mayonaise zonder toevoegingen van dierlijke producten. En zoals je misschien wel weet is ei een belangrijk onderdeel van mayonaise maar die gaan we in de vegan mayo niet gebruiken.

Het recept voor de veganistische mayonaise begint met het vocht van kikkererwten. Hier kun je dus het vocht van kikkererwten uit blik voor gebruiken. Als jij hummus maakt kun je dit vocht hier heel goed voor nemen.

Ik vind dat gebruik van zout en peper heel persoonlijk is dus als je start met een beetje zout en peper kun je zelf naar smaak hier aan toevoegen.

TIP: Als de veganistische mayonaise te dun blijft na het toevoegen van de olie kun je net zolang olie toevoegen
tot de vegan mayo de juiste dikte heeft.

Ingrediënten veganistische mayonaise

100 ml kikkererwten vocht
250 ml zonnebloem-, of raapzaadolie
1 el azijn
1 el mosterd
naar smaak zout en peper toevoegen

Zo maak je het:

Voeg de ingrediënten kikkererwten vocht, azijn, zout en peper in een hoge kom. Mix dit met een staafmixer of een gewone mixer. Als dit goed vermengt is kun je langzaam de olie toevoegen. Zorg ervoor dat de massa de olie opneemt en er een glad oppervlak ontstaat.

Als je merkt dat dit goed gaat kun je meer en meer olie toevoegen totdat het de juiste dikte heeft.

Mocht het nou verkeerd gaan en daar bedoel ik mee dat het in de schift gaat neem dan een klein beetje van het geheel in een aparte kom en mix dit net zolang tot dit weer glad is en voeg dan langzaam het andere gedeelte erbij.
Op deze manier kun je de vegan mayonaise weer goed maken:)!

Overigens geld dit ook voor het maken van mayonaise met eidooiers. Neem in een aparte kom een eidooier en klop deze op en voeg langzaam de ‘geschifte´ massa erbij en je hebt weer een goede mayonaise.

Reacties