Bitterkoekjes bakken
Duurzame Recepten
Ien
Duurzame Recepten

Bitterkoekjes bakken

Ben jij net als ik ook zo’n grote liefhebber van bitterkoekjes? Ga dan zeker aan de slag met onderstaande recept. Start de dag met bitterkoekjes bakken je maakt ze eenvoudig en snel. Binnen een mum van tijd heb je  je eigengebakken bitterkoekjes!

Benodigde apparatuur en keukengereedschap

 • Oven (conventionele gasoven of hete luchtoven)
 • Beslagkom
 • Keukenmachine met garde of mixer met gardes 
 • Spatel
 • Spuitzak met recht spuitje
 • Bakpapier
 • Bakplaat

Ingrediënten (voor ca 20/24 koekjes)

200 gram gemalen amandelen
1 1/2 deciliter strooisuiker
3 eiwitten
Theelepel bitteramandelextract of 2 theelepels amaretto

Bereidingstijd (inclusief bakken van de bitterkoekjes)

30 minuten (ik ben zelf niet zo vlot, dus misschien doe jij het wel in 20!?)

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht- zowel als conventionele oven). Meng de droge ingredienten in de beslagkom en plaats deze onder de keukenmachine met garde. Als je geen keukenmachine hebt kun je de ingredienten ook prima met de mixer mengen.
 2. En zelfs met de hand is mogelijk, al zal dit je wel wat energie kosten. Voeg 1 voor 1 de eiwitten toe en mix het beslag tot een ietwat taaie consistentie. Voeg vervolgens het bitteramandelextract of de amaretto toe.
 3. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en spatel het beslag uit de kom in een spuitzak met rechte tuit. Spuit het beslag vervolgens in kleine bolletjes verdeeld op het bakpapier met enige tussenruimte.
 4. Met een natte vinger kun je de bolletjes mooi egaal maken. Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de bitterkoekjes in ca. 12 tot 15 minuten mooi bruin.
 5. Haal de bakplaat uit de oven en schuif de koekjes met bakpapier over op een rooster voor het afkoelen. Zo voorkom je dat de bij het afkoelen ontstane condens terug de koekjes ingaat en ze eerder ‘oud’ zullen worden.
 6. Voor het beste resultaat moeten de koekjes van binnen nog wat zacht zijn zodat je die lekkere ‘bite’ krijgt die bitterkoekjes zo kenmerken.

Tip voor het bewaren van bitterkoekjes!

Het beste bewaar je de bitterkoekjes in een zak of afgesloten trommel met daarin een boterham. Het vocht uit het brood zorgt ervoor dat de bitterkoekjes lekker ‘chewy’ blijven.


Nog meer koekjes bakken: bekijk hier het pompoenkoekjes recept dan even!
Reacties