Kokoskoekjes maken
Duurzame Recepten
Ien
Duurzame Recepten

Kokoskoekjes maken

Vandaag een snel en eenvoudig klaar te maken recept voor het bakken van kokosmakronen. Ik heb je al eerder verteld dat we met het wonen hier in Zweden bepaalde ‘typische’ Nederlandse gerechten wel eens missen.

Zo kun je dus geen bitterkoekjes of kokosmakronen kopen bij de bakker of de supermarkt. Zo komt het dat we regelmatig zelf in de keuken duiken om heerlijke Hollandse koekjes te bakken. En dat kun jij thuis in NL natuurlijk ook doen!

Koekjes bakken is leuk om te doen en het resultaat maakt je koffie- of thee-momentje extra bijzonder! Veel succes met het bakken van de kokosmakronen!

Benodigde apparatuur en keukengereedschap 

 • Oven (conventionele gasoven of heteluchtoven)
 • Beslagkom
 • Spatel
 • Bakplaat en ovenrooster
 • Bakpapier
 • 2 eetlepels
 • Steelpannetje

Ingrediënten (voor ca. 24 koekjes)

50 gram boter
2 eieren
2 deciliter strooisuiker (of kristalsuiker)
200 gram gemalen kokos
Enkele druppels citroensap of het schaafsel van een halve citroenschil
(snoeppapier als je dat lekker vind)

Bereidingstijd (inclusief baktijd)

Ongeveer een half uurtje

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
 2. Smelt de boter in het steelpannetje. Laat de boter absoluut niet bruisen of zelfs bruin worden! Meng vervolgens alle ingredienten in de beslagkom en roer goed door elkaar. (absoluut niet met de mixer)  Het beslag hoeft namelijk niet luchtig te worden.
 3. Zet vervolgens de beslagkom met het beslag een kwartiertje in de koelkast zodat dit kan opstijven en afkoelen. Haal het beslag uit de koelkast en vorm met de lepels kleine (of als je wilt grotere) bolletjes. Leg deze met enige tussenruimte op de met bakpapier beklede bakplaat.Zorg ervoor dat je enigszins egale bolletjes hebt gevormd, zo krijg je de mooiste kokosmakroontjes!
 4. Plaats de bakplaat met daarop de voorgevormde kokosbolletjes in het midden van de voorverwarmde oven. Bak vervolgens de koekjes in ongeveer 12 minuten tot ze een mooie bruine kleur hebben gekregen. Zo moeten aan de buitenkant iets knapperig zijn terwijl ze van binnen nog enigszins zacht mogen blijven. Haal de bakplaat met de koekjes uit de oven en schuif bakpapier met koekjes op een ovenrooster zodat ze kunnen afkoelen.

 

kokoskoekjes maken

Tip

Een eveneens heerlijke variant op de klassieke kokosmakronen is de half in chocolade gedoopte kokosmakroon. Hiervoor moet je ongeveer 75 gram donkere (bak)chocolade liefst ‘au-bain-Marie’* laten smelten. Hierin doop je dan de afgekoelde kokosmakroontjes! Smullen!

*au-bain-Marie

Ingrediënten ‘au-bain-Marie’ verwarmen wil niets meer zeggen dat je dan een bekken of pan in een grotere pan met daarin warm water plaatst. Als je het water op de juiste temperatuur brengt en houd voorkom je eenvoudig dat je gerecht op te hoge temperatuur verhit wordt.

Ook voorkomt deze in de gastronomie veel gebruikte techniek dat je product bijvoorbeeld verbrand. Je kunt gerechten of sauzen ook au-bain-Marie laten afkoelen!

De techniek is ontwikkeld al in het begin van onze jaartelling door een Joods Egyptische alchemiste, Marie van Alexandrië.

Reacties