Javaanse satesaus
Duurzame Recepten
Ien
Duurzame Recepten

Javaanse satesaus

Hieronder vind je ‘mijn’ recept voor de beste Javaanse satesaus die je je maar kunt wensen. Ik heb hem al vaak en voor veel verschillende mensen klaar gemaakt en oogst er altijd veel lof en hulde mee.

Tot mijn eerlijkheid moet ik toegeven dat dit recept is geïnspireerd is door een als kok werkzame beroepsmilitair van Indonesische afkomst die ik tijdens mijn militaire dienstplicht heb ontmoet.

Het recept is goed voor ongeveer een liter saus die je uitstekend in de vriezer kunt bewaren. Ook in de koelkast kan ze enige tijd bewaard worden, er bevinden zich niet veel ingrediënten in die snel bederven.

Ingrediënten:

1 pot pindakaas (mijn voorkeur gaat uit naar een stevige pindakaas zoals bijvoorbeeld van PCD!)
25 cl tomatenketchup
1 kleine ui
teen knoflook
250 gram bruine basterdsuiker
Scheutje zonnebloemolie of bijvoorbeeld raapzaadolie
Half blokje trassie (gefermenteerde garnalenpasta van Conimex)
1 kleine eetlepel sambal oelek (naar eigen smaak meer of minder)
bolletje gember op siroop
1 kleine eetlepel kerriepoeder
25 cl ketjap manis

Bereidingswijze:

  • Snipper het teentje knoflook en de ui ragfijn en fruit ze zachtjes aan in de olie in een hoge pan. Voeg hieraan de basterdsuiker toe en laat dit op laag vuur smelten. Let erop dat het niet te hard gaat!
  • Voeg de sambal, de gembersiroop en het fijn gesneden gemberbolletje toe en laat dit mee sudderen. Blus dit mengsel af met de ketjap manis en voeg ook de kerriepoeder en het verkruimelde blokje trassie toe. Laat dit op laag vuur op elkaar intrekken.
  • Voeg vervolgens de gehele pot pindakaas toe en roer alle ingrediënten door elkaar tot een homogene massa. Spoel de pindakaaspot om met heet water, ongeveer tot de helft van de pot en voeg dit water toe aan de massa. De saus moet nu ongeveer op de gewenste dikte komen en ook de kleur moet mooi donkerbruin worden.
  • Doe nu de tomatenketchup erbij en roer door elkaar. De saus zal nu wat roodbruin gaan kleuren en dat willen we graag zien. Proef de saus en bepaal of je eventueel nog wat sambal wilt toevoegen. Zorg ervoor dat de saus niet te pittig word zodat de mooie typische zoet Javaanse smaak naar de achtergrond verdwijnt. Nu is je saus klaar voor gebruik!
  • Uiteraard is deze saus heerlijk bij een spiesje kip- of varkenshaassate en ook bij de nasi is ze niet te versmaden. Ook heerlijk om op zijn Hollands bij de frietjes te eten! Of gewoon ‘s avonds als dipsausje voor je (zelfgefrituurde) kroepoekschelpjes.

Ben je een groot liefhebber van deze heerlijke Javaanse satesaus dan kun je eenvoudig het recept verdubbelen en de saus geportioneerd in de vriezer opslaan.

Reacties