Zuurkoolschotel met gehakt

Zuurkoolschotel met gehakt en ananas en zelfgemaakte aardappelpuree Deze zuurkoolschotel met gehakt is eenvoudig en vrij snel zelf te bereiden. Met een kwartiertje werk en nog eens 3 kwartier in de oven ben je klaar.

Ben je vegetarisch dan kan het gehakt vervangen worden door bijvoorbeeld banaan of (voorgekookte) pompoen.

Aantal porties: 3 a 4
Bereidingstijd: ongeveer 15 minuten
Klaar na: nog eens 25 minuten in de oven (200 graden)

Ingrediënten:

700 gr aardappelen225 gr ananas stukjes
250 gr halfomhalf of rundergehakt20 ml melk
1 uiklontje boter
1 flinke teen knoflookpaneermeel
500 gr zuurkoolnootmuskaat, zout, peper

Voor de vegetarische zuurkool schotel kun je het gehakt vervangen door 250 gr voorgekookte pompoen. Of je kunt kiezen voor een plantaardig kruimgehakt!

Bereidingswijze;

  • Schil de aardappelen, snijd deze in vieren en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Snipper de ui en de knoflook fijn en bak ze samen met het gehakt of de pompoen in een middelgrote koekenpan.
  • Vet een ovenschaal in en verwarm alvast de oven voor op ca. 200 graden. Doe zuurkool met wat water in een pan en kook deze gedurende 5 minuten.
  • Giet de aardappels af en stamp deze fijn met wat melk, boter en breng op smaak met zout peper en nootmuskaat.
  • Verdeel ongeveer de helft van de puree over de bodem van de ovenschaal en leg hierop de uitgelekte zuurkool, het gehakt (of pompoen) en de ananasstukjes. Dek dit af met de overgebleven puree en bestrooi deze laatste laag met paneermeel.
  • Verdeel hierover enkele kleine klontjes boter en plaats in de voorverwarmde oven. De schotel is klaar als de bovenkant mooi bruin en licht knapperig is geworden.

Uiteraard kun je met dit recept naar eigen believen gaan variëren. Zo kan het gehakt vervangen worden door bijvoorbeeld rookworst of blokjes rookspek. Doe eens gek in plaats van ananas gebruik appel en rozijnen.

Kijk voor heel veel andere lekkere recepten en leuke ideen om klaar te maken in Het Leuke Recepten Kookboek van Sandra Waterschoot!

Pompoensoep met zelf gemaakte fröknäcke heerlijk voor een winterse dag!
Door

Pompoensoep met zelf gemaakte fröknäcke heerlijk voor een winterse dag!

op 03 Jan 2021

[…] zoek naar een lekker zuurkool recept ? Kijk dan hier verder […]

Reactie plaatsen
Ief en Ien Ecofoodprint

 Wie zijn wij

 Wij zijn Ief & Ien en wonen zelfvoorzienend in het buitenland. Wij wonen sinds '12 in Zweden en dat bevalt prima. We genieten van rust ruimte en natuur. Vooral het maken van lange wandelingen is een grote hobby.

In ons verhaal kun je de weg naar Zweden en hoe wij hier nu wonen helemaal lezen. Wij willen met het platform Ecofoodprint zoveel mogelijk mensen bereiken om een nog beter duurzamer leven te leiden.

We moeten bewustere keuzes maken in wat we eten en bij wat we kopen om te komen tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.