Zuurkoolschotel met gehakt
Duurzame Recepten
Ien
Duurzame Recepten

Zuurkoolschotel met gehakt

Zuurkoolschotel met gehakt en ananas en zelfgemaakte aardappelpuree Deze zuurkoolschotel met gehakt is eenvoudig en vrij snel zelf te bereiden. Met een kwartiertje werk en nog eens 3 kwartier in de oven ben je klaar.

Ben je vegetarisch dan kan het gehakt vervangen worden door bijvoorbeeld banaan of (voorgekookte) pompoen.

Aantal porties: 3 a 4
Bereidingstijd: ongeveer 15 minuten
Klaar na: nog eens 25 minuten in de oven (200 graden)

Ingrediënten:

700 gr aardappelen 225 gr ananas stukjes
250 gr halfomhalf of rundergehakt 20 ml melk
1 ui klontje boter
1 flinke teen knoflook paneermeel
500 gr zuurkool nootmuskaat, zout, peper

Voor de vegetarische zuurkool schotel kun je het gehakt vervangen door 250 gr voorgekookte pompoen. Of je kunt kiezen voor een plantaardig kruimgehakt!

Bereidingswijze;

  • Schil de aardappelen, snijd deze in vieren en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Snipper de ui en de knoflook fijn en bak ze samen met het gehakt of de pompoen in een middelgrote koekenpan.
  • Vet een ovenschaal in en verwarm alvast de oven voor op ca. 200 graden. Doe zuurkool met wat water in een pan en kook deze gedurende 5 minuten.
  • Giet de aardappels af en stamp deze fijn met wat melk, boter en breng op smaak met zout peper en nootmuskaat.
  • Verdeel ongeveer de helft van de puree over de bodem van de ovenschaal en leg hierop de uitgelekte zuurkool, het gehakt (of pompoen) en de ananasstukjes. Dek dit af met de overgebleven puree en bestrooi deze laatste laag met paneermeel.
  • Verdeel hierover enkele kleine klontjes boter en plaats in de voorverwarmde oven. De schotel is klaar als de bovenkant mooi bruin en licht knapperig is geworden.

Uiteraard kun je met dit recept naar eigen believen gaan variëren. Zo kan het gehakt vervangen worden door bijvoorbeeld rookworst of blokjes rookspek. Doe eens gek in plaats van ananas gebruik appel en rozijnen.

Kijk voor heel veel andere lekkere recepten en leuke ideen om klaar te maken in Het Leuke Recepten Kookboek van Sandra Waterschoot!

Reacties