Anne van de Berg
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Anne van de Berg uit Nunspeet


Ecologisch leven gast-blog!  Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over het verkleinen van hun ecologische voetafdruk die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen.

In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een duurzaam leven

Hier word ik echt abnormaal enthousiast van. Ik maakte serieus een dansje bij het ophalen van mijn eerste krat                   

Onze gast deze week heten we van harte welkom

Anne van de berg


Ik ben Anne Westerink, 30 jaar en woon in Nunspeet. Ik werk als verpleegkundige op chirurgie.

Mijn hobby's zijn fietsen, wandelen, koken, wecken, bakken, kringlopen, schrijven, lezen en lezen.

Je kunt me vinden op Instagram; @nuchterduurzaam

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

O jaa! ik weet hoe deze eruit ziet! Ik heb deze gevonden; dat is een klein huisje, met deels groen bedekte dak en deels zonnepanelen.

Ons huisje is gemaakt van materialen uit de natuur.  De muren bestaan uit klei en stro en sierlijke stenen of schelpen die wij in onze vakanties gevonden hebben. De vloer bestaat hier ook uit, maar dan zijn de stenen wat groter en gladder, zodat het lopen erop prettig is.

De keuken is gemaakt van hout, een grote boom die een storm niet wist te trotseren en bezweek. Onze huiskamer ziet eruit alsof je in een kringloopwinkel loopt, gezellig en knus. behalve de geur, die is niet zoals in een kringloop.

De geur is meestal van een baksel of van een pan die op het vuur staat. Ons huis is zelfvoorzienend, smart maar dan op een ouderwetse manier. Simpel. Knus. Genoeg.

Dit is het plan, in mijn hoofd. Ik kan niet wachten om dit huis te gaan bouwen met mijn gezin. Ik ben van de ideeën en mijn man van de uitvoering, niks meer aan doen.

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Oei, lastig. Mijn hart zegt; een schaapsherder. Lijkt me heerlijk, totale focus op deze beestjes en dat ze genoeg te grazen hebben.

Mijn hoofd; een overstijgende functie voor de ecologie. Dat ik letterlijk invloed zou kunnen uitoefenen en een verschil zou kunnen maken. Ik moet bekennen dat het bij mij wel kriebelt om daar een keer een studie in te mogen doen. Wie weet😉

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?

Wij verbruiken 1,9 aardbol. Dat is al iets beter dan het gemiddelde in Nederland (3,3) maar nog niet zoals de gemiddelde wereldburger(1,6). 

We doen ons best en we gaan steeds een stapje duurzamer. 

✅Wij proberen zo goed als verpakkingsvrij te leven. handig! We hebben dus ook geen prullenbak. 

✅Het glutenvrije dieet geeft me extra uitdagingen hierin. Want ALLES is verpakt. 

✅Ik eet zo goed als geen vlees, liefst vega. Dit laatste vind ik echt lastig, op sociaal gebied. Persoonlijk niet hoor. Ik kom uit een familie die vleeseters zijn. gezelligheid staat gelijk aan eten. Ik vind het moeilijk om dan nee te zeggen.

Wat ons gezin betreft;

✅We eten ongeveer 1 x per 2 weken vlees. Meestal gehakt, ik wil dit het liefst ook vervangen maar ik krijg mijn man nog niet helemaal mee. 

✅We eten geen vis of andere dieren die uit de wateren komen. Onze maatstaaf voor alles wat we kopen is dit;

- is het eerlijk voor mens, dier en aarde?
- hoe leeft het dier of hoe heeft het geleefd?
- wat is het voor materiaal?  
- heeft dit een negatieve invloed op de aarde?
- hebben wij dit echt nodig?

✅Verder is het gebruik van onze auto pure noodzaak. We pakken gewoon de (bak)fiets. ja ook als het regent. De regen is heerlijk, probeer het maar, je gezicht naar de hemel en de regen laten vallen in je gezicht en haren. Voelt heerlijk. 
En mijn twee kleintjes van 20 maanden vinden dit ook geweldig. 

✅We gebruiken wasbare luiers voor onze tweeling, wasbare billendoekjes icm the good roll, wasbaar maandverband, menstruatiecup, bulkzakjes, koken en wecken heel veel zelf en we hebben een moestuin. 

✅We kopen veel lokaal. 

✅Onze thermosstaat gaat niet hoger dan 18 graden, dit went heel snel. Alleen dan afgelopen februari, toen is deze 1 graad hoger gegaan😉. 

✅Overal alle stekkers eruit of met een energie besparende schakelaar. 

✅Haren minder vaak wassen, gaat echt prima. 

✅Schoonmaken met azijn of een ecoreiniger die in papier verpakt is. 

✅Verder gebruiken we vaak huis-tuin-keuken-middeltjes als vervangers voor deo en shampoo. 

✅We composteren zo goed als alles en we maken veel gebruik van regenwater.

✅We proberen te consuminderen in voeding maar ook in kleding. Kleding ruilen of 2de hands kopen en anders een duurzaam merk. 

uhmm, dit is wat ik zo even kan bedenken. 
Het went snel om zo te leven. Nee, eigenlijk voelt heerlijk om zo te leven.


Anne van de berg

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die eenpositieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

O, daar zou ik me ernstig goed op willen voorbereiden! 

Ik denk dan echt als eerste aan de dieren. Op 2 vlakken. Het testen op dieren en het opeten van hen. Voor het testen op dieren kan ik echt op geen 1 manier bedenken waarom dit goed voor ons zou zijn. Een dier keer op keer laten lijden? Nee. 

Wat betreft het eten van hen. Als comfortfood, fastfood, kiloknallers? Nee.

Als jij voor een dier zorgt, het een goed leven geeft en dan zelf beslist om deze te consumeren, daar sta ik anders in. Dit was vroeger de norm. 

Maar door het bovenstaande (comfortfood, fastfood,) is de vraag naar vlees explosief toegenomen. Het dagelijkse stukje vlees naast je aardappelen en op je brood wordt genormaliseerd. Dat is het niet.

Doordat je dit dagelijks wilt eten, is de hoeveelheid vlees die jij wekelijks nodig hebt flink. En dan wil je hier ook nog niet te veel voor betalen. 

Resultaat; de huidige voedselindustrie. 

Mishandelingen in slachterijen tot plofkippen die nog nooit een straaltje van de zon hebben mogen ervaren. Ik geloof niet dat dit Gods bedoeling is.

Mijn wens als nieuwe maatregel; 

Verbod op producten waar proefdieren in worden gebruikt.Ik denk dat je dan ook een grote klapper gaat maken op het milieu. Gezien dat er dan heeeel veel merken en producten afvallen.

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?

Jep! Na lang dubben hebben we een sodastream gekocht. De siropen maken we zelf. We hebben onlangs een rvs-koekenpan gekocht.
En we hebben sinds kort een groenteabbonement bij een tuinderij hier paar km verder op. 

Elke week ecologisch geteelde groentes, verpakkingsvrij en zonder dure vervoerskosten. Hier word ik echt abnormaal enthousiast van. Ik maakte serieus een dansje bij het ophalen van mijn eerste krat. En dan te bedenken dat ik helemaal niet zo'n danser ben.

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven?

Nee, ik zou meer willen doen. Maar alles tegelijk is overweldigend. Het is een proces. Alles wat we nu doen, is voor ons normaal en dat maakt het tegelijk houdbaar. 

We ontdekken steeds steeds weer iets, we maken steeds weer een stapje en als ons weer iets lukt geven we elkaar een high five (nerds).

We houden onze droom voor ogen; ecologisch wonen en grotendeels zelfvoorzienend zijn. We zijn nu aan het oefenen (en aan het sparen voor het huisje!).

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?

Ik denk dat eenvoudiger leven automatisch leidt tot groener leven. Ik denk dat duurzame producten zeker hierin helpen zolang het niet een groene vorm van consumeren word. Back to basic.

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?

Het consumeren. Meer, beter, groter, nieuwer, sneller, anders. pff vermoeiend.  Het is eigenlijk net als fastfood, het voedt niet.

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?

Zie je omgeving, kijk ernaar, heb het lief. Waardeer het, koester het. Wil je iets veranderen? Begin bij jezelf. Wie weet inspireer je iemand.

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto?
Geniet van genoeg.

 
Reacties