online yogalessen volgen
Allerlei groene Tips
Ief
Allerlei groene Tips

Online Yoga lessen hebben mij veel gebracht.

Breng lichaam en geest in balans met yoga!

Ben je vaak gestresst of gespannen? Is je lichaam stijf en stram? Zit je niet lekker in je vel en voel je je vaak moe?

Als je 1 van deze vragen ( of allemaal?!) met ja moet beantwoorden zou je eens kunnen overwegen om online yoga lessen te gaan doen.

Ook ik had al langer last van te veel drukte in mijn hoofd en een lichaam wat tegenstribbelt. Ik wilde er graag iets aan doen maar wist niet precies wat.

Tot dat mijn schoonzus me aanraadde om yoga te proberen. Zij beoefent deze sport(?) al jaren en voelt zich er erg lekker bij. Zou yoga ook iets voor mij kunnen zijn? Kan ik misschien yoga lessen online volgen?

online yogalessen volgen

Waar is yoga ontstaan?

Ik ben er eens wat over gaan lezen en raakte steeds meer in yoga geïnteresseerd. Yoga bestaat al van voor onze jaartelling en vind zijn oorsprong in het hindoeïsme in India.

Het was de drang van de mens om 1 te worden met de natuur en alles wat daarin leeft. Dus dieren, maar ook planten en de elementen.

De eerste yogi’s waren ervan overtuigd dat ze onderdeel van deze wereld uitmaakten en wilden daar dichterbij komen. Ze kozen ervoor om te gaan mediteren en zich meer te richten tot de natuur dan tot de mens.

Door bewegingen en houdingen van dieren te gaan bestuderen wilden ze leren hun eigen lichaam ook beter te gebruiken.

Een dier beweegt zich immers met gebruikmaking van zijn instinct. Als een dier ontwaakt bijvoorbeeld, rekt het zich op een bepaalde manier uit en schud het de slaap van zich af.

Als een dier gevaar voelt brengt het zijn lichaam in een bepaalde houding die vluchten (of aanvallen!) gemakkelijk maakt.

Hond houding, kat houding en cobra houding

Kortom gezegd waren alle houdingen van dieren erg nuttig voor hun bestaan. Als het de dierenwereld hielp in het bestaan en het overleven, waarom dan de mens ook niet?

Zo ging men aan de slag met allerlei houdingen die ze bij dieren hadden waar genomen. Al gauw kwam men er achter dat het hielp om het lichaam flexibel en in goede conditie te houden.

Door de lichamelijke oefeningen te combineren met mediteren ontstond er voor hen een absolute balans.

Zo is yoga ontstaan en beoefenen wereldwijd nu nog miljoenen mensen deze vorm van meditatie en bewegen. Het feit dat veel houdingen de naam van een dier hebben komt dan ook voort uit het ontstaan van yoga!

Yoga lessen online

Nou zag ik mezelf niet zo snel samen met anderen aan yoga gaan doen. Het idee van een zaaltje in het gemeenschapshuis op dinsdagavond trekt mij niet zo.

Daar komt bij dat ik onregelmatig werk en dus ook lastig een vast moment in de week kan afspreken. Ik ben dan ook op zoek gegaan of ik yoga lessen online kan volgen.

Zeg maar op zoek naar een online yogacursus.

Happy With Yoga

Aangezien yoga een individuele sport is, is het niet noodzakelijk om dit in een groep te doen.

En met de huidige mogelijkheden van digitale cursussen is het dan ook goed mogelijk om thuis yoga lessen online te volgen.

Ik ben op internet gaan zoeken en kwam uit bij HappyWithYoga (HWY) van Melanie en Rolf van Baalen. Zij zijn de initiatiefnemers van HWY en hebben allebei een enorme ervaring op dit gebied.

Ze hebben verschillende yoga stromingen en opleidingen gevolgd in binnen- en buitenland. Ze staan internationaal dan ook bekend als autoriteiten op yoga  en mindfullness gebied.


Happy With Yoga Acadamy

Om met yoga te starten ben je bij HWY aan het goede adres. Via de HWY Acadamy kun je je inschrijven voor een beginners training.

Yoga stap voor stap leren in 9 lessen; lekker thuis en precies wanneer het mij past. Voor mij ideaal dus en zo ben ik dan ook van start gegaan.

Om yoga te beoefenen hoef je niet eerst een dure uitrusting aan te schaffen. Speciale sportkleding is niet per se nodig, zorg vooral voor kleding die soepel is en makkelijk zit.

Natuurlijk helpt het om bijvoorbeeld een soepele strakke legging of joggingbroek te dragen. Een sluitend t-shirt waarin je gemakkelijk beweegt is ook wel fijn.

Yoga doe je vaak best op je blote voeten dus dat scheelt duur schoeisel!

Bamboe yogamat

Het enige wat eigenlijk wel noodzakelijk is is een yoga mat en yoga blok. Liefst een mat met antislip zodat je de oefeningen veilig kunt uitvoeren.

Ik heb gekozen voor een bamboe yoga mat met antislip vanwege de duurzaamheid. Ook vind ik het materiaal bamboe goed passen bij de hele sfeer rondom yoga!

Ik heb me zoals gezegd aangemeld voor de yoga lessen online cursus Yoga Stap voor Stap. In deze videocursus legt Melanie alles heel duidelijk aan mij uit.

Met eenvoudige voorbeelden word ik ingewijd in de verschillende basishoudingen en -oefeningen. Ik voel mij niet gegeneerd omdat ik niet tegenover al getrainde yoga beoefenaars ‘voor schut’ sta.

Dat vind ik een groot voordeel van lekker thuis in je vertrouwde omgeving yoga leren. Naast het feit dat ik de oefeningen op het voor mij beste tijdstip kan uitvoeren.

Hierdoor raak ik ook sneller bekend met de oefeningen wat mijn vertrouwen goed doet.

Uiteraard vond ik het in het begin even wennen, het zijn soms best ‘vreemde’ houdingen die je aanneemt.

Maar juist door het anonieme karakter van yoga lessen online raak ik daar snel overheen. Yoga Stap voor Stap bestaat uit 9 video’s die elk ongeveer 1 uur duren.

De houdingen, oefeningen en series worden duidelijk aan mij uitgelegd.

Yoga en ademhaling

In de beginners cursus yoga zit ook een video die je meer leert over de hele yoga filosofie. Lekker ontspannen kijken en leren waar yoga vandaan komt en waar yoga over gaat.

Toch weer fijner dan ‘droge’ stof uit een boek moeten opnemen! Waar ik ook veel baat bij heb gehad is de video met yoga ademhalingstraining. Yoga is namelijk meer dan alleen rekken en strekken!

Het komt er namelijk op aan om je lichaam en geest op elkaar af te stemmen en hierdoor ontspanning te vinden.

Ademhaling speelt daarbij een grote rol. Als je weet hoe je je ademhaling kunt controleren wordt het makkelijker om stress en spanning uit je lichaam weg te nemen. Althans, dat heb ik geleerd en ervaren.

De Zonnegroet (Surya Namaskar)

In yoga bestaan verschillende zogenaamde series. Je kunt deze zien als een aaneensluiting van verschillende oefeningen en houdingen.

De bekendste serie is waarschijnlijk de Zonnegroet of in het Sanskriet, Surya Namaskar. Oorspronkelijk bedoeld als een ochtendserie om eer te brengen aan de opkomende zon.

Er word gesproken over een yogaserie als er meerdere yoga standen of houdingen (asana’s) in een dynamische volgorde achter elkaar worden uitgevoerd.

Dat geld ook voor de Zonnegroet. Omdat er in het yoga sprake is van verschillende stromingen zou je beter kunnen spreken van een Zonnegroet dan van de Zonnegroet.

Ze wordt namelijk op verschillende wijzen uitgevoerd.

Als je als yogi echt een serie wilt kunnen uitvoeren zul je de verschillende houdingen goed moeten beheersen. Het betekent dus veel oefenen en herhalen.

Als je de verschillende houdingen en oefeningen eigen hebt gemaakt kun je proberen een serie uit te voeren. Dit is absoluut mijn streven de komende maanden!

Door het volgen van de yoga lessen online gaat mij dit lukken.

Wat mij erg aantrekt in het yoga is het feit dat mijn lichaam absoluut soepeler en sterker is geworden. Dat ervaarde ik al na enkele weken consequent de oefeningen uit te voeren.

Omdat yoga geen competitieve sport is is het belangrijk jezelf niet te forceren; als een oefening de eerste keer niet lukt probeer je het gewoon nog een keer!

Nu na 3 maanden yoga heb ik mijn lichaam ook beter leren ‘kennen’. Ik weet beter waartoe ik in staat ben en heb meer beheersing over spieren en ledematen.

Ik moet nog wel beter leren om op de juiste manier mijn ademhaling onder controle te krijgen. Maar dat is een kwestie van oefenen.

Yoga en Meditatie

Het  is belangrijk is om lichaam en geest in balans te krijgen. Wil ik dit bereiken dan zal ik moeten proberen te gaan mediteren. Maar wat is mediteren en hoe kan ik dit bereiken?

Bij de Stap voor Stap yoga cursus is bij elke les ook aandacht voor ademhaling en meditatie.

Wat is meditatie?

Kort door de bocht?; Meditatie is het ordenen van de onrust in je geest, je geest tot rust brengen. Bij meditatie is het belangrijk om je geest, je gedachten, ononderbroken op 1 punt te concentreren.

Alhoewel de wetenschap erg sceptisch is over mediteren zijn er wel wetenschappelijke feiten bekend.

Er gebeuren op wetenschappelijk gebied enkele dingen in de hersenen van mensen die mediteren. Ik zal je hiermee verder niet vermoeien.

Voor mij is de belangrijkste vraag of ik kan leren mediteren. En zo ja, hoe dan? Wat belangrijk is bij mediteren is tijd nemen.

Tijd om je even helemaal af te sluiten van invloeden van buitenaf. Liefst ook op een rustige plaats met weinig storende elementen.

Dat hoeft overigens niet boven op een berg te zijn of op een bevroren meer of zo.

Gewoon thuis met de radio en de tv uit. In je tuin op een mooie ochtend of bij de ondergaande zon. Zet alle apparaten op stil en geef je over aan je geest.

Neem er de tijd voor en doe het niet eventjes tussendoor.


Meditatie en ademhaling

Omdat het moeilijk is je gedachten op 1 punt te focussen is het goed om je te richten op je ademhaling. Je ademhaling heb je altijd bij je, daar hoef je (bewust) niets voor te doen.

Je kunt niet in de toekomst of het verleden ademen. Ademen is altijd in het hier en in het nu.

Wat ook belangrijk is bij meditatie dat je een voor jou comfortabele houding aanneemt. Houd daarbij wel je rug recht en probeer niet onderuitgezakt te zitten.

Zorg dat je houding wel enigszins alert is. Leg je handen in je schoot of op je bovenbenen. Sluit je ogen en ga na of er nog delen van je lichaam gespannen zijn.

Zorg ervoor dat ook deze in ontspannen stand komen.

Al je eenmaal aan deze ‘voorwaarden’ hebt voldaan ga je je op je ademhaling concentreren.

Ongeacht of je nou snel of langzaam adem haalt, rustig of onrustig; concentreer je en observeer als het ware je ademhaling.

Je kunt eventueel zelfs tellen van 1 tot 10 bij het in- en uitademen. Hierna begin je weer opnieuw te tellen.

Als je gedachten afdwalen breng je ze gewoon weer terug naar je ademhaling. Probeer dit maar eens als oefening te doen gedurende bijvoorbeeld 10 minuten per dag.

Op deze manier leer je vanzelf te mediteren. Je geeft jezelf een nuttige onderbreking van de dag voor je op en neer schietende gedachten.

Al met al kan ik je zeggen dat ik erg blij ben dat yoga in mijn leven heb toegelaten. Nu al, na pas 3 maanden, voel ik me een stuk beter.

Mijn lichaam voelt niet meer zo houterig aan en mijn conditie is verbeterd.

Ik heb nog een lange weg te gaan maar ook mijn gedachten lijken wat meer tot rust te komen. Ik heb nu de tools die me kunnen helpen om me te concentreren en mijn gedachten te ordenen.

Yoga is echt geen wondermiddel maar voor mij wel een manier om overeind te blijven in deze roerige wereld.

De online yoga lessen van Happy With Yoga heeft mij goed op weg geholpen met de Stap voor Stap beginners cursus yoga!


Reacties