Wat is duurzaam dinkwatergebruik

Wat is duurzaam drinkwatergebruik?

Ons totale aardoppervlak is voor 70% bedekt met water. Echter slechts 0,6% van dat wateroppervlak is zoet en in vloeibare vorm en dus inzetbaar voor de mens als drinkwater.

Daar bovenop is deze vorm van water niet overal en altijd voor iedereen beschikbaar. Alleen al daarom is een duurzaam drinkwatergebruik aan te bevelen.

Wat is duurzaam drinkwatergebruik?

Het duurzaam drinkwatergebruik of duurzaam omgaan met water is in 5 aspecten aan te geven:

  • Minder water gebruiken
  • Zuiver water alleen gebruiken voor die toepassingen die daarom vragen
  • Water zo min mogelijk vervuilen
  • Afvalwater alleen gezuiverd lozen
  • Regenwater of hemelwater opvangen voor hergebruik en opslag voor later

Om antwoord op de vraag Wat is duurzaam drinkwatergebruik te geven is het ook van belang dat we weten hoeveel drinkwater we per dag gebruiken. Hierdoor krijg je beter inzicht waarom je überhaupt voor duurzaam drinkwatergebruik zou moeten kiezen.

Voor ons ‘rijke’ westerlingen is goed zuiver drinkwater een vanzelfsprekendheid.

 Drinkwater is een kostbaar product, niet zozeer in geld uitgedrukt alswel omdat het niet voor iedereen op de wereld vanzelfsprekend is dat je er de beschikking over hebt.

Voor ons ‘rijke’ westerlingen is goed zuiver drinkwater een vanzelfsprekendheid. Maar zelfs als je in enkele Europese landen op vakantie gaat is dat niet het geval.

Laat staan in veel landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika bijvoorbeeld. Daar moeten de mensen soms kilometers afleggen om zuiver water te kunnen vinden.

En zuiver water is een basis- voorwaarde voor een goede voeding, een goede hygiëne en een goede gezondheid. Alleen al uit respect voor de mensen die niet zomaar over zuiver drinkwater beschikken is duurzaam drinkwatergebruik noodzakelijk!

Hoeveel drinkwater verbruikt de Nederlander gemiddeld per dag?

Het gemiddelde drinkwaterverbruik per Nederlander ligt op dit moment op 119 liter, per dag! Nog geen 50 jaar geleden was dit overigens beduidend hoger, namelijk 200 liter per persoon per dag!

Het is aan veel innovatieve veranderingen in onze huizen te danken dat dat zo gedaald is. Je kunt hierbij dan denken aan zuinige was- en afwasmachines, waterbesparende kranen en douchekoppen en de keuzeknop van de toilet.

wat is duurzaam drinkwatergebruik?

Duurzaam drinkwatergebruik goed voor het milieu en je portemonnee!

Ook al is de prijs voor zuiver drinkwater niet extreem hoog, de productie ervan heeft wel milieu-effecten. Het winnen van water, het zuiveren van het water en het transport naar jouw woning; het kost allemaal energie! En ondanks dat veel waterbedrijven in ons land met schone energie werken is het beter om een zuinig en dus duurzaam drinkwatergebruik na te streven.

Duurzaam drinkwatergebruik kun je eenvoudig bereiken met een aantal simpele dagelijks toepasbare tips.

✅ Repareer die druppelende kraan! Een kraan die 10 druppels per minuut lekt betekent op jaarbasis al gauw ruim 1 kubieke meter water wat ongebruikt het riool instroomt.

Vandaag de dag kost een kuub water ca. 0,83 euro, komt nog bij vaste kosten van ongeveer 75,00 euro, 9 % BTW en 0,35 euro aan belasting per kuub! Een nieuw leertje kost waarschijnlijk minder!

✅ Gebruik geen drinkwater in de tuin! Planten stellen niet zoals wij hoge eisen aan hun drinkwater. Vang daarom regenwater op waar je in drogere tijden de planten mee kunt besproeien.

Ook de planten binnenshuis kunnen prima met regenwater worden begoten


✅ Was je auto met emmers water in plaats van met de tuinslang. Een tuinslang levert al ras 2000 liter water per uur!

Met emmers water heb je meer zicht op de hoeveelheid water die je verbruikt. Scheelt algauw vele liters zuiver drinkwater per jaar.

✅ Tandenpoetsen; kraan dicht! Nog al te veel mensen laten het water lopen tijdens het tandenpoetsen. Per jaar gaat er zo 1200 liter drinkwater per persoon de afvoer in.

Dus, altijd de kraan dicht doen tijdens het tandenpoetsen.

✅ Korter douchen! Per douchebeurt van 5 minuten gebruiken we ongeveer 51 liter zuiver drinkwater. Als je dus 1 minuutje korter doucht bespaar je vele liters. En plaats een waterbesparende douchekop.

✅ Gebruik de vaatwasmachine! Een afwas met de hand kost algauw zo’n 5 tot wel 8 liter water terwijl een vaatwasmachine slechts 2,9 liter gemiddeld verbruikt.

Daarbij aangetekend dat de vaatwasmachine wel meer energie vraagt dan de handafwas. Tenminste als je een beetje zuinig omgaat met het warme afwaswater en het water niet elektrisch verwarmd wordt.

✅ Wacht met wassen tot je een volle trommel hebt in plaats van maar enkele stukken per keer te wassen. Je gebruikt dan maar 1 keer de hoeveelheid water en ook maar 1 keer wasmiddel.

Dus niet alleen maar waterbesparend maar ook minder wasmiddel in het riool. Heb je geen volle trommel kies dan voor het besparende programma. De machine zal niet alleen energie besparen maar ook water!

✅ Draai je wassen op lagere temperatuur. Door je wasmachine op een lagere temperatuur in te stellen bespaar je niet alleen elektriciteit maar ook water.

Ook de slijtage van je kleding is hierbij gebaat.