Ingelegde haring

Ingelegde haring

Voor dat we ingelegde haring hebben hebben we eerst haring verse haring nodig. Vraag de visboer op de markt ernaar of ga naar de betere visspeciaalzaak. Verse haring kenmerkt zich door een helder zilverkleurig uiterlijk met een goudkleurige gloed op de kop.

Vraag de visboer om de haring voor u schoon te maken en te fileren! Dat bespaart u veel werk. Om een al te zilte smaak eventueel wat te verminderen dient u de haringfile’s eerst onder de lopende kraan af te spoelen en vervolgens enkele uren in vers koud water in de koelkast weg te leggen. Hierna bent je klaar om te gaan inleggen!

Voor de vloeistof waarin je de haring inlegt hebt je nodig:

3,5 dl water
2 tot 3 eetlepels suiker
1,5 dl neutrale azijn
1/2 tl witte peper
1 rode ui
2 laurierblaadjes

Bereidingswijze

Water en suiker met elkaar mengen en laten staan tot de suiker is opgelost. Dan mengen met de azijn, peper en de in dunne schijven gesneden rode ui en laurier.

Leg de file’s, al dan niet in kleinere stukjes gesneden, in het mengsel en zet in de koelkast tot de volgende dag. De haring is nu klaar voor bij een heerlijke lunch of als hapje bij de borrel. De ingelegde haring kun je heel lang goed houden op deze manier.

Uiteraard leent dit recept zich voor variaties aan de hand van uw persoonlijke smaak. Bijvoorbeeld door wat dilletakjes aan het recept toe te voegen of de takjes van de venkelknol.

Gebakken gepaneerde haring

Ook voor dit gerecht betreft aangaande het kopen van de haring hetzelfde als hierboven vermeld.

Alvorens te paneren gaan we de filets droog deppen en licht inzouten, hierna word de vis licht gebloemd en vervolgens door los geklopt eiwit gehaald. Nu kunt u de filets door het paneermeel halen, zorg ervoor dat ze aan alle kanten mooi bedekt is met paneermeel!

Het bakken van de gepaneerde vis doet je in licht gebruinde boter in een koekenpan. Bak de filets mooi bruin aan beide zijden, gezien de dikte van de vis hoeft hij niet lang te garen.

Traditioneel eet men in Zweden bij dit gerecht aardappelpuree en een plak ansjovisboter alsmede de ingelegde lingon besjes die men bij veel gerechten serveert.

Ansjovisboter

maakt u door ca. 100 gram roomboter luchtig te kloppen en hieraan enkele druppels citroensap toe te voegen en enkele gezouten fijn gesneden ansjovisfilets erdoorheen te mengen. Rol de boter op in huishoudfolie en leg hem in de koelkast om weer hard te worden.

Ook de fröknacke die we bij de pompoensoep serveren is erg lekker bij de ingelegde haring ➢