De kracht van (on)kruiden

Gezondheid

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid of een verkoudheid. Wist je dat je kruiden, die bijna overal groeien, heel makkelijk kunt gebruiken voor dit soort kwaaltjes? 

Dat hoeft niet moeilijk te zijn, hoeft niet veel tijd te kosten en je hoeft er ook niet voor in een natuurgebied te wonen. In deze blog laat ik aan de hand van een paar bekende kruiden zien, hoe je deze op een makkelijke manier kunt gebruiken tegen veelvoorkomende kwaaltjes. 

Eerst wil ik graag kort wat vertellen over de kruidengeneeskunde en hoe ik hiermee in aanraking gekomen ben. 

Ik, Kirsten, woon in Oostenrijk en hier worden kruiden van oudsher gebruikt als iemand ziek is.



De mensen die vroeger in een klein bergdorpje woonden konden niet even snel naar de dokter of apotheek gaan als ze ziek waren, dus moesten ze wel gebruik maken van de kruiden die in de buurt groeiden.

Gelukkig is deze kennis bewaard gebleven en kunnen we hier vandaag de dag nog gebruik van maken.


Sinds ik kleine kinderen heb, probeer ik nog bewuster zoveel mogelijk chemische stoffen te vermijden. 

Daarom ben ik op zoek gegaan naar natuurlijke middelen en heb veel geleerd over hoe je kruiden kunt inzetten voor je gezondheid

Dit wil trouwens niet zeggen dat ik tegen de reguliere gezondheidszorg en medicijnen ben. Maar voor onschuldige kwaaltjes kun je met natuurlijke middelen ook al veel bereiken. 

Kruiden recepten

Hier volgen een paar makkelijke recepten met drie kruiden die bijna overal groeien: 

 Paardenbloem


De paardenbloem wordt meestal gezien als onkruid. Wat veel mensen niet weten, is dat paardenbloemen eigenlijk heel gezond zijn. 

Ze zijn namelijk goed voor de lever, voor de spijsvertering en werken vochtafdrijvend. Ook stimuleren ze de gal en de alvleesklier

Zowel de bloemen als de bladeren kun je eten en zitten boordevol voedingsstoffen. 

Een paar gezonde en makkelijke recepten met paardenbloemen:

🌿 Paardenbloemthee: Doe 2 of 3 bladeren in een mok, vul de mok met kokend water en laat het 10 minuten intrekken.


🌿 Paardenbloemboter: Neem een stuk of 5 paardenbloemkoppen, pluk de gele blaadjes eraf en meng dit met boter. Nog een beetje kruidenzout erbij en het smaakt heerlijk op een broodje.


🌿 De blaadjes zijn lekker door een salade. In het voorjaar zijn de bladeren het minst bitter.  


🌿 Van paardenbloemen kun je zelf (vegan) honing maken. Dit recept vind je op mijn Instagram onder de  highlight kruiden. 

Madeliefjes


 

Madeliefjes kent ook iedereen. Wat niet iedereen weet, is dat je de bloemen en bladeren van madeliefjes kunt eten. 

Ze werken onder andere vochtafdrijvend, ontstekingsremmend en bloedzuiverend. Dus het is heel gezond wanneer je bijvoorbeeld een paar madeliefjes door je salade of op brood doet. 

Als je dit nog wat te ver vindt gaan, kun je er ook thee van maken:

Doe 5 madeliefjes in een mok, vul de mok met kokend water en laat het 10 minuten intrekken.

Deze thee is niet alleen lekker, maar reinigt ook nog eens je lichaam. Wanneer je last hebt van vastzittende hoest, kan deze thee je ook helpen. 

Smalle weegbree



De smalle weegbree is misschien iets minder bekend maar makkelijk te vinden want hij groeit bijna overal, zelfs tussen stoeptegels. De plant is goed te herkennen aan zijn lange smalle bladeren.

De bladeren hebben ongeveer 5 tot 7 parallel lopende nerven, die goed te zien zijn. De bloemen zijn langwerpig, donker bruin/ groen van kleur en hebben uitstekende witte meeldraden.

De bloemen bloeien tussen mei en september. De bladeren kun je meestal vanaf april tot en met oktober vinden. 

Een paar makkelijke recepten waarbij je gebruik kunt maken van de gezonde werking van de smalle weegbree:

🌿 Eerste hulp bij insectensteken, brandnetels en wondjes: wrijf hiervoor het sap van de bladeren op de plek waar je gestoken bent. 

🌿 Salade: voor een gezonde toevoeging van je salade, kun je er een paar blaadjes smalle weegbree doorheen doen.

🌿 Thee: de smalle weegbree werkt goed tegen hoesten en wordt dan ook in veel hoestdrankjes gebruikt. Ook wordt de plant gezien als natuurlijke antibiotica. In het sap van de plant zit een stof die bacteriën doodt. Daardoor schimmelt de plant niet.

Dus wanneer je last hebt van hoesten of een beetje grieperig bent is deze thee zeker aan te raden. Doe 2 of 3 bladeren in een mok, vul de mok met kokend water en laat het 10 minuten intrekken.  

🌿 Hoestdrank: je eigen hoestdrank maken van de smalle weegbree is helemaal niet moeilijk. Dit recept vind je ook op mijn Instagram account onder de highlight kruiden. 

Als je tot hier bent gekomen met lezen, hoop ik dat ik je heb kunnen overtuigen om zelf ook eens met kruiden aan de slag te gaan.

Voordat je lekker naar buiten gaat om kruiden te verzamelen heb ik nog één belangrijke tip voor je: Pluk de kruiden op een plek waar weinig auto’s rijden en geen honden worden uitgelaten. 

Vond je deze blog interessant en wil je nog meer te weten komen over kruiden of andere duurzame tips? Neem dan eens een kijkje op mijn Instagram account @kirstenbleaf.