Hoe maak je zonnepanelen schoon?
Als je net als wij beschikt over een zonne-energie centrale heb je je vast wel eens afgevraagd Hoe maak je zonnepanelen schoon? Naast deze vraag is het ook wel belangrijk te weten moeten zonnepanelen schoongemaakt worden voor een hoger rendement of langere levensduur?
Ik ga je in dit blog proberen antwoord te geven op al je vragen mbt het schoonmaken van je zonnepanelen.
Inhoudsopgave
Moeten zonnepanelen schoongemaakt worden?
Voor de beste werking en het hoogste rendement is het belangrijk dat je zonnepanelen schoon zijn en in optimale staat verkeren. Zoals wel duidelijk zal zijn werken zonnepanelen op het licht van de zon en is het dus belangrijk dat ze goed schoon zijn en blijven.
De mate waarin er verlies van rendement optreed ligt aan de mate van vuilheid. En de mate van vuil worden ligt weer aan de locatie waar de zonnepanelen liggen.
Overigens geld in zijn algemeen dat zonnepanelen op platte daken geplaatst wel wat meer controle behoeven dan diegene op schuine daken.
Dat heeft te maken met de hellingshoek waarin de panelen op platte daken worden geplaatst, namelijk 15 graden ten opzichte van de meeste schuine daken 30 graden. Hierdoor kunnen de op platte daken geplaatste panelen iets gevoeliger zijn voor het vasthouden van vuil.
Ecologische voetafdruk verkleinen
Omdat wij bewust bezig zijn met onze ecologische voetafdruk verkleinen hebben we 2 jaar geleden besloten zonnepanelen te laten leggen. We hebben een lokaal bedrijf gevonden die deze opdracht voor ons heeft uitgevoerd.
Inmiddels liggen de zonnepanelen alweer ruim 1 jaar op het dak en vroeg ook ik me af of zonnepanelen schoonmaken zinvol en nodig is.
Met andere woorden; moet je zonnepanelen schoonmaken? En zo ja, kun je dit zelf doen of moet je zonnepanelen schoon láten maken? Ik ben in contact getreden met mijn installateur en die heeft mij uitstekend geholpen met deze vraag.
Wat hij mij meteen aangaf was dat ik de inverter of omvormer moest uitschakelen voor het schoonmaken. En dat ik tijdens het schoonmaken de kabels moest ontzien.
Mijn ervaringen met zonnepanelen schoonmaken wil ik hier graag met jou delen.
Allereerst beantwoord ik graag de vraag Hoe maak je zonnepanelen schoon? Dat is eigenlijk vrij eenvoudig, althans het schoonmaken op zichzelf!
Hoe je de zonnepanelen op je dak op een veilige manier bereikt is weer een andere!!! Maar terug naar het eigenlijke schoonmaken.
Zonnepanelen reinigen met osmose; Wat is osmose water?
Zonnepanelen schoonmaken doe je het liefst met een uitschuifbare schoonmaak set met hieraan een zachte spons. Gebruik bij voorkeur geen harde borstels want die kunnen de kwetsbare folie beschadigen.
De spons maak je lekker nat met liefst ontkalkt water. Eventueel kun je ook je zonnepanelen reinigen met osmose. Wat is osmose water zul je je afvragen, dat is water waaruit alle stoffen zoals kalk, metalen, zout en mineralen zijn weggenomen.
Zonnepanelen schoonmaken met regenwater
Een nog slimmere en meer duurzame methode is er regenwater voor te gebruiken. Als je in een niet al te vervuilde regio woont is regenwater over het algemeen erg zacht en bevat het weinig schadelijke stoffen.
Zonnepanelen schoonmaken met regenwater heeft als voordeel dat het helpt met je ecologische voetafdruk verkleinen.
Ik heb gebruik gemaakt van de uitschuifbare schoonmaak set omdat het ten strengste word afgeraden op de panelen te lopen of te steunen. Omdat de panelen bij elkaar een grote oppervlakte vormen lukt het met de uitschuifbare schoonmaak set prima om ze allemaal te bereiken.
Bij ons liggen de panelen op de garage waardoor we geen gebruik hoeven te maken van lange ladders of een hoogwerker. We kunnen het dus prima zelf doen en zo sparen we de kosten uit van het zonnepanelen schoon laten maken door een professional.
Wanneer zonnepanelen schoonmaken?
Het schoonmaken van je zonnepanelen is niet elk jaar nodig. Doorgaans volstaat het in Nederland om eens in de 5 jaar je zonnepanelen te reinigen. Houd gewoon een oogje in het zeil zodat je weet hoe de staat van je zonnepanelen is.
De beste tijd in het jaar om je zonnepanelen schoon te maken is eind maart, hooguit begin april. In Nederland zijn mei, juni en juli de belangrijkste maanden waarin je de meeste energie kunt opwekken. Zorg dus dat je zonnepanelen op tijd schoon zijn zodat je het hoogste rendement uit de zon haalt.
Als je gaat schoonmaken kies je het best een bewolkt moment uit. Hierdoor voorkom je dat het water te snel droogt waardoor er strepen kunnen ontstaan op het glas. Deze strepen belemmeren een optimaal rendement uit je zonnepanelen.
Uit den boze; de hogedrukreiniger!
Wat je vooral niet moet gaan doen is je zonnepanelen reinigen met de hogedrukreiniger. De krachtige stralen uit deze reinigers zullen de kwetsbare folie van jouw zonnepanelen eerder schade berokkenen dan dat ze iets goeds doen.
Het lijkt misschien aantrekkelijk om de hogedrukreiniger in te zetten maar doe dit vooral niet!
Schoonmaakmiddelen voor zonnepanelen
Er is een levendige handel in speciaal voor de zonnepanelen ontwikkelde schoonmaakmiddelen. Trap hier niet in, het is volstrekt overbodig deze middelen te gebruiken.
Gewoon met water, eventueel regenwater of osmose-water volstaat prima. Doordat het in Nederland regelmatig regent worden de zonnepanelen niet heel erg vuil.
Meest voorkomende vuil is dat van vallende bladeren en ander ongerief uit bomen en struiken. En vogelpoep komt afhankelijk van de locatie ook voor natuurlijk. Het meeste van dit vuil spoelt bij regelmatige regenval gewoon van de zonnepanelen af.
Is het wat langer droog dan kan er wel eens wat vuil hardnekkiger vast komen te zitten. Maar dit krijg je er met de spons en het water meestal gewoon makkelijk af.
Hooguit kun je bij hardnekkiger vastzittend vuil een heel zachte borstel gebruiken. Monteer die aan je uitschuifbare steel en veeg als het ware over de bewaterde panelen totdat het vuil los komt. Nogmaals, alleen als er sprake is van vastzittend vuil! Anders gebruik je gewoon de zachte spons.
Zoals je dus hebt kunnen lezen is het schoonmaken van zonnepanelen niet erg ingewikkeld.
Maar is het zonnepanelen schoonmaken zinvol, heb ik me afgevraagd. Moeten zonnepanelen schoongemaakt worden om langer van de installatie gebruik te kunnen maken?
En scheelt het als je ze regelmatig schoonmaakt in het rendement of de opbrengst van de installatie?
Deze vragen ben ik gaan onderzoeken op het internet en ik vond al snel de antwoorden. Zonnepanelen schoon maken is zinvol maar niet noodzakelijk voor een langere levensduur van de panelen.
Doorgaans is het zo dat de panelen in ons land door de vele regen goed schoon blijven.
Alleen in extreme situaties als je bijvoorbeeld in een regio woont met veel luchtvervuiling of kort in de buurt van veel bomen is schoonmaken op regelmatige basis nodig.
En heeft jouw buurman een duiventil met honderden postduiven dan kan het ook raadzaam zijn je zonnepanelen af en toe schoon te maken.
Als het gaat om de stroomopbrengst ofwel het rendement dan is regelmatig schoonmaken daar nauwelijks van invloed op. Misschien dat je een kleine 2 à 3% verbetering gaat zien maar dat is dan ook alleen maar in gevallen van extreem vuile zonnepanelen.
Ben jij nou zo iemand die er toch graag een routine van wil maken zijn zonnepanelen jaarlijks schoon te maken doe dat dan voordat het voorjaar echt begint. Dat is namelijk de periode dat jouw zonnepanelen hun werk moeten gaan doen en dan kunnen ze maar beter ook goed schoon zijn.
Zonnepanelen schoon laten maken
Nogmaals, als je panelen goed bereikbaar zijn is het zonnepanelen schoonmaken prima zelf te doen. Liggen de panelen echter op een voor jou moeilijke of onbereikbare plek dan kun je natuurlijk hiervoor een bedrijf inhuren.
Maar het is dus zeker niet elk jaar nodig om hiervoor hoge kosten te maken.
Als zo’n bedrijf namelijk bijvoorbeeld € 150,00 rekent moet je alweer behoorlijk wat opbrengst hebben om dit terug te verdienen. En € 150,00 voor een dergelijke dienst betaal je algauw.
Denk maar eens aan het feit dat ook dit soort bedrijven vanwege de arbo-wetgeving verplicht zijn dit karwei met een hoogwerker uit te voeren.
Dan nog 1 of 2 uurtjes arbeidsloon voor het eigenlijke schoonmaken en je gaat al snel over voornoemd bedrag heen.
Dus laat je niet gek maken door aanbieders van schoonmaakwerk die je verzekeren dat ze elk jaar terug moeten komen. Die zijn er alleen maar op uit zijn om jou geld uit je zakken te kloppen!
Overig onderhoud aan de zonnepanelen
Naast het schoonmaken is het goed om je installateur of een andere specialist eens in de 5 jaar een controle te laten uitvoeren op eventuele defecten of beschadigingen.
Ook zal deze de installatie nalopen op het gebied van loszittende bekabeling en bevestigingsmaterialen en eventuele paneelbreuken.
Op deze manier zorg je ervoor dat je gegarandeerd bent van een zo lang mogelijk gebruik van de installatie. En dat is belangrijk want het is tenslotte een hele investering geweest die je graag zo optimaal ziet renderen.