Milieuvriendelijke kaarsen

Het word tijd voor milieuvriendelijke kaarsen nu het najaar en de winter weer in aantocht zijn. Langzaamaan hebben we de lounge-set van het terras gehaald en de parasol staat al ingeklapt in de schuur. Misschien hebben we zelfs het gras al voor de laatste keer gemaaid dit jaar?!

Kortom, we gaan weer naar binnen en willen het ook daar vooral gezellig hebben. Dat doen we onder andere door weer meer aandacht aan het interieur te besteden.

Een bron van gezelligheid is het aansteken van een kaarsje op tafel of in het raamkozijn. Zo’n flikkerend vlammetje doet heel veel goed als het weer wat kouder en guurder wordt.

Milieuvriendelijke kaarsen

Het is goed om ook bij het aanschaffen van kaarsen aandacht te hebben voor het milieu en duurzaamheid.

Zeker nu we de verwarming weer aan gaan zetten stijgt onze ecologische voetafdruk naar grote hoogte. Om die impact wat in te dammen is het goed dat we besluiten om voortaan milieuvriendelijke kaarsen te kopen.

Want dat kaarsen zo ook hun bijdrage leveren aan luchtvervuiling wordt elk voorjaar weer duidelijk als we het huis van zijn wintervuil gaan ontdoen.

De muren zijn toch wel aardig gekleurd en ook de gordijnen zijn aardig vuil geworden. We realiseren ons niet goed wat we eigenlijk aan het verbranden zijn met al die kaarsen.

Paraffine en stearine

Heel veel van de traditionele kaarsen worden gemaakt van het uit aardolie gewonnen paraffine. Aardolie is een fossiele brandstof en derhalve een niet erg duurzame grondstof.

Ook is aardolie een niet hernieuwbare grondstof en dus moeten we op zoek naar alternatieven voor deze fossiele brandstof.

Bovendien gaat het branden van paraffine kaarsen gepaard met veel uitstoot van fijnstof. Dit fijnstof is erg schadelijk voor het milieu en onze luchtwegen. Kaarsen van paraffine zijn derhalve bepaald geen milieuvriendelijke kaarsen.

Een andere grondstof voor de productie van kaarsen is stearine. Stearine is een vet wat hoofdzakelijk gewonnen wordt uit slachtafval van dieren.

Dit is op zich natuurlijk al niet erg milieuvriendelijk want het fokken en houden van slachtvee heeft een erg grote ecologische voetafdruk.

Als we de vleesindustrie alleen in stand zouden houden voor het verkrijgen van stearine dan is dit bijzonder milieu onvriendelijk. Aan de andere kant kunnen we dit restproduct maar beter verbruiken zolang er wel sprake is van een vleesindustrie.

Op die manier wordt die ecologische voetafdruk ietsjes kleiner omdat er meer van het dier gebruikt wordt. Beter nog is kaarsen van stearine te gebruiken gewonnen uit plantaardige grondstoffen.


Milieuvriendelijke kaarsen van bijenwas

De meest milieuvriendelijke kaarsen worden geproduceerd van bijenwas. De bijen produceren dit vet met hun achterlijf met als doel het als bouwstof te gebruiken voor de raten in de bijenkorf of de bijenkast. Oude raten die overbodig zijn geworden worden omgesmolten om zo de was te kunnen gebruiken voor andere doeleinden zoals het maken van milieuvriendelijke kaarsen.

Door een grotere vraag naar deze waskaarsen stimuleren we de imkers om meer bijen te gaan houden. Dit is dan weer goed voor de bestuiving van allerhande gewassen en de biodiversiteit.

Bijkomend voordeel is dat dit dus de bedreigde bijenstand ten goede komt. Liefst gebruiken we de was van biologisch gehouden bijen.

Kaarsen gemaakt van plantaardige oliën en vetten

Er worden ook kaarsen gemaakt van plantaardige oliën en vetten. Enkele voorbeelden hiervan zijn kaarsen gemaakt van soja- of palmolie. Helaas is niet altijd duidelijk of de grondstoffen ook milieuvriendelijk verbouwd en gewonnen worden.

Voor bijvoorbeeld de kweek van soja worden grote percelen regenwoud in Zuid-Amerika gekapt. Deze regenwouden zijn de ‘longen’ van de wereld en daar moeten we dus zuinig op zijn. En ook palmolie is al een tijdje zeer omstreden vanwege de kap van bossen.

Daarbij komt dat soja en palmolie gewonnen wordt in Noord- en Zuid-Amerika wat voor ons Europeanen betekent dat de ecologische voetafdruk sowieso groot is.

Zelfs al worden de grondstoffen biologisch gekweekt dan nog is het transport bijzonder schadelijk voor het milieu.

Raapzaadolie en koolzaadolie

Een beter alternatief om milieuvriendelijke kaarsen te produceren zijn de olie uit raapzaad en koolzaad. Deze gewassen kunnen vaak gewoon in Europa gekweekt worden en dat kan uitstekend biologisch. Echter gaat dit wel weer vaak ten koste van waardevolle landbouwgrond.

Waxinelichtjes in aluminium cups

Om de ecologische voetafdruk van het branden van kaarsen omlaag te brengen zouden we er ook goed aan doen geen waxinelichtjes in aluminium cups meer te kopen.

De productie van aluminium heeft een grote impact op het milieu en dat moeten we zien te beperken. Je kunt dus stellen dat milieuvriendelijke kaarsen in aluminium cupjes niet bestaan.

Zijn geurkaarsen milieuvriendelijke kaarsen?

Het antwoord op deze vraag is meestal; Nee!

Dat komt doordat de meeste geurkaarsen de zeer schadelijke stoffen ftalalten en/of parabenen bevatten. Dit zijn synthetische geurstoffen die schadelijke chemicaliën bevatten.

Wil je toch geurkaarsen aan steken kijk dan goed of de samenstelling is gebaseerd op natuurlijke grondstoffen!

Conclusie van deze BVDW-Tip 

Als je milieuvriendelijke kaarsen wilt kopen kun je het beste kaarsen kopen gemaakt van biologische bijenwas. Je steunt zo de (lokale) imker en het komt de bijenstand ten goede.