Sinaasappelschillen recyclen

Hoe kun je sinaasappelschillen recyclen en hiermee bijdragen aan de circulaire economie? Welke producten kun je verkrijgen door sinaasappelschillen te recyclen? En kan ik als particulier mijn sinaasappelschillen ook apart aanbieden? 

Nooit eerder werden er zo veel vragen gesteld over sinaasappelschillen recyclen als de laatste 3 jaar. Eigenlijk sinds we massaal gebruik zijn gaan maken van vers geperst sinaasappelsap van de supermarkt. 

Maar nu rijst ook de vraag wat er gebeurt met de sinaasappelschillen die ontstaan naar aanleiding van het verse sinaasappelsap van Albert Heijn? Waar gaan de schillen van het vers geperst sinaasappelsap van de Jumbo naar toe? Bestaat er zoiets als een sinaasappelschillen fabriek die dit verwerkt? 

Wij van Ecofoodprint zijn daar eens ingedoken en geven je hier het antwoord.

Schillenboer 2021

Daar waar heel lang geleden de schillenboer door de straten ging om onze aardappelschillen op te halen verdwijnen deze nu in de gft-bak. 

Werden de schillen vroeger als veevoer gebruikt tegenwoordig wordt er bijvoorbeeld compost van gemaakt. De schillen van sinaasappels die jij en ik thuis consumeren kunnen gelukkig ook gewoon bij het gft-afval. 

Anders ligt dat met de enorme berg sinaasappelschillen die bijvoorbeeld fabrikanten van houdbaar sinaasappelsap achterlaten. Zulke grote hoeveelheden zijn minder goed te verwerken tot compost. 

Daarbij komt dat er in sinaasappelschillen zoveel nog goede herbruikbare grondstoffen zitten dat verwerking tot compost eigenlijk een product met een te lage waarde oplevert. 

Hoogwaardige grondstoffen

Eenvoudig door hun bijzondere samenstelling lenen sinaasappelschillen zich heel goed voor verwerking tot meer hoogwaardige producten. 

Wat te denken bijvoorbeeld van de olie die je uit de sinaasappelschil kunt winnen? Deze 100% plantaardige oliën zijn zeer goed bruikbaar in bijvoorbeeld reinigings- en wasmiddelen. 

Ook kun je uitstekend smaakstof winnen uit sinaasappelschillen. Deze smaakstof kan bijvoorbeeld weer gebruikt worden in gebak en dranken. 

En door de schillen te konfijten vormen ze ook weer een ingrediënt voor vele soorten van gebak met sinaasappel in een hoofdrol. Je vind die terug in de vele lekkernijen bij de bakkers in Nederland.

Daarnaast kan er uit de schillen van sinaasappels een vezel gewonnen worden die voor vele doeleinden geschikt is zoals verdikkingsmiddel, bindmiddel en plakmiddel. 

Ook deze worden veel in de voedingsindustrie verwerkt. Voordeel hiervan is natuurlijk dat het een plantaardige grondstof is wat te verkiezen valt boven dierlijke- of kunstmatige grondstoffen.

Terug bij het begin

En als je dan echt alle toepassingen hebt uitgeput blijft er nog een soort pulp over wat weer als veevoer gebruikt worden. En zo zijn we dan weer een beetje terug bij waar we begonnen, de schillenboer anno 2021!

Nou zul je je misschien afvragen hoe de sinaasappelschillen gescheiden worden aangeleverd? Zoals ik al eerder schreef gaat het hier om schillen van grootverbruikers zoals de verschillende supermarkten, de horeca en catering en de drankenindustrie. 

Thuis vers geperst sinaasappelsap heeft weinig invloed op de totale afvalberg sinaasappelschillen. We hebben het dus niet over die paar sinaasappelschillen die jij en ik thuis in de gft-bak gooien!

Klant weet dat vers geperst sinaasappelsap gezond is!

Een heel goed voorbeeld is vers geperst sinaasappelsap uit de supermarkt. Vers geperst sinaasappelsap van de Jumbo maar ook verse sinaasappelsap bij Albert Heijn zijn enorm populair. 

De supermarkten spelen hiermee in op de trend dat vers geperst sinaasappelsap gezond is en de consument dit dus graag wil aanschaffen.

Daar wordt dan ook al sinds enkele jaren ontzettend veel gebruik gemaakt, wellicht vanwege het gebruiksgemak. Zonder dat je thuis allerlei handelingen hoeft te verrichten koop je eenvoudig je vers geperst sinaasappelsap in een handomdraai bij de supermarkt. 

Je tapt de jus d’orange in een fles van gerecycled materiaal die weer met het plastic afval kan worden afgevoerd. Vooral in de weekenden zien de supermarkten een grote vraag naar vers geperst sinaasappelsap!

Vers geperst sinaasappelsap uit de supermarkt, levert samen met de schillen van de horeca en catering en de drankenindustrie, een grote berg met sinaasappelschillen op. 

Tot voor kort kwam deze reststroom terecht bij het reguliere gft-afval.


Sinaasappelschillen fabriek PeelPioneers 

Tot 2016 een drietal enthousiaste jonge ondernemers en duurzame idealisten hier wel een idee voor hadden. Zo ontstond in 2016 de start-up PeelPioneers uit de hoed van Sytze van Stempvoort, Bas van Weringen en Lindy Hensen. Nadat er eerst is gewerkt met een testlijn in Amsterdam is inmiddels een grotere productie lokatie in het Brabantse Son gestart.

Op het terrein van partner afvalverwerker Renewi kan er sinds 2018 per dag 40 ton aan sinaasappelschillen verwerkt worden. 

Helaas voldoet die capaciteit niet meer aan het aanbod en zal er nog dit jaar in Den Bosch een grotere ‘plant’ opgestart worden die per dag 120 ton sinaasappelschillen kan recyclen!

Crowd funding

Dit is o.a. mogelijk gemaakt uit de opbrengsten van een al in 2018 gehouden crowd funding die maar liefst 10 miljoen euro heeft opgeleverd.  

Ook kon er gebruik worden gemaakt van een subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de stichting DOEN. Voor de logistiek kan PeelPioneers gebruik maken van de ervaring van partner en afvalverwerker Renewi.

Dat we hier niet te maken hebben met een louter uit idealisme ontstaan idee voor een circulaire economie bewijzen de 3 oprichters wel door het hele project ook economisch meer dan aantrekkelijk te maken. 

Ze geloven heilig in het combineren van duurzaamheid en geld verdienen.

Circulaire Economie

De producenten van de schillen besparen enorm op de kosten van afvalverwerking door het aan PeelPioneers aan te bieden i.p.v. aan de reguliere afvalverwerker. Hierdoor is het interessant is om met PeelPioneers samen te werken. 

En de uit de reststroom verkregen grondstoffen ‘verdienen’ vanwege hun circulaire waarde ook een hoge prijs bij afnemers. Zij kunnen immers de goede sier maken met vermelding van de ecologische herkomst van de ingrediënten. 

Wat is circulaire economie? 

In het kort gezegd betekent een circulaire economie een systeem wat erop gericht is geen afval meer te produceren. Dit gebeurt vanuit 2 verschillende optieken; 

  • die van Grondstofgebruik en die van Systeemverandering. De eerste heeft als basis de 3 r’s; re-duce, re-use en re-cycle. 
  • Terwijl de 2e uitgaat van Gesloten Kringloop, Systeemdenken en Hernieuwbare Energie

Toekomstplannen

De oprichters van PeelPioneers zien nog voldoende groeimogelijkheden voor de nabije en verdere toekomst. Zowel binnen Nederland als daarbuiten is expansie zeer goed mogelijk. 

Nu al is PeelPioneers de grootste speler in de wereld van het sinaasappelschillen recyclen in Noord-West Europa. Door in meerdere landen soortgelijke fabrieken te bouwen zouden ze wel eens de grootste van heel Europa kunnen worden.

Ook wordt er onderzocht of het zelfde concept ook gebruikt kan worden voor het verwerken van de schillen van andere citrusvruchten of bijvoorbeeld appelpulp. 

Zoals je kunt zien bruist het van de ambities bij PeelPioneers en gaan we zeker meer horen van dit bedrijf in de toekomst!

Enkele voorbeelden van afnemers van de producten van PeelPioneers

Seepje

Een heel goed voorbeeld van gebruik van etherische olie uit sinaasappelschillen zijn de was- en schoonmaakmiddelen van Seepje. 

Seepje produceert was- en schoonmaakmiddelen uit 99% natuurlijke ingrediënten. Bovendien zijn de producten van dit Nederlandse merk 100% vrij van dierlijke ingrediënten zoals vetten. 

Belangrijkste grondstof voor de producten van Seepje zijn de schillen van de vruchten van de sapindusboom uit de landen rond het Himalaya gebergte. 


Deze vruchten bevatten van nature de stof saponine die ook in ‘gewone’ zeep voorkomt. Door hieraan o.a. de olie van de sinaasappelschil toe te voegen krijg je een heerlijk geurende zeep of wasmiddel die ook nog eens goed reinigt.

Five foiled oil en D Limoneen zijn twee geconcentreerdere vormen van stoffen die uit sinaasappelschillen gewonnen kunnen worden. Met name deze twee worden door Seepje in hun was- en schoonmaakmiddelen gebruikt vanwege de reinigende kracht van beide.

Lowlander Beer

Deze sinds 2016 opgerichte botanische brouwer van hippe biertjes maakt al enige tijd gebruik van de producten uit de sinaasappelschillen recycling. Overigens, niet alleen sinaasappelschillen worden verwerkt in de biertjes, er wordt ook gewerkt met de resten van kerstbomen! 

Het nog jonge biermerk timmert aardig aan de weg en niet alleen in eigen land. Sinds 2020 wordt het biermerk namelijk ook gedistribueerd in het Verenigd Koninkrijk. 

Het Tropical Ale en het Indonesian Pale Ale van Lowlander zijn 2 voorbeelden van bier waarin de sinaasappel duidelijk aanwezig is. En dan zonder dat je het idee hebt een fruitbiertje te drinken, nee met duidelijke hoppige biertonen in de smaak.

Two Chefs Brewing

Nog een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen een ‘kleine’ bierbrouwer en PeelPioneers is het Amsterdamse Two Chefs Brewing. Deze brouwerij ontstond al in 2012/2013 en is inmiddels uitgegroeid tot een brouwer met naam in Europa. Dat laatste blijkt wel uit de samenwerking met het wereldbekende Jameson Irish whiskey. 

Die samenwerking heeft geleid tot een bier met de naam Mickey Almighty. Het gaat hier om een Rye IPA van Two Chefs die gerijpt heeft op vaten van Jameson. 

Leuk hierbij te vermelden is dat het idee hiervoor ontstond doordat Jameson zelf een whiskey heeft die juist weer op biervaten gerijpt heeft!

The Real Baker

Dit is een productiebedrijf van voornamelijk bagels, muffins, taarten en special bakery products zoals brownies en cinnamon rolls. The Real Baker levert aan bijvoorbeeld het supermarktkanaal en groothandels. Ook levert het bedrijf aan de grotere cateraars waarbij er ook ‘tailor made’ gewerkt kan worden.

Je zult wel begrijpen dat veel van de producten van dit bedrijf o.a. bestaan uit ingrediënten die uit de sinaasappel recycling voortkomen. 

Natuurlijk als geur- en smaakstof maar ook als bindmiddel, plakmiddel en verdikkingsmiddel komen ze terecht in de muffins en bagels van The Real Baker.

Unwaste, duurzame verzorgingsproducten 

Een heel mooi voorbeeld van een bedrijf in de circulaire economie is Unwaste. Dit bedrijf maakt duurzame verzorgingsproducten met ingrediënten van o.a. PeelPioneers. 

Naast de sinaasappelschillen levert ook het koffiedrinken een belangrijk ingrediënt voor de producten van Unwaste, namelijk koffiedrab of koffiedik.

Dat je zoveel kon doen met koffiedrab wisten we al wel maar dat het ook tot zeep verwerkt kan worden was mij tot nog toe onbekend. Unwaste is erin geslaagd om koffiedrab samen met de producten uit het sinaasappelschillen recyclen te verwerken tot duurzame verzorgingsproducten.

Conclusie

Ik hoop je zo wat duidelijkheid te hebben verschaft over wat sinaasappelschillen recyclen in Nederland aan nieuwe producten oplevert. 

Het feit dat er zoveel hoogwaardige stoffen in de sinaasappelschillen zitten maakt recyclen meer dan de moeite waard. Het draagt bij tot de circulaire economie van Nederland die in 2050 bereikt zou moeten worden!

PeelPioneers heeft bewezen dat er heel veel goede grondstoffen vallen te halen uit ‘gft-afval’. Niet alleen het vers geperste sinaasappelsap bevat veel gezonde en rijke voedingsstoffen, ook door sinaasappelschillen te recyclen win je prima hoogwaardige grondstoffen terug!