Zelf brandnetel pesto maken
Geheel passend in een duurzaam leven deze keer een recept voor pesto van brandnetels! Ja, je leest het goed; van Brandnetels! Dit ‘onkruid’ kom je overal in de natuur, en misschien wel in jouw eigen tuin, overvloedig tegen. En wat is er dan leuker om er iets mee te bereiden?
Vitaminen en mineralen
Brandnetels bevatten heel veel verschillende vitaminen en mineralen en kunnen bijdragen tot een gezonde levensstijl. Daarbij komt nog dat brandnetels gewoon gratis in de natuur te vinden zijn.
Door met brandnetels te koken haal je ze ook een beetje uit het verdomhoekje. Dat ze daar in terecht zijn gekomen is wel te begrijpen overigens; Brandnetels in je tuin zijn moeilijk te bestrijden en ze veroorzaken een hinderlijke jeuk.
Hieronder volgt een eenvoudig recept voor het zelf maken van brandnetelpesto. Je kunt de pesto makkelijk bewaren in je diepvries en ze smaakt heerlijk op je pastagerechten. Natuurlijk kun je er ook een carbonara-saus uitstekend mee op smaak brengen. Veel succes!
Brandnetels plukken
Voor het plukken van de brandnetels heb je een paar (tuin)handschoenen een emmer en een schaar nodig. Pluk de brandnetels liefst niet in de berm langs de weg in verband met de uitstoot van het verkeer! Je knipt de brandnetels liefst in het voorjaar, begin zomer. Ze zijn dan nog frisgroen en dat komt de smaak ten goede.
Van de brandnetels plukken we alleen de bovenste bladeren. Hoe lager je plukt hoe meer bitters de bladeren bevatten. De bladeren worden voor bereiding verwijderd van de stelen. Doe dit ook met handschoenen aan om te voorkomen dat de steeltjes jeuk veroorzaken.
Was de bladeren zorgvuldig en verwijder eventueel ongeregeldheden zoals takjes en insecten. Voordat we de pesto gaan maken gaan we de bladeren eerst stomen of stoven. Als je net als ik geen stoompan hebt kun je de brandnetels net zoals spinazie kort stoven met alleen aanhangig vocht.
Laat de brandnetels na stoven of stomen goed in een vergiet of zeef uitlekken, knijp het vocht er eventueel uit. Het is bedoeling dat we zo min mogelijk water in de pesto krijgen. Hoe meer ‘droge’ stof hoe beter! Nu kunnen we echt aan de slag om de brandnetelpesto te gaan maken.
Benodigde apparatuur en keukengerei
- Fornuis + grote pan of stoompan
- Schuimspaan
- Foodprocessor.
- Keukenmes + snijplank
Bereidingstijd inclusief plukken, wassen en stoven van de brandnetels is ongeveer 1 uur.
Ingrediënten:
- Circa 500 gram gestoomde brandnetelbladeren
- Half theekopje zonnebloem- of pijnboompitten
- Kwart liter olijfolie
- 50 gram Parmezaanse kaas of Grana Padano
- 1 flinke teen knoflook
- Zout en peper uit de molen
- Sap van een halve citroen
Bereidingswijze:
Rooster in een droge koekenpan de zonnebloem- of pijnboompitten licht bruin. Laat de pitten hierna afkoelen op een plat bord.
Leg de goed uitgelekte en uitgeknepen brandnetels in de foodprocessor. Voeg hier de geroosterde pitjes, de in blokjes gesneden kaas en de knoflookteen aan toe. Draai dit alles in de foodprocessor tot een fijne massa.
Pas nadat je basis ingredienten mooi fijn zijn gemalen gaan we de olijfolie eraan toevoegen. Doe dit met een draaiende foodprocessor door de olie er met scheutjes aan toe te voegen.
Als de massa mooi vettig word ben je op de goede weg. De pesto moet niet druipen van de olie maar wel vettig genoeg zijn.
Voeg ook het sap van de citroen toe en breng vervolgens de brandnetelpesto op smaak met zout en peper, liefst uit de molen.
Uiteraard ben jij zelf degene die de uiteindelijke smaak bepaalt. Je hebt nu voldoende pesto om de hele zomer lang van te genieten. Om te voorkomen dat de pesto in de koelkast onderhevig is aan schimmels kun je ze geportioneerd invriezen.
Let er hierbij op dat je de grootte van de porties aanpast aan jouw situatie.
Ik wens je heel veel lekkere maaltijden toe met de door jou zelf klaar gemaakte brandnetelpesto. Je zou eens serieus moeten overwegen om in je tuin enkele zonnebloemen te kweken.
Als je de zaden ervan oogst kun je die een jaar later verwerken in je eigen brandnetelpesto! Lekker duurzaam en goedkoop.