Wie is Greta Thunberg?
Haar naam is de afgelopen 3 jaar regelmatig in de wereldpers voorbij gekomen, Greta Thunberg. Maar wie is Greta Thunberg en waar staat ze voor? Wat heeft Greta Thunberg bereikt met haar protesten? Gaat deze Zweedse klimaatactiviste met haar onorthodoxe manier van actievoeren iets bereiken?
Wie is Greta Thunberg?
Greta is de in Zweden geboren dochter van acteur Svante Thunberg en operazangeres Malena Ernman. Greta is van 3 januari 2003 en geboren te Stockholm.
Klimaatactiviste
Al op heel jonge leeftijd maakt Greta zich druk over de klimaatveranderingen en de daaruit voortvloeiende gevolgen. Ze weet haar familie te overtuigen om te kiezen voor een veganistische levensstijl en zorgt er ook voor dat het gezin minder consumeert.
Ook wordt er door de gezinsleden niet meer gevlogen wat er voor zorgt dat haar moeder haar internationale carrière aan de wilgen hangt.
Schoolstaking voor het klimaat
Als ze op 20 augustus 2018, nog maar 15 jaar oud, besluit in schoolstaking te gaan voor behoud van het milieu komt ze in de schijnwerpers te staan. Haar actie wordt opgepikt door de media en in korte tijd groeit ze uit tot een internationaal boegbeeld voor klimaatactivisten.
Haar speeches in het openbaar en vaak op congressen voor milieuproblematiek worden gekenmerkt door de boze toon waarin ze zich uitspreekt.
Beroemd is de speech die ze houdt voor het Britse parlement op 18 oktober van 2018 waarin ze de wereldleiders verwijt als kleine kinderen te handelen aangaande het milieuprobleem.
FridaysforFuture
De school staking houd ze vol tot 9 september 2018 waarna ze besluit elke vrijdag actie te voeren. Hieruit ontstaat een internationale beweging die FridaysforFuture wordt gedoopt.
Greta weet met haar protesten miljoenen jongeren en volwassenen over heel de wereld te inspireren.
Daar waar politici en wetenschappers altijd met de kennis en de feiten in de hand diplomatiek moeten optreden heeft Greta daar lak aan.
Gesteund door een grote feitenkennis maar met vooral boosheid en de ongezouten waarheid pepert ze het de wereldleiders flink in.
How dare you!
Op een congres van de Verenigde Naties in 2019 waar Greta spreekt weet ze de volle aandacht op zich te vestigen.
Met in de speech onder andere de zin;
"We are in the beginning of a mass extinction and all you can do is talk about money and fairy tales of eternal economic growth.
How dare you!
Deze speech is inmiddels al miljoenen keren bekeken op het videokanaal YouTube.
Omdat Greta zich sterk uitspreekt tegen vliegen als vervoermiddel steekt ze voor dit congres de oceaan over met een zeilboot wat veel aandacht krijgt.
Ook is Greta in januari ‘19 aanwezig bij het World Economic Forum in Davos na een 32 urige treinreis. De andere 1500 deelnemers komen bijna allemaal met privévliegtuigen(!).
Asperger en obsessive-compulsive disorder
Greta is al jong gediagnostiseerd met Asperger, een vorm van autisme, en een obsessieve-compulsieve stoornis. Dit zorgt er onder andere voor dat ze zich zo boos uitdrukt en verklaart ook haar kwade gezichtsuitdrukking tijdens openbare optredens.
Inconvenient truth
Door haar manier van optreden en omdat ze ons volwassenen confronteert met een ongemakkelijke waarheid die we liever niet willen horen kent Greta Thunberg veel critici. Er zijn mensen die beweren dat ze wordt uitgebuit door haar ouders en de linkse milieubewegingen.
Anderen beweren dat het wel heel toevallig is dat Greta juist op de dag dat er een boek over haar familie gepubliceerd werd in de aandacht kwam.
Laat niet onverlet dat Greta Thunberg in 2021 een grote schare medestanders heeft weten te bereiken. Haar twitteraccount wordt door zo’n 5 miljoen mensen gevolgd en op Instagram heeft ze maar liefst 12,9 miljoen volgers.
Interview bij CNN
In de paar jaar dat Greta Thunberg bij de grote massa bekend is heeft ze al vele interviews in grote internationale shows mogen geven. Zo zat ze o.a. bij Fareed Zakaria van het discussieprogramma GPS bij CNN aan tafel. Normaliter komen in deze show diplomaten, regeringsauthoriteiten, wetenschappers en politici aan het woord.
Zelf geeft Greta antwoord op een vraag wat ze van al die aandacht voor haar persoon vindt het volgende; “Ik ben blij met alle aandacht voor het klimaat.
Maar het zou niet over mij moeten gaan. Vroeger zag niemand mij en wilde niemand naar mij luisteren.
"Nu sta ik voortdurend in het middelpunt, daar ben ik niet blij mee”.
Wat je ook over haar kunt zeggen, ze zorgt wel voor opschudding en meer aandacht voor de milieuproblematiek en het klimaat vraagstuk. Wij van Ecofoodprint vinden haar meer dan de moeite waard voor wat aandacht en volgen haar activiteiten dan ook graag op de voet.