Ingebrande kachelruit schoonmaken

Een ingebrande kachelruit schoonmaken, hoe doe je dat? Dat kun je hier allemaal lezen in deze Begin Van De Week Tip!

Nu het najaar weer is begonnen wordt er in veel huizen weer gebruik gemaakt van de houtkachel. Wat is er lekkerder dan na een wandeling op een gure oktobermiddag thuis te komen en je te warmen aan je kacheltje?

Het hele ritueel van het verzamelen van je kachelhout en aanmaakhoutjes klieven geeft iets bijzonders. Het doet je misschien denken aan hoe er in vroeger tijden voor warmte in huis werd gezorgd.

Toen het nog niet vanzelfsprekend was dat je met een draai aan de thermostaatknop zorgde voor een verwarmd huis.




Ruit houtkachel wordt zwart

Schone kachelruit=vlammenspektakel!

Als je een houtkachel hebt met in de deur een ruit zul je vroeg of laat dit schoon moeten maken. De ruit van de houtkachel wordt altijd zwart.

En een ingebrande kachelruit schoonmaken kun je op een aantal verschillende manieren doen. Je wilt natuurlijk het liefst het vlammenspektakel kunnen zien. Dit draagt bij aan het warme, gezellige gevoel wat je van de kachel krijgt.

De kachelruit reinigen met dure allerhande middeltjes hoeft niet meer! Ook zijn deze middelen niet bepaald milieuvriendelijk en vaak ook best prijzig. Dus wilde ik graag een minder verontreinigende en betaalbaardere manier vinden. En die wil ik graag met je delen!

Fijne staalwol, krant of keukenrol?

Van mijn buurman kreeg ik de volgende tip: neem een flinke dot krantenpapier of keukenrol (liefst van gerecycled materiaal), maak deze een beetje nat met water, dip de vochtige dot papier in de in de kachel aanwezige (koude) as en wrijf hiermee over het vervuilde glas.

Hierna neem je een nieuwe dot vochtig papier en wrijf je nogmaals over het glas en je ruitje is zo schoon als je brillenglas. Overbodig hierbij te vermelden dat je dit toepast wanneer de kachel niet brand en liefst ook is afgekoeld! Dus geen fijne staalwol nodig!


Zwarte kachelruit voorkomen

Om overigens een zwarte kachelruit te voorkomen is het belangrijk dat je zorgt voor een goede verbranding.
Dus geef de kachel voldoende zuurstof en gebruik loofhout wat goed gedroogd is.

Goed hout drogen doe je in een overdekt houthok waar lekker de wind door kan waaien. Zorg ervoor dat het hout vrij van de grond ligt zodat er geen optrekkend vocht in kan komen.

Overigens moet je hout voor een goed rendement ook weer niet 100% droog zijn, dus laat het niet te lang liggen. Hieronder een leidraad voor de verschillende soorten hout

  • Berkenhout heeft ongeveer 1 1/2 jaar droogtijd
  • Beukenhout 2 jaar
  • Eikenhout mag graag 2 jaar onafgedekt in de regen liggen zodat het zijn tannine verliest.
  • Hierna nog ca 2 jaar onder afdak laten drogen
  • Els heeft een droogtijd van ca 1 1/2 jaar
  • Fruitbomenhout zoals peer en appel vraagt ca 2 jaar droogtijd evenals Iep en Meidoorn
  • Zachtere houtsoorten bijvoorbeeld Linde, Wilg, Kastanje en Populier heeft een droogtijd van ca 1 1/2 jaar

Gebruik geen naaldhout wat veel hars bevat, dit hars zorgt voor de afzet van creosoot in je rookkanaal wat voor schoorsteenbrand kan zorgen. 

Deze preventieve adviezen dragen er ook toe bij dat je je kachel kunt gebruiken zonder een al te grote belasting voor het milieu op te leveren

Jotul houtkachel

Bij ons in Zweden is het gebruik van houtgestookte verwarmingsbronnen nog zeer normaal. Niet zozeer in de vorm van een in de kamer geplaatste kachel als wel een houtgestookte centrale verwarmingskachel.

Zeker op het ‘platte’ land waar hout in de vorm van bossen meer dan voldoende aanwezig is komt dit nog veel voor, veel mensen hebben een eigen stukje bos waaruit ze jaarlijks genoeg hout kunnen winnen.

Voor die mensen die niet zo makkelijk aan hout kunnen komen bestaat er het alternatief van houtpallets, kleine korrels gemaakt van geperst houtzaagsel.

In onze eigen woonsituatie hebben we gekozen voor de houtkachel in de kamer als belangrijkste verwarming. We hebben het huis meer dan goed geïsoleerd en met de positie van de grote drie(!) dubbel geïsoleerde vensters op de zonzijde lukt het uitstekend om het hele huis te verwarmen.

Nou werkt Ien vanuit huis dus is het voor ons ook goed te doen. Ben je hele dagen van huis dan zul je voor een andere manier van verwarmen moeten zorgen. Een luchtwamtesysteem kan dan een goed en duurzaam alternatief zijn.

Steenkolen

In Nederland kende we tot in het begin van de jaren ‘70 nog het gebruik van steenkool als energiebron. Zo kan ik me herinneren dat toen ik een manneke van zo’n jaar of zes, acht was er bij ons thuis een echte kolenkachel voor de warmte zorgde.

In de schuur achter het huis was een heus kolenhok waar aan het begin van het najaar een aantal mud (?) kolen door de kolenboer werden gestort. Aan een van de gezinsleden de taak om de kolenkit te vullen en binnen te brengen.

Voor het aansteken van de kachel de aslade legen en de kachel van bovenaf vullen met kolen. En daarna kon het ritueel van aansteken en verwarmen beginnen. Met de kolenkachel had je geen last van ingebrande kachelruit schoonmaken:)!

We kropen vaak met het hele gezin voor de kachel om een lekkere warme rug te krijgen. Later werd de kolenkachel vervangen door een gasgestookt exemplaar en verdween er wat van de nostalgie.