Kyara Smit uit Valkenswaard

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over het verkleinen van hun ecologische voetafdruk Iedere vrijdag is er weer een nieuwe gast die op een positieve manier een bijdrage levert aan een groener leven

In dit ecologisch leven blog delen ze met ons wat ze ervoor doen en laten. Wij kunnen dan ook weer leren van onze gasten.

Hartelijk welkom Kyara, 



Ik ben Kyara Smit en ben 29 jaar en woon in Valkenswaard. Ik werk als impact ondernemer.

Mijn hobby's zijn boulderen, wandelen in de natuur en exclusieve restaurants / eetgelegenheden bezoeken.

Boulderen is een discipline binnen de klimsport en betekent het klimmen van een korte route op een vaak dicht bij de grond gelegen echte of kunstmatige rots (ook wel een boulder genoemd) zonder het gebruik van een touw of andere vorm van zekering, anders dan een valmat. [bron: Wikipedia]

Je kunt me vinden op Instagram en Facebook

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden? 

Een plek waar natuur inclusieve huizen staan die zowel goed zijn voor mens als dier en plant. Waar veel bomen staan om schaduw te geven en dat die bomen ook eten bevat voor de mensen die er leven. 

Waar de grond niet bezaaid is met asfalt, maar bezaaid met bloemen, grassen en leven. Een plek waar tegels de uitzondering zijn en gezonden aarden de norm. 

Een plek waar gemeenschappelijk voedsel verbouwen, wonen en samen het leven vieren normaal is en gebruikelijk. 

Een plek waar mensen lokaal eten en ook een bijdragen leveren aan het produceren van dit voedsel al is het maar 1 uurtje in de week. 

Een plek waar men weet hoe belangrijk een symbiotische relatie met de natuur is. Waar dit als economisch waardevol wordt gezien omdat we simpelweg zonder natuur geen resources hebben en niet kunnen leven. 

Op zo’n plek leef ik bijna, ik ben namelijk met mijn familie en de hulp van de Voedselboskabouters een voedselbos aan het  aanleggen; Voedselbos t’Mortelke. 

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn? 

Ik doe mijn ideale werk. Als voedselbosboer, als lid van de voedselboskabouters en als freelancer in de organisatie Daiga die helpt ondernemers een meer holistische kijk op hun organisatie te ontwikkelen. 

Niet alleen financieel maar ook sociale en ecologische waarden worden benadrukt als belangrijk en essentieel voor een succesvol bedrijf.

Bij de voedselboskabouters werk ik samen met allemaal gepassioneerde mensen die echt een symbiose tussen mens natuur en voedsel willen creëren. 

Dit doen zij door middel van mensen te helpen bij het aanleggen van voedselbossen. Wij helpen door te ontwerpen, mee te denken en advies te geven, gewoon praktische hulp bij de aanleg, en door te helpen in het onderhoud om zo het voedselbos na aanleg ook goed te sturen.

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen? 

Bij de Voedselboskabouters doen we allemaal iets om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Onder  andere door het eten van lokaal voedsel en onze vlees innamen zo veel mogelijk te verminderen. 

Ook proberen we zo min mogelijk te vliegen. Niet te veel nieuwe kleren te kopen en goed te kijken binnen onze projecten ook wat we kunnen hergebruiken.  

Ook proberen we binnen onze projecten zoveel mogelijk duurzaam te werken, dus liefst zo min mogelijk plastic en potgrond  dat turf bevat om wat voorbeelden te geven. 

 Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een  positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in? 

Ik zou alle subsidie aan vervuilende industrieën stopzetten. Dus geen subsidie meer aan fossiele, industriële landbouw, industriële visvangst, vliegmaatschappij, staal, beton.

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft? 

Ik heb eigenlijk heel weinig aangeschaft de afgelopen tijd. Wel heb ik bij peopletree een broek gekocht, dit is een duurzaam kledingmerk. 

Bij de voedselboskabouters, schaffen we relatief ook weinig aan, maar we sturen elkaar wel kaartjes voor de verjaardag of geven elkaar boeketen van de plukbloemenweiden. Ik zou zeggen dat dit ook redelijk duurzaam is.

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven?  

Zelf zou ik nog minder kunnen vliegen, en dat ga ik proberen te doen. Ik wil ook nog meer uit mijn voedselbos gaan eten en nog vaker en meer lokaal voedsel gaan kopen. 

De voedselboskabouters in het algemeen doen veel, maar allemaal hebben ze hun valkuilen. Sommigen houden van een stukje vlees, anderen vliegen af en toe en weer anderen houden van ronkende diesel machines, of goed onderhouden power tools. 

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?

Als we meer met elkaar gaan praten en echt samen gaan werken. Polarisatie is de vijand van groener leven. 

Samen kijken naar onze context en zien hoe wij samen minder kunnen uitstoten binnen onze context en samen kunnen gaan werken om lokaal te produceren en bouwen.  

Denk aan boeren die lokale producten voor zowel onze eettafel als de bouw kan produceren. 

Denk aan bijvoorbeeld hennep, bamboe of andere planten die je goed kunt  gebruiken als vervangers  van plastic of misschien zelfs beton. 

Kleding dat gemaakt wordt uit lokaal gegroeide planten en bomen. Er is zoveel mogelijk maar niemand kan het alleen. Daarom ook het motto bij de voedselboskabouters “samen sterker!” 


Voedselboskabouters team: van links naar rechts: Simon, Agnes, Remko (Staant),
Arjan (hurkent), Iwein, Andreas  (Hurkent), ik


Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu? 

Dat mensen denken dat ze niks kunnen doen of zelfs te lui, onwillig zijn om extreme acties te nemen in een levensbedreigende situatie. 

En dat helemaal de mensen die in de machtspositie zitten geen flikker uitvoeren behalve symptoombestrijding.  We hebben revolutionaire verandering nodig en geen kleine aanpassingen in het bestaande systeem. 

Veel mensen zijn ook heel onwetend over hoe ernstig de situatie eigenlijk is. En dat snap ik ook, er gaat heel veel fake nieuws de ronden. En als je even moet kiezen tussen het echte of neppen nieuws dan is het neppen wat comfortabeler. Maar helaas niet de waarheid.

De sceptische houding van mensen kan ook erg vervelend zijn. Waarom zou je een voedselbos beginnen al dat onkruid dat gaat nooit lukken. 

Er zijn ook zeker andere geluiden, maar deze is zeker ook aanwezig en vervelend. Want wij beginnen een voedselbos niet alleen voor onszelf ook juist voor het behoud van de leefbaarheid van de aarde voor iedereen.

Er zijn allerlei verklaringen voor binnen de psychologie waarom mensen sceptisch, ontkennend of onwetend zijn, maar desalniettemin zullen we echt boven die verklaringen moeten gaan staan en durven echt de mensheid te redden samen. 

Want  dat staat namelijk op het spel de mensheid en als we allemaal kinderen willen hebben dan moeten we ook keiharden verantwoordelijkheid nemen om deze kinderen een leefbare en misschien zelfs florerende aarde te geven. 

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?

Dat je een verantwoordelijkheid hebt voor je omgeving en dat je daarmee dus echt iets moet doen om deze  goed of zelfs  beter dan gegeven  achter  te laten. 

Die verantwoordelijkheid draag je door je in te lezen, uit te spreken en echt iets te doen om je omgeving  goed te houden of  te verbeteren. Wij zijn onderdeel van de natuur en daarmee dus ook verantwoordelijk voor de gezondheid daarvan. 

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto? 

Samen, met de intelligente natuur en de mensen om ons heen kunnen we echt co-creëren en bereiken we meer dan we alleen konden voorstellen.