Moestuin Leyduin in Vogelenzang

Vandaag in onze blog laat ik je kennis maken met Moestuin Leyduin is weer een voorbeeld waarbij de deelnemers wekelijks een mooi assortiment groenten (en fruit/bloemen) krijgen in ruil voor de door hen betaalde contributie.

De moestuin is gelegen in het dorpje Vogelenzang ten westen van Amsterdam en werkt volgens het biologisch/dynamische principe en Community Shared Agriculture (CSA). Achter de Moestuin Leyduin  (v.o.f.) staat de Stichting Moestuin Leyduin die onder andere eerder genoemde principes bewaakt.

Wat is Community Shared Agriculture

CSA staat voor het bij elkaar brengen van consumenten en landbouwers door eerstgenoemde een aandeel te verkopen in de opbrengst van 1 bepaalde of meerdere kwekers van voedsel.

Met dit aandeel kunnen de bedrijven hun bestaan garanderen en weten de deelnemers verzekerd van een deel van de oogst of opbrengst. De principes van Community Shared Agriculture of op zijn Nederlands, Gemeenschapslandbouw, hieronder kort samengevat:

Economisch

De consumenten betalen vooraf een bijdrage aan de landbouwer of in dit geval de Moestuin. Deze bijdragen voorzien in de productiekosten van de boerderij en een zeker loon voor de ‘boer’ onafhankelijk van bijvoorbeeld de marktprijzen van een oogst.

De deelnemers betalen dus eigenlijk de productiekosten en weten vooraf niet wat hun opbrengst is. Slechte oogst minder opbrengst, goede oogst meer opbrengst. Een vorm van solidariteit met de boer dus.

Ecologisch

Community Shared Agriculture heeft altijd het oog op het milieu. De landbouw is altijd kleinschalig en zowel de teelt, de oogst alsmede de distributie bijvoorbeeld gebeuren ecologisch verantwoord.  De teelt is altijd gericht op lokale afnemers of nabijgelegen woonkernen.

Dus niet onnodig grote afstanden afleggen, met minimaal verpakkingsmateriaal om de oogst bij de deelnemers te krijgen. Op naar een plasticvrij leven 😃!


Natuurlijk mogen de bijen niet ontbreken op de moestuin

Sociaal

De boer en zijn klanten kweken een persoonlijke band met elkaar. Tevens ontstaat er vaak ook tussen de diverse klanten onderling een samenhang vanwege een gedeelde interesse. Heel vaak brengen de klanten veel tijd door op de boerderij gedurende de oogst en als vrijwilliger bij diverse werkzaamheden.


Uit deze principes blijkt al wel dat de deelnemers of klanten van dit soort boerderijen vaak dezelfde interesses en leefwijzen nastreven. Dit zorgt ervoor dat er vaak kleine sterke communities ontstaan met een grote sociale samenhang. En dat is zeker ook van toepassing voor Leyduin in Vogelenzang.

De moestuin is gelegen op de Buitenplaats Leyduin welke onderdeel is van het Landschap Noord-Holland. Vroeger was deze buitenplaats slechts toegankelijk voor welgestelde families maar vandaag de dag is ze voor iedereen toegankelijk. Zeer de moeite waard om deze buitenplaats uitgebreid te bezoeken!

Terug naar Leyduin de moestuin

De feitelijke ‘boeren’ op Moestuin Leyduin zijn Marga Verheijen en Marja Dijkzeul. Zij zorgen voor de dagelijkse gang van zaken zoals het opstellen van een kweekplan, het inplannen van de vrijwilligers en stagiaires en het bewerken van de grond en gewassen.

Ze doen dit vanuit een gedegen achtergrond met ervaring en kennis van zaken. Vanwege het toepassen van het CSA principe genieten Marga en Marja een aan de hand van de begroting van de tuin van te voren vastgesteld inkomen.

Inmiddels heeft de moestuin zo’n 280(!) deelnemers waarmee er een opnamestop is bereikt. Alle deelnemers betalen een jaarlijkse contributie van 275,00 euro waarmee de productiekosten gegarandeerd zijn

Activiteiten van Leyduin in Vogelenzang

Jaarlijks zijn er op de Moestuin verschillende activiteiten. Het kweek- en oogstjaar kent altijd een feestelijke opening en feestelijke afsluiting. Eens in de twee jaar vindt het Kunst in de Tuin evenement plaats en lopende het jaar is men in de gelegenheid om bijvoorbeeld een bij de activiteiten passende documentaire bij te wonen.

Deze avonden worden meestal voorafgegaan door een gezamenlijke maaltijd. Er zijn diverse workshops en zogenaamde aanschuifdiners waarbij een ieder wat lekkers meeneemt. En dan komen de deelnemers gedurende het oogstseizoen wekelijks op de tuin om hun oogst binnen te halen.

Ook kun je op afspraak een rondleiding krijgen over de 1 hectare grote moestuin.

Vrijwilligers van Leyduin

Indien je dat als deelnemer wenst kun je je aanmelden als vrijwilliger voor de diverse werkzaamheden die het hele jaar door nodig zijn. Of het nou daadwerkelijk werken op het land betreft of bijvoorbeeld technische onderhoudswerkzaamheden aan gereedschappen en gebouwen.

Ook is moestuin Leyduin een erkend leerbedrijven voor diverse BBL opleidingen! Op tuin word er ook stage gelopen in de vorm van dagbesteding.

Maar natuurlijk de oogst!

Wat kun je nu zoal verwachten van de oogst? Een niet onbelangrijke vraag natuurlijk. Allereerst is het belangrijk om te weten dat men werkt volgens het biologisch/dynamische principe op moestuin Leyduin.

Men gebruikt geen kunstmeststoffen alsmede chemische bestrijdingsmiddelen. Liever zoeken naar een natuurlijke manier om schimmels en insecten te weren dan maar te bespuiten met gif! En dat betekent pure smaak op je bord en geen vervuilde grond, water of lucht.

Naast natuurlijk groenten biedt de moestuin ook diverse klein fruitsoorten alsmede verschillende kruiden en bloemen in het pakket. Je kunt zelfs tegen een kleine extra vergoeding bijvoorbeeld huisgemaakte jams kopen!

De groenten die bijvoorbeeld dit jaar weer zijn geoogst zijn bijvoorbeeld pastinaak, pompoen, diverse koolsoorten, prei en verschillende uien, aardpeer, andijvie, selderij, slasoorten, komkommer, venkel en knoflook. En dan vergeet ik er vast nog wel een paar.



Moestuin Leyduin

De stichting Moestuin de Leyduin heeft een prachtige website in het leven geroepen en ook is de tuin actief op Twitter en Facebook. Op deze laatste manier worden vaak ook de deelnemers geïnformeerd over bijvoorbeeld de voortgang van de kweek en de producten die die week geoogst kunnen worden.

Als je deze media een beetje observeert dan valt algauw de sociale samenhang op die tussen de deelnemers onderling  en tussen de deelnemers en  de ‘boeren’ aanwezig is. Het is een gezellige boel op de moestuin! En daarmee sla je dus meerdere vliegen in 1 klap.

Zoals al gemeld is er nu op dit moment een stop ingesteld voor nieuwe deelnemers maar je kunt je natuurlijk op de wachtlijst laten plaatsen wil je ook van deze community deel uit maken.

Moestuin de Leyduin verwijst je eventueel door naar in de buurt gelegen andere projecten met een min of meer zelfde doelstelling. En wellicht bestaan er mogelijkheden om op een andere manier een goede bijdrage leveren aan dit fantastisch mooie project!

Ik, en met mij heel erg veel meer mensen, zijn enthousiast over dit soort projecten en ik voorzie dat er nog vele bij gaan komen. De mensen krijgen steeds meer behoefte om de afkomst en de totstandkoming van hetgeen ze consumeren te kunnen beïnvloeden. En dat kan fantastisch goed op deze manier!