Sjoukje Bonekamp uit Amsterdam

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Iedere vrijdag is er weer een nieuwe gast die op een positieve manier een bijdrage levert aan een groener leven.

In dit ecologisch leven blog delen ze met ons wat ze ervoor doen en laten. Wij kunnen dan ook weer leren van onze gasten.

Hartelijk welkom Sjoukje,




Mijn naam is Sjoukje Bonekamp, 49 jaar en woon in Amsterdam.


Ik ben zelfstandige en werk als preloved interieurstyliste en coach

Ik ben te vinden op instagram, Pinterest, Linkedin

Naast mijn werk  ben ik graag buiten lekker fietsen (liefst richting de bergen), hardlopen, wandelen, socializen, lekker eten, lezen, kunst & cultuur.

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

Ergens in Noorwegen of Ierland in een soort community 2.0. met ieder een eigen wooneenheid en een gezamenlijke keuken en tuin, je eigen groenten verbouwen, een paar verstoten katten en honden. 

Met alle leeftijden door elkaar zodat je elkaar kan helpen wanneer nodig. Want naast het klimaat maak ik mij ook wel zorgen over de sociale cohesie. De vereenzaming, iedereen die in zijn eigen bubbel leeft, de polarisatie die steeds sterker wordt. 

Ik ben mij erg bewust dat ik ook in een beperkte bubbel leef. Ik probeer daar af en toe uit te breken door middel van vrijwilligerswerk. 

Zo kook ik elke week voor een man die sinds zijn infarct niet zelf meer kan koken maar eten is wel een belangrijk ding voor hem. Vooral vlees en liefst zo weinig mogelijk groenten. 

Daar kan ik van alles van vinden, maar het is een feit dat er veel mensen nog elke dag vlees eten. Het relativeert mij ook een beetje. Ik koop dan natuurlijk wel scharrelvlees. 

En ik sta statushouders bij die bezig zijn met een scholingstraject. 

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?

Het verkleinen van mijn ecologische voetafdruk daar ben ik wel dagelijks mee bezig. 

Zo weinig mogelijk plastic verpakkingen, ik eet nauwelijks vlees en vis en ik doe alles met de fiets en ov. Ik bestel bijna niks online en doe eerst een trui aan voordat ik de verwarming aan zet. 

Deze keuzes kosten mij geen moeite. Wat mij wel moeite kost is minder kleding kopen. Ik hou van kleding. Ik koop steeds meer 2e hands, maar veel beter is natuurlijk helemaal niks kopen. 

Ik heb daarom regelmatig shoploze periodes. Het grappige is dat ik dan mijn kledingkast weer herontdek waardoor de shoploze periodes waardevol worden. 

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een  positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

Een maatregel die ik zou willen invoeren voor een duurzamer leven vind ik lastig. Waar volgens mij nog veel aan gedaan kan worden is bewustwording. 

Wat mij betreft wordt het sowieso een verplicht onderdeel op school ‘duurzaam leven’. Dat de kinderen hun ouders hierin ook weer kunnen opvoeden. 

Duurzamer leven kost vooral tijd. En dat staat bijna haaks op de tijd waarin wij leven namelijk dat tijd kostbaar is. 

Er moet een wereldwijde mindset plaatsvinden. 

Laat een groep wetenschappers, kunstenaars, filosofen, biologen, sociologen concepten bedenken waarmee de collectieve mindset versneld kan plaatsvinden. 

Ik denk dat jongeren daar al veel meer mee bezig zijn dan mijn generatie. Dat geeft hoop. En tegelijk ook verdrietig dat zij met zoveel shit van ons en voorgaande generaties worden opgescheept. 

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven

Ik kan zeker nog veel meer doen als het gaat om duurzaam leven. En ik hoop ook dat ik daarin nog meer ga doen. Ik zou bijvoorbeeld graag duurzamer willen wonen.

Als preloved interieurstyliste hoop ik nog veel meer mensen te verleiden om op een duurzame manier met hun interieur aan de slag te gaan. 

Ik laat graag zien wat er nog allemaal mogelijk is met hun huidige interieur door het te combineren met preloved spullen die ik voor ze speur. Er is al zoveel moois dat wil ik laten zien. 

Ik gebruik preloved omdat dit voor mij goed de lading dekt. Je kan nog genoeg spullen vinden op marktplaats, de kringloop en op veilingen die zijn gekoesterd door de eigenaren en ambachtelijk, met liefde gemaakt. 

Natuurlijk knelt het ook wel eens om bezig te zijn met zoiets als interieur terwijl voor mijn gevoel de wereld in brand staat. En tegelijk is dáárom een fijne plek waar je die wereld even buiten kan sluiten, zo belangrijk. 

Daar begin ik ook altijd met mijn interieuradvies; waar heb je behoefte aan, welk verlangen heb je voor je huis? 

Een veilige plek, inspiratie, rust, …... 




Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?

Dat we nog steeds in groei, snelheid en meer meer meer denken. Alles moet steeds sneller en mag niks kosten. De elektrische fietsen en auto’s is natuurlijk heel fijn, maar die batterijen moeten wel gemaakt en opgeladen worden. 

Als straks alle normale fietsen worden vervangen door elektrische fietsen weet ik niet of we daar echt blij mee moeten zijn.

Ik wil natuurlijk wel positief en hoopvol afsluiten. 

Dat doe ik met een mooie wensgedachte, hopelijk een die uitkomt, van Thomas Rau en Sabine Oberhuber. 

‘Onze nieuwe economie draait om het bevredigen van álle menselijke behoeften; wanneer we niet meer beperkt worden door het lineaire denken en de strijd om het eigendom van schaarse grondstoffen, ligt de weg naar een solidaire samenleving open. 

En doordat we onze identiteit niet meer vorm zullen geven aan de hand van wat we hebben, krijgen we weer aandacht voor wie we zijn; spirituele wezens op een menselijke reis-gasten op deze aarde.’ (auteurs van Material Matters- het alternatief voor onze roofbouwmaatschappij).