wonen in zwedenwij wonen in zweden


Wij zijn dus Ief & Ien en wonen zelfvoorzienend in het buitenland, in Zweden. Heel leuk dat je geïnteresseerd bent in wie wij zijn en wat wij doen.

Wonen in Zweden vinden wij heerlijk natuurlijk heeft het voor- en nadelen. Het moeten missen van familie en vrienden, even binnen lopen voor een kopje koffie of lekker drankje is er niet bij. Daar staat tegenover dat als ze ons bezoeken er niemand de volgende dag weg moet er er dus echte Quality time is. Dit zorgt voor mooie en waardevolle herinneringen,

Nadat we in 2019 onze zonnepanelen hebben laten plaatsen zijn we volledig zelfvoorzienend. Al moeten we onze moestuin kunsten en capaciteiten verbeteren.     De grootste stappen zijn gemaakt.   

Wij zijn hier zo enthousiast over dat we daarom dit platform zijn begonnen. Wij willen op een positieve manier meer mensen bereiken en bewust maken van de noodzaak om meer duurzaam te leven. Mensen die geïnteresseerd zijn om een zo’n klein mogelijke voetafdruk achter te laten voor de volgende generatie zitten hier goed.

Wil jij ook je ecologische voetafdruk verkleinen dan vind je hier tips >>

Emigreren naar Zweden in 2012  


Wij wonen sinds 2012 in Zweden wij zijn naar Zweden geëmigreerd zonder dat we werk hebben. En ook het wonen in Zweden heeft zijn voor-, en nadelen net als ieder ander land waar je naartoe zou vertrekken. Maar de rust, ruimte en de vriendelijke leef omgeving maakt het tot een voor ons geweldig land om te verblijven.

Het zal geen blog zijn over het naar Zweden emigreren maar meer over ons verblijf hier en het werken en wonen in Zweden. Als jij ook van plan bent om je in dit Scandinavische land te vestigen en te gaan werken. Of misschien wil je een eigen bedrijf starten in Zweden dan is het goed om vooraf te bedenken in welk deel van Zweden je een ‘nieuw’ bestaan wilt gaan opbouwen.

Hoe hoger je in Zweden komt hoe goedkoper de huisvesting is dit kun je heel goed bekijken op de Zweedse funda site; Hemnet. Maar bedenk hierbij ook dat het vinden van werk ook lastiger is. Gewoonweg omdat hier veel minder mensen per vierkante meter wonen. Als je wat meer hierover wilt weten kun je op de website van Arbetsförmedling een kijkje nemen of er in de branche waar jij in wilt gaan werken in Zweden ook vacatures zijn.

naar zweden emigreren

Besluit Zomer ’14

Eerst hebben we vlakbij zo'n 30 km boven Hudiksvall gewoond. Het is daar prachtig. De natuur bestaat vooral uit naald-, en berk en de stenen/rotsen zijn steeds groter.

Het klein wild zoals fazant, haas en konijnen zie je nagenoeg niet. De winters zijn mooi. Veel sneeuw en temperaturen van -25 en lager.

Toch besluiten we in de zomer van '14 dat we sneller/makkelijker naar Nederland willen kunnen afreizen.

En zo zijn we in november 2014 op zoek gegaan naar een plek in de provincie Skåne, Zuid Zweden.

Wij houden van de rust, ruimte en natuur en in Zuid Zweden genieten we van de loofbossen en al het wild dat rond ons huis(je) rond scharrelt.

natuurhuisje in zweden huren

Onze nieuwe plek in ’15

Op naar zelfvoorzienend wonen! De plek waar dit ‘poppenhuisje’ staat is een droomplek voor ons de buren zijn ver genoeg weg en het ligt aan een asfaltweg. Er komt verkeer door de straat auto verkeer, wandelaars, fietsers, mountainbikers enzovoort. Je zult misschien denken als je dit leest wat bedoel je met er komt verkeer door de straat.

Zal ik even uitleggen Zweden is bijna 11x groter dan Nederland maar er wonen maar ca. 10 miljoen inwoners. Je kunt hier echt nog ergens wonen dat je een hele week niemand ziet. En wat wij zoeken is een plek waar wel een beetje 'leven' voorbij komt. Vandaar!

Verschillende supermarkten om boodschappen te doen, meerdere bouwmarkten (byggmax, jem&fix) , een ziekenhuis en een centraal gelegen treinstation. (Skånetrafiken) Hässleholm ligt centraal in de provincie Skåne.

Hierdoor zijn de plaatsen als Lund, Malmö, Vaxjö en Kopenhagen heel makkelijk aan te reizen.

Off grid woning?!

De plek die we gevonden hebben heeft een klein huisje ( 75m2) een autowerkplaats met een smeerput:) en een aparte garage.

Dit is een groot woord maar het heeft de afmeting dat je er een auto in kunt zetten.

Het huisje is voorzien van een keukentje, woonkamer en twee slaapkamers. Het beschikt NIET over een toilet of douche.

Maar wel over een eigen waterbron, elektriciteit en een telefoonlijn. Dit is met name erg makkelijk voor een internet verbinding!


Voor de toilet is er een zogenaamde ‘utedass’ dit is een gebouwtje waar je op een soort van droog toilet kunt gaat.

Je kunt wel stellen dat dit off grid wonen is alleen de energie komt nog van een ander  πŸ˜‰!

We hebben er eerst aan gewerkt om een toilet en douche ruimte te maken in het huis. Zodat we hier op een normale manier gebruik van kunnen maken. Één en ander werd afgevoerd op een zinkput en dan 1 keer per jaar leeggezogen.

 We gaan aan het werk om het iets beter bewoonbaar te maken!

vakantiehuis Zweden
wonen zweden

De werkplaats   →

The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.

Het begin

Dit is de werkplaats die wij om willen bouwen tot woonhuis.


Achter dit gebouw ligt ook de 'utedas' de buiten wc.


Maar die hebben we niet meer nodig omdat we inmiddels een nieuwe septictank hebben aan laten leggen. 


Nu is het leeg halen en tweedehands bouwmaterialen verzamelen!

duurzaam bouwen
De nieuwe daklijn
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.

Welke daklijn

We hebben een aantal verschillende daklijnen uitgezet.


Door een lat uit te zetten kunnen we zien of dit is wat we willen.


Uiteindelijk is dit niet de lijn die we willen en dat kun je ook zien als het klaar is.


Ook de tuin hebben we een beetje aangeplant met beuk en wat paden.

duurzaam-bouwen-
Eerste raamkozijn
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.

Het eerste raam kozijn

Hier plaatsen we het eerste tweedehands raam kozijn.


Deze ramen zijn voorzien van driedubbel glas en isoleren enorm.


We hebben een partij van 12 ramen en drie deuren in één partij kunnen kopen via Blocket.


Het hele huis is goed geïsoleerd en dus hebben we het lekker warm πŸ˜ƒ! 

dak-plaatsen
Dit is de daklijn
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.

De daklijn is bepaald

Alle wanden staan overeind de ramen en deuren staan erin.


Het houthok dat zich in de werkplaats bevond is leeg ca. 10 kub.


We willen graag voor de winter de dakspanten hebben staan. 

Duurzaam bouwen start ’15

Nadat we klaar waren met het rode huis zijn we aan de slag gegaan met de verbouwing van de autowerkplaats. Een ‘nieuw houten huis’ bouwen. Fantastisch om te doen en zou het zo nog wel een keer willen doen!

We hebben 2 jaar gebouwd en met zoveel mogelijk tweedehands materiaal want we willen hier duurzaam leven. We hebben via Blocket (de marktplaats van Zweden) 11 ramen en 3 deuren gekocht van driedubbel thermopane glas.

Er was er ook veel hout aanwezig om het geraamte van het huis mee op te bouwen. Met duurzame producten en materialen hebben we dit huis gebouwd.

We zijn super trots dat we dit hebben kunnen doen en ook hebben gedaan. En werken bijna dagelijks aan onze droomplek om deze nog mooier te maken. Onlangs (2019) zijn er ook 24 zonnepanelen aangesloten en daarmee is het een feit dat we zelfvoorzienend wonen in het buitenland πŸ‘πŸ»!

We hebben een eigen waterbron, septictank en de zonnepanelen. Volgend jaar willen we de kas in de moestuin uit gaan breiden. Dan kunnen we nog meer zelfvoorzienend leven van de moestuin.

Zo nu heb je een klein stukje van ons leven gezien. We zijn nog iedere dag bezig om ons huis verder af te werken. Ons 'oude' huis verhuren we inmiddels voor iedereen die in Zweden op vakantie wilt gaan.


Het is een gezellig   natuurhuisje in Zweden   geworden met alle comfort van nu als het gaat om douchen en een toilet πŸ˜ƒ. Al de vakantiegangers die gebruik hebben gemaakt van het huisje uit 1900 vind het een bijzondere ervaring. 

We zitten middenin Skåne en het is dus een makkelijke uitvalbasis om het Zuiden van Zweden te bezoeken.

 Even filmpje kijken πŸ˜ƒ van ons natuurhuisje in Zweden