Wonen in Zweden  zelfvoorzienend in het buitenland

wonen in zweden

met deze uitzichten is het een feestjeHej,
allereerst heel leuk dat je geïnteresseerd bent in wie wij zijn en wat wij doen. Wij zijn dus Ief & Ien en wonen zelfvoorzienend in het buitenland, in Zweden.

Wij willen met de ecofoodprint website een zelfvoorzienend leven blog bij gaan houden. Ook willen we aan mensen die geïnteresseerd zijn om een zo’n klein mogelijke voetafdruk achter te laten voor de volgende generatie een inspiratie te zijn!

Want je kunt op heel veel manieren zelfvoorzienend leven ook in Nederland. Alleen zal het in de stad of op een appartement wat meer creativiteit eisen om volledig zelfvoorzienend te kunnen wonen. Wie weet krijgen we zulke leuke verhalen te horen en te lezen dat we hier een boek zelfvoorzienend leven over kunnen maken:)!


Hoe gaat onze reis verder

Wij wonen sinds 2012 in Zweden wij zijn naar Zweden geëmigreerd zonder dat we werk hebben. En ook het wonen in Zweden heeft zijn voor-, en nadelen net als ieder ander land waar je naartoe zou vertrekken. Maar de rust, ruimte en de vriendelijke leef omgeving maakt het tot een voor ons geweldig land om te verblijven. En je zult dan ook op deze website veel bloggen kunnen gaan vinden van deze Nederlanders in Zweden.

Het zal geen blog zijn over het naar Zweden emigreren maar meer over ons verblijf hier en het werken in Zweden. Als jij ook van plan bent om je in dit Scandinavische land te gaan vestigen en werken. Of misschien wil je een eigen bedrijf starten in Zweden dan is het goed om vooraf te bedenken in welk deel van Zweden je een ‘nieuw’ bestaan wilt gaan opbouwen.

Hoe hoger je in Zweden komt hoe goedkoper de huisvesting is dit kun je heel goed bekijken op de Zweedse funda site; Hemnet. Maar bedenk hierbij ook dat het vinden van werk ook lastiger is. Gewoonweg omdat hier veel minder mensen per vierkante meter wonen. Als je wat meer hierover wilt weten kun je op de website van Arbetsförmedling een kijkje nemen of er in de branche waar jij in wilt gaan werken in Zweden ook vacatures zijn. Ook heb je verschillende andere websites en forums waar je hier veel over kunt lezen.

Besluit Zomer ’14

Nadat we eerst 1000 kilometer hoger hebben gewoond en gewerkt hebben we na twee jaar besloten om af te zakken naar het zuiden van Zweden in de provincie Skåne. Het liefst zouden we een buitenverblijf in Midden Zweden erbij willen hebben want het is ook zo mooi daar. Maar je kunt niet alles hebben.😉 We hebben ervaren na 2 jaar wonen in het midden van Zweden dat het te ver weg is om naar Nederland te reizen. En dan gaat dat met name om speciale gelegenheden waar je toch graag bij wilt kunnen zijn. En met deze afstand is dat goed te doen.

Op naar Skåne

Dus we vertrekken in de nazomer van 2014 naar Zuid Zweden om een plek te zoeken waar we eventueel kunnen gaan wonen. En in eerste instantie zijn we in Åhus terecht gekomen en hebben daar een woning(kje) gehuurd voor zes maanden om op een rustige manier op zoek te gaan naar een goede centrale plek. Voor zowel het reizen van en naar het werk, dat werk moest nog gezocht worden:)?! We willen geen seizoenswerk maar voor het hele jaar rond een baan en dat is hier iets makkelijker te vinden dan waar we eerst hebben gewoond.

Onze nieuwe plek in ’15

Op naar zelfvoorzienend wonen! De plek waar dit ‘poppenhuisje’ staat is een droomplek voor ons de buren zijn ver genoeg weg en het ligt aan een asfaltweg. Er komt verkeer door de straat auto verkeer, wandelaars, fietsers, mountainbikers enzovoort. Je zult misschien denken als je dit leest wat bedoel je met er komt verkeer door de straat.

Zal ik even uitleggen Zweden is ca. 11x groter dan Nederland maar er wonen maar ca. 10 miljoen inwoners. Dus je kunt hier echt nog ergens wonen dat je een hele week niemand ziet. En wat wij zoeken is een plek waar wel een beetje leven voorbij komt. Vandaar! Ook is het wonen aan een zogeheten ‘grus- weg’ (grint weg) heel normaal, je onderhoud de weg dan samen met de buurt. En in de winter is er iemand die beschikt over een tractor die de weg sneeuwvrij houd.

Daar hebben wij op deze plek geen ‘last’ van omdat het aan een asfalt weg ligt en dan word het geregeld door de gemeente. (Kommun in het Zweeds) Het huis ligt 6 kilometer van de ‘stad’ waar alles te krijgen is. Verschillende supermarkten om boodschappen te doen, meerdere bouwmarkten (byggmax, jem&fix) , een ziekenhuis en een centraal gelegen treinstation. (Skånetrafiken) Hässleholm ligt centraal in de provincie Skåne. Hierdoor zijn de plaatsen als Lund, Malmö, Vaxjö en Kopenhagen heel makkelijk aan te reizen.

Off grid woning?!

De plek die we gevonden hebben heeft een klein huisje ( 75m2) een autowerkplaats met een smeerput:) en een aparte garage. Dit is een groot woord maar het heeft de afmeting dat je er een auto in kunt zetten. Het huisje is voorzien van een keukentje, woonkamer en twee slaapkamers. Het beschikt NIET over een toilet of douche. Maar wel over een eigen waterbron, elektriciteit en een telefoonlijn. Dit is met name erg makkelijk voor een internet verbinding!


Voor de toilet is er een zogenaamde ‘utedass’ dit is een gebouwtje waar je op een soort van droog toilet kunt gaat. Eigenlijk is het al bijna zelfvoorzienend wonen alleen de energie komt nog van een ander:) We hebben er eerst aan gewerkt om een toilet en douche ruimte te maken in het huis. Zodat we hier op een normale manier gebruik van kunnen maken. Één en ander werd afgevoerd op een zinkput en dan 1 keer per jaar leeggezogen.


Het was altijd een droom om dat te doen en die is met het verblijf in Zweden ook uitgekomen. We hebben het rode huis in de verhuur als vakantiehuis.

Het huis(je) heeft alles maar is van 1905 dus je stapt ook terug in de tijd! Als je interesse hebt kun je het vinden op natuurhuisje.nl

Duurzaam bouwen start ’15

Nadat we klaar waren met het rode huis zijn we aan de slag gegaan met de verbouwing van de autowerkplaats. Een ‘nieuw huis’ bouwen. We hebben 2 jaar gebouwd en met zoveel mogelijk tweedehands materiaal want we willen hier duurzaam leven. We hebben via Blocket (de marktplaats van Zweden) 11 ramen en 3 deuren gekocht van driedubbel thermopane glas.

Zo was er ook heel veel hout aanwezig om het geraamte van het huis mee op te bouwen. Met duurzame producten en materialen hebben we dit huis gebouwd.

We zijn super trots dat we dit hebben kunnen doen en ook hebben gedaan. En werken bijna dagelijks aan onze droomplek om deze nog mooier te maken. Onlangs zijn er ook 24 zonnepanelen aangesloten en daarmee is het een feit dat we zelfvoorzienend wonen in het buitenland:) We hebben een eigen waterbron, septictank en de zonnepanelen. Volgend jaar willen we de kas in de moestuin uit gaan breiden. Dan kunnen we nog meer zelfvoorzienend leven van de moestuin.

 

Wij houden jullie op de hoogte!arrow_drop_up arrow_drop_down