Dorien Draps uit Leuven

Leer luisteren en kijken naar de natuur, daar zit de grootste wijsheid
Dorien Draps van opwandel

Ecologisch leven gast-blog!

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen. In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en duurzaam leven. Op naar een groener leven!

Onze gast deze week heten we van harte welkom,


Hallo ik ben Dorien Draps en ben 26 jaar jong en woon inLeuven, België.
Ik werk als accountmanager in een communicatiebureau en als freelance copywriter.

Mijn hobby’s zijn: Op wandel (blog en podcast), wandelen, schrijven, podcasten en lezen

Ik ben te vinden op: Instagram en Facebook

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

Mijn droomplek is een boshuisje met veel lichtinval aan de rand van het bos, met zicht op het strand en de zee. Afgelegen (niet afgesloten) van de rest van de wereld.

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn? 

Mijn droom is om digital nomad te worden en als freelance copywriter en content creator de wereld rond te reizen. Later zou ik ook heel graag een B&B in het midden van de natuur openen.

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen? 

We zijn ons heel goed bewust van onze ecologische voetafdruk en begrijpen ook hoe belangrijk het is om die te verkleinen. We proberen hierover zoveel mogelijk bij te leren via boeken en documentaires.

We leren ook van duurzame influencers die op Instagram tips en tricks geven. Maar we moeten toegeven dat het niet gemakkelijk is. Het is een volledig andere manier van leven en het is voor een groot stuk nog een onbekende wereld voor ons.

Wat we wel al doen:

  • Zoveel mogelijk lezen, luisteren, kijken en zo bijleren.
  • Trial and error. De tips en tricks die we bij duurzame influencers zien, proberen we ook echt uit. Zo gaan we af en toe naar een verpakkingsvrije winkel, testen we bepaalde gadgets uit… Op die manier zijn we bijvoorbeeld gekomen bij de razor blades (in plaats van wegwerpscheermesjes), de bamboo tandenborstels…
  • In de gewone supermarkt proberen we zoveel mogelijk plasticvrij te kopen.
  • We scannen op greenwashing en gaan bewust opzoek naar merken met een oprecht duurzaam verhaal.
  • Twee jaar geleden heb ik een jaar lang alleen kledij van duurzame en eerlijke merken gekocht. Mijn aankopen lagen dat jaar ook een pak lager.
  • We proberen zoveel mogelijk ecovriendelijke huishoudproducten te kopen. Zo beschermen we de natuur én onszelf voor de chemicaliën.
  • Wij wonen in de stad waardoor we ons autogebruik beperken.
  • We drinken alleen kraantjeswater.
  • Zelf ben ik vegetarisch. Mijn vriend niet, maar hij koopt z’n vlees bij de lokale boer. Hij eet ook minstens 3 keer per week vegatarisch.
  • We verspillen geen onnodige energie. Lichten uit en toestellen gaan uit wanneer nodig. We gaan slim om met onze radiator…
  • We vliegen maximaal 2 keer per jaar. Als de auto of trein een haalbaar alternatief zijn, kiezen we daarvoor.

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in? 

Bedrijfswagens afschaffen, gratis openbaar vervoer en wagens beperken tot 1 wagen per gezin (of enkele wagens per dorp/stad). Al geloof ik dat er vooral op het niveau van overheid en bedrijven dringend nood is aan strikte maatregelen en beperkingen.

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft? 

  • Trui van Patagonia
  • Soda Stream
  • Dopper
  • Bamboe tandenborstel
  • Tandpasta van ´BEN &ANNA´



Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven? 

Absoluut niet. Zeker niet omdat we wél beseffen hoe groot het probleem is.

We zouden veel meer kunnen doen. Waarom doen we dat dan niet? Enerzijds hebben we nood aan rolmodellen: ervaren mensen die ons kunnen tonen hoe het moet.

Anderzijds zakt de moed ons soms in de schoenen, zeker als we kijken naar het huidige beleid dat wordt gevoerd. Maar we bijten door een gaan stapje voor stapje de goede richting uit.

Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij? 

Ik denk dat het belangrijk is dat we in eerste instantie terug leren connecteren met de natuur. Dat we terug leren hoe de natuur werkt. Leren kijken en luisteren.

In ons korte bestaan zijn we alleen maar verder en verder van de natuur gegaan. Daardoor is er een gigantische kloof ontstaan tussen wat we denken dat we nodig hebben, en wat we in werkelijkheid nodig hebben.

Ik geloof dat wanneer we inzien dat we de natuur nodig hebben, er automatisch een knop zal worden omgedraaid waardoor we terug groener zullen leven.


Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu? 

Het kapitalisme als grootste boosdoener. Dan veel frustratie voor de boskap en de vleesindustrie.

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden? 

Leer luisteren en kijken naar de natuur, daar zit de grootste wijsheid. Vecht niet tegen de natuur, maar smelt samen als één.

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto? 


Buiten > binnen