Mariska de Haan uit Wageningen
Mijn huidige woonplek komt heel dichtbij mijn droomplek.
Mariska de Haan
Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen.
In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een duurzaam leven
Onze gast voor het Ecologisch Leven Blog; Mariska de Haan
Mijn naam is Mariska de Haan, ik ben 38 jaar jong, en
woonachtig in Wageningen.
Ik werk als zelfstandig ondernemer en help bedrijven met het aanpassen van hun bedrijfsprocessen om duurzamer te gaan werken.
Mijn hobby’s zijn;
Mijn belangrijkste hobby is hardlopen. Naast dat ik hardloop, ben ik ook hardlooptrainer bij de plaatselijke atletiekvereniging. Daarnaast lees ik heel graag.
Je kunt mij vinden op; Instagram en LinkedIn
Boodschap die ik mee wil geven;
Ik maak graag keuzes die voor nu en in de toekomst voor iedereen op onze aarde een positieve groene impact hebben.
Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?
Mijn ideale droomplek is heel groen. Ik woon al in een heel groene omgeving en kan zo het bos in lopen, maar ook de uiterwaarden vind ik prachtig. Mijn huidige woonplek komt heel dichtbij mijn droomplek.
Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?
Ik heb onlangs de stap gezet om van een loondienst baan voor mezelf te gaan werken. Hierbij heb ik gekozen om juist op het gebied van duurzaamheid te gaan werken, om de transitie die nodig is vanuit mijn expertise aan te kunnen jagen.
Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?
Aan de ene kant ben ik er wel bewust mee bezig, maar ik realiseer me dat er nog veel stappen zijn die ik kan zetten. Wij hebben bijvoorbeeld geen gasaansluiting meer en we hebben zonnepanelen.
Onlangs hebben we een elektrische auto aangeschaft, hoewel je je ook zou kunnen afvragen of het bezit van een auto wel noodzakelijk is. Maar ook in het klein probeer ik duurzamer te leven. Mijn kleding koop ik zoveel mogelijk tweedehands of van een aantoonbaar duurzaam merk.
Een deel van mijn boodschappen komt van een lokale biologische boerderij en ik zoek naar groente en fruit met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal.
Verder let ik op de soort verpakkingen die er wel nodig zijn en of ik deze kan hergebruiken of recyclen. Maar zoals ik al eerder noemde, ik kan nog heel veel stappen zetten.
Ten eerste wonen we in een groot huis en hebben we ook wel veel elektrische apparaten in huis, zoals bijvoorbeeld een droger. En als het zo uitkomt koop ik ook groente of fruit in plastic.
Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?
Ik ben zelf een groot voorstander van een CO2 belasting. Door ook hiervoor de prijs te betalen, worden producten zonder of met minder CO2 uitstoot vanzelf het goedkopere alternatief.
Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?
Zoals genoemd hebben wij onlangs een elektrische auto gekocht. Maar ook een shampoo bar of olijfolie en zonnebloemolie die ik in mijn eigen verpakking koop.
Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven?
Ik denk dat er nog heel veel stappen te zetten zijn en dat ik er nog lang niet ben. Maar elke stap is er één.
Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?
Groener leven is volgens mij een andere manier van kijken naar hoe producten en diensten tot stand komen.
Ik vind het zo mooi omschreven door Marieke Eyskoot. Als jij de prijs niet betaald doet iets of iemand anders dat. Bijvoorbeeld de natuur of kinderarbeid.
Hierbij is het belangrijk dat we realiseren dat groener leven niet alleen heel duur hoeft te zijn. Iets niet kopen, is vaak het meest groene wat je kan doenDan laat je ze op groeipapier drukken:)!
Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?
Wat ik lastig vind is dat een groener leven ‘geen pijn’ mag doen. Soms moet je lastige keuzes maken, maar ik denk dat dit onvermijdelijk is om uiteindelijk te transitie te kunnen maken. We zijn zo gewend dat alles kan (the sky is the limit) dat we vergeten zijn dat er ook grenzen zijn.
Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?
Ik wil mijn kinderen meegeven dat zij onderdeel zijn van een samenleving en om samen te kunnen leven zal je keuzes moeten maken. En de keuzes die je maakt zal je ook in de context van de samenleving maken, zodat een groene keuze wat mijn betreft vanzelfsprekend wordt.
Heb je een boodschap, quote of levensmotto?
Een echt motto heb ik niet. Maar als ik dan toch iets zou moeten zeggen, is het hetzelfde als wat ik mijn kinderen wil meegeven.
Ik ben onderdeel van een samenleving en ik wil graag keuzes maken die voor nu en in de toekomst voor iedereen op onze aarde een positieve groene impact hebben.
Volgende week vrijdag is onze gast in het ecologisch leven blog ; Eva van Sloten