Eva van Sloten uit Amsterdam
Ecologisch leven blog
Ien
Ecologisch leven blog

Eva van Sloten uit Amsterdam


Het meest duurzame product is een product dat je niet aanschaft, volgens mij!

Ecologisch leven gast-blog!

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen.

In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven.
Op naar een groener leven!

Onze gast deze week heten we van harte welkom,

Eva van Sloten

Mijn naam is Eva van Sloten ben 26 jaar jong en woonachtig in Amsterdam. Ik ben werkzaam als community bouwer.

Je kunt mij vinden op; LinkedIn & Instagram
Volg me! 😉

Mijn hobby’s zijn; Ik hou van actieve hobby’s, zoals sporten! Fitness, wandelen, yoga, stijldansen, …. Verder hou ik van klussen, en van tuinieren. Als ik het rustig aan doe dan hou ik van een avondje Netflixen. En sinds kort vlog ik ook (via Instagram).

Boodschap die ik mee wil geven;
Wijs niet naar wat je veranderd wilt zien bij anderen, maar start gewoon zelf.

Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden?

Ik hou ervan om onder de mensen te zijn. Lekker aan het werk zijn, ik ben communitybouwer, vind ik dus meestal wel erg leuk. Want dan zie en spreek ik heel veel mensen. Verder hou ik erg van natuur, bijvoorbeeld om te wandelen. En gewoon thuis bankhangen, is op zijn tijd ook helemaal niet verkeerd. 🙂

Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn?

Iets met mijn handen. Bijvoorbeeld schilder, monteur, metselaar… Of iets met planten en groen. Want los dat ik erg hou van menselijk contact, hou ik ook van actief bezig zijn. Iets wat daar goed bij past zou ik dus ook leuk vinden.

Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen?

Ja zeker. Ik hou me met name bezig met hoe ik mijn huis energiezuinig kan inrichten. Ik gebruik daarvoortips van Milieu Centraal, dat is een hele fijne en overzichtelijke site.

Bijvoorbeeld waar je je bankstel zet (niet voor de verwarming) en hoe je energiezuinig met het verwarmen van je huis om gaat (’s nachts kan het best op 15 graden; overdag is 19 graden prima).

Ook zorgen we dat we zo min mogelijk weggooien, door het slim gebruik maken van bewaarbakjes en waar mogelijk koop/verkoop van spullen via Marktplaats.

Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

Als communitybouwer ben ik de hele dag door bezig met het nudgen van mensen in de goede richting. Daardoor weet ik hoe belangrijk technieken als storytelling zijn.

Storytelling betekent dat je informatie niet alleen als kennis deelt, maar in een entertainende verhalende vorm, zodat mensen het makkelijker begrijpen en leuker vinden om tot zich te nemen.

Ik zou bijvoorbeeld verhalend in beeld brengen wat veel mensen al in hun eigen leven op het gebied van milieu doen. Zo wordt het normaler, en raken anderen hopelijk geïnspireerd om ook extra stapjes te zetten! Samen zijn we heel sterk.

Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft?

Het meest duurzame product is een product dat je niet aanschaft, volgens mij! Juist door hergebruik van spullen in plaats van nieuwe spullen aan te schaffen kun je veel verschil maken.

Ik denk bijvoorbeeld aan de bloempotjes die ik zondag uit de kast heb gehaald, en van plan ben om te verven in een nieuw leuk kleurtje. Met wat oude verf die ik nog over heb van de verhuizing.

Zo zien ze er straks weer ‘als nieuw’ uit!

En ik vind het nog leuk om te doen ook. Maar ik zal er even verder over nadenken. Wij maken gebruik van Pieter Pot, een verpakkingsloze supermarkt, die heeft onlangs weer wat producten bij ons afgeleverd. En verder schiet mij nu weinig te binnen, dat is op zich dus positief!

Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven?

Ik denk dat we vooral moeten kijken wat we kunnen doen. Het is nooit genoeg, maar dat betekent niet dat je niet moet beginnen. Dus ja we kunnen meer doen. Ik zou bijvoorbeeld graag eigen zonnepanelen willen. Maar dat kan in ons huidige huis helemaal niet. Dus roei met de riemen die je hebt.

 Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij?

Geniet vooral ook af en toe van de natuur. Maak eens een boswandeling!

Herfst is een seizoen van sterfte.
Planten en bomen verliezen hun bladeren.
Groen verruilt zich voor oranje en bruin.
De wereld verdort.
Maar elk einde is ook een nieuw begin.
De bladeren en takken composteren,
worden voeding voor de planten en bloemen van morgen.
En hoe mooi zijn alle paddenstoelen, de schimmels van de herfst
Niks staat stil.
Noch goede, noch slechte tijden.
Alles stroomt.

@evavansloten

Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu?

Op dit moment stoor ik me aan al die mondkapjes op de grond. Zijn we net goed bezig met de recycling van alle afvalstromen. Komt er een nieuwe afvalstroom bij.

Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden?

Geniet ervan! En als je iets wilt, ga je droom achter na.

Wat is jou boodschap, quote of levensmotto?

Be the Change!


Oftewel wijs niet naar wat je verandert wilt zien bij anderen, maar start gewoon zelf. Dat is uiteindelijk het enige wat je echt in je eigen hand hebt. En als iedereen dat doet, geloof ik erin dat we samen een mooiere wereld creëren.


Volgende week vrijdag is onze gast in het ecologisch leven blog
 Billy van de Gaag van Leuke Geit!Reacties