Mark van den Berg uit Zwartsluis

Mijn ideale droomplek is mijn woning op het platteland die we volledig in eigen beheer opgebouwd hebben met ruim 7000 vierkante meter grond.

Mark van den Berg

Ecologisch leven gast-blog!

Wij zijn benieuwd hoe onze gasten denken over de Footprint die ze achterlaten op onze aarde en we vragen om dat met ons ‘allemaal’ te delen.

In dit ecologisch leven blog kunnen we leren van onze gasten hoe we zuinig en ecologisch leven. Op naar een duurzamer leven!

Onze nieuwe gast heten we van harte welkom,

Mijn naam is Mark van den Berg, ik ben 29 jaar jong, woonachtig in Zwartsluis dit ligt vlak bij Zwolle.

Ik ben werkzaam als Chief Strategy Officer bij Thinkwise Software, en verhuur daarnaast een aantal woningen en bedrijfsruimte.

Mijn hobby’s zijn; Tuinieren, klussen (ik doe álles zelf), investeren in aandelen/vastgoed, poker, schaken en nog veel meer

Je kunt mij vinden op; Instagram, Facebook, Linkedin, TikTok, Discord, Youtube.

Boodschap die ik mee wil geven;

Behandel aarde, dieren en mensen goed wij zijn op dit moment de rentmeester van de aarde en niet de eigenaar!

1) Hoe ziet je ideale Droomplek eruit, en heb je die al gevonden? 

Mijn ideale droomplek hebben we 3 jaar geleden gekocht. Het betreft een woning op het platteland die we volledig in eigen beheer tegen de vlakte hebben gegooid en daarna opnieuw opgebouwd hebben met ruim 7000 vierkante meter grond.

Inmiddels hebben we een redelijke moestuin gerealiseerd en al veel vruchten en groenten daarvan mogen eten dit jaar. We hebben de ruimte gemaakt voor 6 geiten, 13 kippen en een konijn. Ik wil op mijn 40e met pensioen en in principe willen we hier nooit meer weg.

2) Als je een ander beroep zou ‘moeten’ kiezen wat zou dat dan zijn? 

Ik heb een heel breed interesse gebied maar als ik echt het roer zou moeten omgooien zou ik denk ik leraar geschiedenis willen worden.

3) Doe jij er iets aan om je (ecologische) voetafdruk te verkleinen en wil je dit met ons delen? 

We eten ongeveer 40 soorten groenten en fruit van eigen land en hebben onze eigen kruidentuin. Alles wat we over hebben, verkopen we in een kraampje aan de weg.

We kopen ons vlees bij de buren die zelf een boerderij hebben. Dit zijn dan oude melkkoeien die sowieso naar  de slacht gaan maar in ons geval willen we de keten graag zo kort mogelijk houden.

Daarnaast rijd ik in een elektrische auto, waar natuurlijk de meningen over verdeeld zijn maar ik denk dat het concentreren van uitstoot op 1 plek, namelijk de plek waar de energie opgewekt wordt, efficiënter is dan dit bij alle individuele auto’s neer te leggen. Ook hebben we al 7 of 8 jaar niet meer gevlogen (behalve als dit zakelijk voor mij noodzakelijk is).

4) Als je het één dag voor het zeggen zou hebben, welke maatregel richting de burger die een positieve invloed op het milieu zou hebben voer je dan in?

Ik wil juist een maatregel afschaffen.

Het verplicht van-het-gas-af moeten in Nederland is in mijn optiek waanzin in vorm zoals het nu gepresenteerd wordt– met name gezien de kosten die er mee gemoeid zijn voor een normale doorsnee woning.

Wij kregen een offerte van 15.000 euro voor het plaatsen van een warmtepomp, en 1 van 1200 euro voor een CV. Wat denk je dat de gemiddelde Nederlander dan kiest?

Met name als je al een prima woning hebt en geen zin hebt om alles los te breken is de keuze dan snel gemaakt. Als de overheid dit dan toch zo graag wil, laat ze dan de subsidie serieus opschroeven want dit gaat zo niet goed komen – net als met de wet waarin je je asbest-daken moest verwijderen (die inmiddels al weer opgeheven is).

Het is gewoon niet haalbaar dus laten we ons richten op wat wél kan. Isoleren van je zolder aantrekkelijk maken, elektrisch rijden serieus subsidiëren in plaats van de bijtelling elk jaar te verdubbelen, zonnepanelen, etc.

5) Kun je voorbeelden noemen van duurzame producten die je onlangs hebt aangeschaft? 

We kopen niet zo heel veel, maar wat wij belangrijk vinden is dat wat we kopen van hoge kwaliteit is zodat het lang meegaat. Daarnaast hergebruiken we ontzettend veel. Van oude pallets maken we bloembakken en kippenhokken, we gebruiken oude zeeptonnen als regentonnen, we halen gratis tegels op van marktplaats voor ons terras.

Maken zelf een poppenhuis van restmaterialen zoals hout en behang wat over is. Het hoeft niet altijd het meest mooie te zijn voor ons. Ondanks dat we qua inkomen niet bepaald iets te klagen hebben is een groot gedeelte van ons meubilair tweedehands.

6) Vind je dat je genoeg doet als het gaat om duurzaam leven? 

Ik denk dat als iedereen zou leven zoals wij (grote moestuin, eigen dieren) er een enorme stap gezet zou worden in de maatschappij. Maar dat is niet haalbaar qua ruimte, en de meeste mensen kunnen zoiets ook niet veroorloven. Daar schaam ik mij soms wel voor want het is makkelijk om te roepen hoe het moet als je zelf de middelen hebt.

Ik denk dat we nu al genoeg doen maar ik wil zelf nog graag het dak van de schuur ooit volleggen met dakpannen waar zonnepaneeltjes in zitten, en een Tesla Powerwall batterij om overtollige energie in op te slaan. Daarnaast hebben we ook nog een benzine auto en zodra het mogelijk is wil ik die ook inruilen voor een elektrische auto.

7) Als het gaat om ‘groener leven’ hoe kunnen we dat meer creëren vind jij? 

Als we in ons land ons eens zouden beseffen dat wij wereldwijd het meest efficiënt omgaan met water, landbouwgrond en veeteelt, en dáár gebruik van maken in plaats van ons vlees in te laten vliegen uit Ierland en Argentinië dan wordt er heel veel weer mogelijk.

Nu verplaatst het probleem zich alleen maar naar andere landen, waar minder strenge milieuregels gelden (zoals de legbatterijen in Oekraïne). Daar sluiten we dan onze ogen voor en is het probleem opeens weg.

Laten we liever met onze technologie die landen vooruit helpen en niet onze high-tech agrarische sector kapot maken door alles elders te halen omdat dat iets goedkoper is. Overigens geldt dit ook voor veel andere zaken, zoals huishoudelijke artikelen. Regionaler te werk gaan, alleen dan kunnen we wereldwijd duurzaam gebruik maken van dat soort producten.

8) Wat is je grootste ergernis, in het dagelijks leven, dat een negatieve invloed heeft op het milieu? 

Ik heb er nogal wat vrees ik.

Massaal kopen van geïmporteerde ‘rommel’ voor in huis. Plastic bordjes in huis waar op staat ‘hier hebben we lief, houden we van elkaar, geven we knuffels bla bla’. Ouders die enorme hoeveelheden kinderspeelgoed aanschaffen om de liefde te kopen van de kids.

Goedkope biefstuk/kipfilet die volgespoten is met water en nergens meer naar smaakt. Elk jaar nieuwe goedkope kleren kopen omdat het in de mode is. Echt, het voegt allemaal niks toe aan je leven, is allemaal symptoombestrijding van onderliggende problemen die even verdoofd worden door de aankoop van een nieuw product.

9) Wat zou de belangrijkste boodschap zijn die je een kind zou willen meegeven als je dat nu op mocht voeden? 

Ik ben trotse vader van 3 kleine kinderen van 6,4 en 0 jaar. Wat ik ze meegeef is dat we allemaal rentmeesters zijn van deze aarde. Wij zijn Christenen en rentmeesterschap is een Bijbelse term waarmee bedoeld wordt dat wij niet de eigenaar zijn van de aarde, maar er alleen maar tijdelijk op mogen passen.

En dus de aarde, dieren en de mensen goed moeten behandelen. Datzelfde betreft de financiën, gooi het niet over de balk maar ga er verstandig mee om.

10) Wat is jouw boodschap, quote of levensmotto?

Behandel een ander zoals je zelf behandeld zou willen worden.

Mark van de Berg

Onze volgende gast is Sandra Waterschoot van LeukeRecepten.nl lees haar verhaal hoe zij omgaat met haar footprint die ze achterlaat.